10 Октомври, 2024 22:52 819 23

До 600 долара, за да те пуснат обратно в Сирия

  • сирия-
  • ливан-
  • башар асад-
  • израел

Кризата в Ливан се превърна в добър бизнес за сирийските военни: който иска да избяга от Ливан в Сирия, е принуден да плаща солена такса "вход"

До 600 долара, за да те пуснат обратно в Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кризата в Ливан се превърна в добър бизнес за сирийските военни: който иска да избяга от Ливан в Сирия, е принуден да плаща солена такса "вход". Завръщащите се сирийци дават до 600 долара, за да влязат в Сирия.

Пътуването е дълго и трудно - и все по-скъпо. На Халед Масуд и семейството му са били необходими седем дни и 1300 долара, за да намерят някаква сигурност в Северна Сирия, където са избягали от израелските бомбардировки в Ливан. Неговото шестчленно сирийско семейство, както и това на дъщеря му, сега се намират в бежански лагер близо до Маарат Мисрин, северно от Идлиб, в район, контролиран от бунтовниците.

Тази седмица ръководителят на Агенцията на ООН за бежанците Филипо Гранди съобщи, че най-малко 220 000 души са преминали от Ливан в Сирия след началото на израелските бомбардировки. Около 80% от тях са сирийци. Ливанските власти предполагат, че до 400 000 души са се прехвърлили в Сирия.

За сирийците, които се връщат в страната си, преминаването на границата от съседен Ливан не е никак лесно. От 2011 насам в Сирия се води гражданска война - между правителството на диктатора Башар Асад и антиправителствените сили. На всеки, който е избягал от страната по време на войната, се гледа с подозрение, смятан е за предател на режима на Асад. Сирийските мъже, които се завръщат, могат да бъдат задържани, измъчвани, насилствено призовани в сирийската армия или дори убити, твърдят правозащитни организации, които редовно документират подобни случаи.

По пътя си обратно към Сирия завръщащите се преминават през множество контролно-пропускателни пунктове. На всеки един от тях им искат пари, за да преминат. Затова и авантюрата е излязла на семейството на Масуд около 1300 долара.

Да печелиш от мизерията на хората

Тъй като Израел продължава да бомбардира Ливан, това се превръща в доходоносен бизнес за силите за сигурност. "Всеки контролно-пропускателен пункт взема каквото си иска", казва Хади Отман, 20-годишен сириец, който също току-що е предприел пътуване обратно към Идлиб. "Това е по-скоро бизнес, а колко ще поискат, зависи от настроението им", допълва той.

Отман и други разказват пред ДВ, че хората плащат между 300 и 600 долара, за да се върнат в районите, контролирани от опозицията. Има данни за това, че в схемата участват и местни милиции, като например сирийско-кюрдските сили в района, които си сътрудничат със сирийските военни, за да взимат пари от възвръщенците. Те биват държани между контролно-пропускателните пунктове, докато се събере по-голяма група и всички платят по няколкостотин долара, след което ги пускат да продължават пътя си. Това е една от причините пътуването да отнема толкова много време. Според източника на ДВ след това парите се разпределят между различните групи, които наблюдават пътищата към контролирания от опозицията район. Тази информация не е потвърдена от независими източници.

"Ходещи доларови банкноти"

Често разселените сирийци биват обиждани, нападани или дори арестувани, добавя източникът. Но хората, които си платят, биват пускани да продължат нататък, допълва информаторът.

"Хората са уплашени, уморени и търсят място за престой. Ако войната в Ливан не беше по-лоша от ситуацията в Сирия, те щяха да останат там - въпреки проявите на расизъм. Сега на тях се гледа като на ходещи доларови банкноти. Хората, които им взимат пари, ги обвиняват, че са предатели. Казват им, че са богати", допълва той.

По данни на ООН в контролираните от опозицията територии вече са пристигнали около 470 семейства – общо около 2500 души - и 200 самотни мъже. А още много други са на път. Ако са верни средните суми, които свидетелите твърдят, че са платили, то силите за сигурност трябва да са измъкнали дотук вероятно над един милион долара от разселените сирийци, идващи от Ливан.

Тези входни такси представляват много пари за мнозинството сирийци, потърсили убежище в Ливан, тъй като 90% от тези хора живеят там в бедност. Спред ливанските закони сирийците не могат да работят легално, а тези, които въпреки това припечелват на черно, изкарват под 100 долара на месец от случайна работа, по данни на ООН.

Осман, който живее в Ливан от 2012 година, уверява, че харчи всичко, което успява да изкара. На последния контролно-пропускателен пункт между Манбидж, контролиран от кюрдските сили, и сирийския град Джараблус от преминаващите събирали по 10 долара такса. "Разбунтувахме се и щурмувахме границата, без никой да плати", разказва той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Костадин Костадинов

    1 5 Отговор
    По посочените данни от колега - той ги е видял в официални сведения от САЩ - жертвите във войната са в съотношение 1/6 в полза на Русия. Според вас това освождение ли е? Извинявам се за неудобния въпрос!

    Коментиран от #6

  • 2 Тодар Тагарев

    2 1 Отговор
    600$ са пари за семки спрямо ония 10 000$ ,които прибирахме от Украинските "ухилянти" преди настаняването им в Слънчака.

    Коментиран от #4

  • 3 Гунчо

    2 2 Отговор
    И откъде имат долари и защо? Нали уж мразят САЩ и всичко американско?

    Между другото, 1 долар е 89 500 ливански лири. Най-едрата ливанска банкнота от 100 000 лири е 1.12 долара.

    Коментиран от #5

  • 4 Костадин Костадинов

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Тодар Тагарев":

    По посочените данни от колега - той ги е видял в официални сведения от САЩ - жертвите във войната са в съотношение 1/6 в полза на Русия. Според вас това освождение ли е? Извинявам се за неудобния въпрос!
  • 5 Костадин Костадинов

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гунчо":

    По посочените данни от колега - той ги е видял в официални сведения от САЩ - жертвите във войната са в съотношение 1/6 в полза на Русия. Според вас това освождение ли е? Извинявам се за неудобния въпрос!
  • 6 Делян Пеевски

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Костадин Костадинов":

    Колега,що не дойдеш до централата на ДПС да поседиш в скута ми и да си поиграеш с онова под него?Кво ще кажеш?

    Коментиран от #9

  • 7 Стенли

    2 1 Отговор
    А що зелето не осъди Нетаняху за геноцид ама иначе Асад бил лош
  • 8 Ганю от Варна

    2 1 Отговор
    Да заповядат в България, тук входът е безплатен, софрите са шведски, инклузивът е ол, топлото гостоприемство и уважението са бонус.
  • 9 Тодар Тагарев

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Делян Пеевски":

    В София Ливанските ресторанти под път и над път.Гордота им е ,че са с еврейски обслужващ персонал.
  • 10 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Не е така. От времето на Моисей, мястото се нарича Мираш Мишраим. Питайте равина във видинската синагога.
  • 11 Идва вълната към България

    3 0 Отговор
    най-малко 220 000 души са преминали от Ливан в Сирия след началото на израелските бомбардировки. Около 80% от тях са сирийци. Ливанските власти предполагат, че до 400 000 души са се прехвърлили в Сирия.
  • 12 От пръв поглед се вижда

    5 1 Отговор
    , че тая статия е пълна манипулация.
    Какво е това "разселени сирийци"? Явно са ливански граждани! Кой с ливански кой със сирийски произход. Бягащи от войната. А събирате пари са за изграждане на временни лагери и първа помощ.

    А сега кажете нещо и за харчивете на израелците от северен Израел които са напуснали домовете си за да се преместят на юг, а и на тези напускащи Израел?!

    Коментиран от #14

  • 13 Ай стига бре

    1 1 Отговор
    (Има данни за това, че в схемата участват и местни милиции, като например сирийско-кюрдските сили в района,) много ли кюрди има там ? Как и до там стигнаха тези хора бре
  • 14 Няма такова животно "северен Израел"

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "От пръв поглед се вижда":

    има незаконно окупирани територии
  • 15 Из падмасковие

    2 0 Отговор
    Затова искаме в Европа,там дават по 600 евро кеш ,отделно ни плащат квартирата,безплатно здравеопазване и хранене, и всичко без един ден да работим
  • 16 Факт

    2 2 Отговор
    Те с палестинците били една държава, един народ, разделен от англичаните!

    Коментиран от #17, #21

  • 17 Костадин Костадинов

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Факт":

    Не е така. Няма как да ги разделят,ако няма признаци на разделението .
  • 18 Уф ... аман

    0 0 Отговор
    Ама такива скалъпени лъжи, та чак свят да му се завие на човек.
    Сега някой, запознат с географията на Сирия да обясни как от Ливан се стига до Идлиб , ако не минеш едно 350км през територия под държавния контрол.
    Всички такси за връщащи се сирийци и за влизащи ливанци са дигнати според държавна наредба от повече от 10дена.
    Абе, въобще мазало статия.
    И за чудещите се - не се чудете, инфото е достъпно на английски.
  • 19 Винаги е било 100$

    2 0 Отговор
    От тази седмица е безплатно. Всичко друго е бла-бла. Преходът Маснаа в източната част на Ливан е основен път към Сирия, а след това към Йордания и държавите от Персийския залив. Правителството на Сирия заяви в неделя, че през следващата седмица хората, пресичащи границата, вече няма да трябва да плащат 100 долара, за да влязат в страната. Израел го бомбардира и сега хората вървят пеш 500 м. и помощи не могат да влязат в Ливан. Големи изроди са тея израелци верно, побъркани садестични лумпени
  • 20 Българин

    0 0 Отговор
    Вече дори Сирия е по-добре от гейропката!
  • 21 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Факт":

    Едната държава се е наричала Османска Империя. По една случайност, и ние сме били в нея!
  • 22 Доктор Манчев

    0 0 Отговор
    На това в нормалните страни, или Запада му, казват корупция! Болезнено разпространена в путинова Русия
  • 23 Kaлпазанин

    0 0 Отговор
    Дойче зеле то или еврейското е във вихъра на стихията си ,днес и вчера ,и избитите палестинци вече плащат за да се върнат в земята си ,от вашите посочени ционисти
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания