Отидете към основна версия

2 698 34

Израел vs. Иран! Техеран търси спешна подкрепа при арабските държави

  • иран-
  • израел-
  • хизбула-
  • аятолах али хаменей-
  • масуд пезешкиан

Страните от Персийския залив - повечето от които големи износители на енергия като Иран - са се опитали да уверят Техеран в техния неутралитет в конфликта между Иран и Израел

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи на Иран Абас Аракчи ще посети Саудитска Арабия и други страни в региона от вторник, за да обсъди регионални въпроси и да работи за спиране на "престъпленията" на Израел в Газа и Ливан, съобщиха държавните медии на Иран, цитирани от "Ройтерс".

Арабските държави от Персийския залив - повечето от които големи износители на енергия като Иран - са се опитали да уверят Техеран в техния неутралитет в конфликта между Иран и Израел, казаха източници на "Ройтерс" миналата седмица.

"Нашият диалог продължава по отношение на развитието в региона за предотвратяване на безсрамните престъпления на ционисткия режим (Израел) в Ливан и продължение на престъпленията в Газа", каза Аракчи във видео, разпространено от държавните медии.

Министрите от арабските държави от Персийския залив и Иран, присъстващи на среща на азиатските нации, организирана от Катар, съсредоточиха разговорите си около деескалацията, казаха източници на Ройтерс в четвъртък.

Среща между Иран и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив се проведе неофициално.

"Отношенията ни винаги са имали възходи и падения, но има воля тези отношения да доведат до регионално сътрудничество" каза Аракчи.

Най-големият износител на петрол Саудитска Арабия имаше политическо сближаване с Техеран през последните години, което помогна за облекчаване на регионалното напрежение, но отношенията остават трудни.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини