Отидете към основна версия

2 136 97

Виктор Орбан с нова тактика! Будапеща бави заема от 50 млрд. долара за Киев до изборите в САЩ

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • украйна-
  • русия-
  • доналд тръмп-
  • михай варга

Заемът, договорен на принципно ниво от лидерите на Г-7 през юни, ще бъде обезпечен с активи на руската централна банка на стойност около $300 милиарда, замразени на Запад след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгария ще задържи окончателното споразумение за заем от 50 милиарда долара от Г-7 за Украйна, като отложи решението си относно подновяването на санкциите на ЕС срещу Русия до след президентските избори в САЩ, съобщи унгарският финансов министър Михай Варга, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон настоява Европейският съюз да удължи времето за подновяване на санкциите срещу Русия от шест месеца на три години, за да може САЩ да предоставят около $20 милиарда за заема на Г-7, съответстващи на приноса на ЕС, заявиха представители на ЕС. Останалите $10 милиарда ще бъдат осигурени от Канада, Великобритания и Япония.

Заемът, договорен на принципно ниво от лидерите на Г-7 през юни, ще бъде обезпечен с активи на руската централна банка на стойност около $300 милиарда, замразени на Запад след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Вашингтон иска сигурност, че тези руски активи ще останат замразени дългосрочно, а не да бъдат под въпрос на всеки шест месеца.

"Ние вярваме, че въпросът за удължаването на санкциите срещу Русия трябва да бъде решен след изборите в САЩ. Трябва да видим как ще действа бъдещата администрация на САЩ по този въпрос," заяви Варга на пресконференция.

Въпросът ще бъде обсъден допълнително на срещата на финансовите министри на Г-7 във Вашингтон в края на октомври, но решението на Унгария означава, че окончателните вноски на всяка от страните в Г-7 ще бъдат определени едва след изборите на 5 ноември на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: