Отидете към основна версия

1 570 80

Сърбия като мегафон на руската пропаганда: Какво казват „Репортери без граници“

  • сърбия-
  • руска пропаганда-
  • репортери без граници

ЕС трябва да потърси отговорност от Сърбия за разпространението на дезинформация чрез RT, заявяват международни медийни наблюдатели

Снимка: Shutterstock

Сърбия служи като мегафон за руската пропаганда, игнорирайки санкциите на ЕС спрямо руски медии, заяви Павол Салай, ръководител на регионалното бюро на „Репортери без граници“ за Балканите, в изявление пред АФП. Международната организация призова Европейския съюз да потърси сметка на Сърбия, която е кандидат за членство в ЕС, за ролята ѝ в разпространението на прокремълска дезинформация в региона, цитирано от БТА.

Според доклад, публикуван по-рано този месец от „Репортери без граници“, руската медия "RT" (бивша Russia Today) използва белградския си офис, известен като „RT Balkans“, за да разпространява дезинформация в полза на руския режим. Въпреки че „RT“ е забранена в Европейския съюз след руската инвазия в Украйна през 2022 г., тя продължава да работи свободно в Сърбия.

„RT Balkans не е внесла руската пропаганда в Сърбия, но адаптира дискурса на Кремъл към аудиторията в страната, което ѝ позволява да се разпространява по-лесно в целия регион,“ пише в доклада на „Репортери без граници“. Позволявайки това, сръбското правителство фактически помага за разпространението на прокремълски наративи, смята Павол Салай.

Сръбските власти не са коментирали официално тези обвинения, но вицепремиерът Александър Вулин, който има тесни връзки с Москва, заяви, че Сърбия е „остров на свободата“.

Докладът предизвика саркастична реакция от страна на „RT Balkans“, която заяви: „Създадохме RT Balkans само, за да дразним „Репортери без граници“.

Въпреки че Сърбия осъди инвазията в Украйна, страната не се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия, като позволява на медии като „RT“ да продължат да работят свободно. Според „Репортери без граници“, това представлява сериозно нарушение на европейските стандарти, на които трябва да отговарят кандидатите за членство в ЕС.

„Борбата с пропагандата на Кремъл трябва да бъде изискване за присъединяване към ЕС“, заяви Павол Салай. ЕС все още не е направил официален коментар, но Брюксел многократно е изразявал очакванията си страните кандидатки да синхронизират външната си политика с тази на Съюза, включително в областта на санкциите срещу Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: