17 Октомври, 2024 08:13 2 285 38

Харис има проблем. И той не е Тръмп, а образът в огледалото

  • джо байдън-
  • камала харис-
  • барак обама-
  • демократическа партия-
  • републиканска партия-
  • доналд тръмп

Кампанията на кандидата за президент на Демократическата партия изглежда като автомобил, който започва да губи мощност в особено ключов момент, точно преди финалната права

Харис има проблем. И той не е Тръмп, а образът в огледалото - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Три седмици преди изборния ден Камала Харис буксува. Кампанията на кандидата за президент на Демократическата партия изглежда като автомобил, който започва да губи мощност в особено ключов момент, точно преди финалната права.

Разбира се, нека започнем с очевидното: с влизането си в предизборната битка като кандидат за ръководител на Белия дом на мястото на Джо Байдън Камала Харис направи изборите оспорвани. Но още към онзи момент бяха лесни за разпознаване проблемите пред бившия прокурор и сенатор от Калифорния - това, че кандидатурата ѝ е електорално лимитирана предвид тесния ѝ идеологически профил и принадлежност към едно непопулярно управление като действащото. Поради това нейното кандидатиране за президент на САЩ бе стъпка напред за Харис и две назад за Демократическата партия. Няколко месеца по-късно времето не опровергава, а напротив, потвърждава тези структурни обструкции пред нея: тя продължава да бъде приемана от американците като по-радикалния кандидат спрямо Доналд Тръмп и не успява да се дистанцира от непопулярните и откровено сгрешени политики на текущата демократическа администрация.

Особено сериозен пример за последното бе медийното ѝ участие в The View по ABC, където, попитана дали би направила различни решения от вече взетите такива от Джо Байдън, тя отговори с "няма едно нещо, което да ми идва наум". И впоследствие добави, че "аз съм част от повечето решения, които имат значение". А това бе изключителен подарък - нещо като автогол 10 минути преди края на мача - за републиканците. Те "грабнаха" тази част от интервюто на Харис, в което тя самата се "пришива" до едно непопулярно управление, и я превърнаха в успешна антиреклама, която вече се върти в различните кабелни и социални мрежи. Всъщност през цялата кампания Доналд Тръмп се опитваше да каже на американските избиратели, че Камала Харис е още от същото (Джо Байдън), а накрая те го чуха и от устата на кандидата на демократите. Такива, уж нагледно малки неща във вихъра на кампаниите - като това да си погледнеш часовника, докато те питат за националния дълг на страна, както направи Джордж Х. У. Буш през 1992-ра г. - всъщност имат обратнопропорционален ефект.

Три седмици преди 5-ти ноември подкрепата за Камала Харис се намира някъде между електоралната стагнация и рецесия (тоест, ако има динамика, тя е по-скоро в посока да губи подкрепа, отколкото да я задържа, но във всички случаи демократът не я увеличава). Смисълът, който стои зад тази констатация, е много важен: окончателната дата, на която американските граждани могат да гласуват, наближава, а кандидатът на Демократическата партия е зает с това да задържа, а не да увеличава подкрепата за себе си! Може би точно това незавидно положение обяснява защо Камала Харис обиколи през последната седмица редица медийни платформи - от кабелни телевизионни мрежи до подкасти, чиято публика е по-скоро близка на Демократическата партия. Харис е в ситуация, в която тя се опитва да задържи питомното в кошарата, а не да вкара дивото в нея. Питомното е недостатъчно, за да спечели Белия дом, но поне я задържа в надпреварата в достатъчно конкурентна позиция.

Това електорално буксуване на Камала Харис намира числово изражение и в данните. Шест от седемте оспорвани щати "светнаха" в червено според осреднените данни на RealClearPolitics. Да, във всеки един от тях разликата между Харис и Тръмп е не просто в рамките на социологическата грешка, но дори под 1%. Такива маргинални разлики съществуват по-скоро на хартия, отколкото на практика. Но те показват нещо важно: след като републиканецът е конкурентноспособен в Мичиган (условно, Тръмп води там) и Уисконсин (условно, Харис води там), значи Тръмп е в по-добра позиция да спечели в Пенсилвания, отколкото е Харис. А проблемът за кандидатурата на Демократическата партия е, чe за нея е много по-важно да спечели и Уисконсин, и Мичиган, отколкото това е за Тръмп; републиканецът може да загуби и двата споменати щата и пак да стане президент, докато това изглежда много по-трудно за демократа.

Всъщност текущият момент показва, че Доналд Тръмп никога не е бил в по-добра позиция да спечели Белия дом. Три седмици преди изборния ден републиканецът изоставаше с разлика, по-голяма от статистическата грешка, и през 2016-та (срещу Хилари Клинтън), и през 2020-та година (срещу Джо Байдън). В актуалния случай Камала Харис има преднина пред Тръмп на национално ниво с 1.8%, но - което е много по-важно от националните сондажи! - демократът губи от републиканеца с 0.4% в оспорваните щатите според данните на RealClearPolitics. Повтарям: тъй като тези разлики са по-скоро формални, техните числовите изражения не трябва да се абсолютизират. Но те са повече от достатъчни, за да очертаят една ясна тенденция в сравнителен план. Един път, Камала Харис е в по-лоша позиция, отколкото бе тя самата преди един месец. Тогава, ако някой от двамата имаше предимство в оспорваните щати - независимо колко тънко или маргинално - то бе на страната на демократа. Втори път, Камала Харис изглежда като по-слабия кандидат за президент на демократите спрямо Клинтън през 2016-та и спрямо Байдън през 2020-та г.

Показателно за това, че кампанията на демократа се намира в състояние на тиха криза, е и въвличането в нея на бившия президент Барак Обама. Появата на 44-тия ръководител на Белия дом в предизборно събитие в Питсбърг тази седмица имаше двояка цел. Един път, да даде допълнителна енергия за кампанията на Харис в ключов щат като Пенсилвания. Втори път, да адресира един специфичен електорален проблем на кандидата за президент на демократите - липсата на ентусиазъм сред мъжете афроамериканци да гласуват за Камала Харис (последното проучване на New York Times/Siena показа, че подкрепата за Харис в този конкретен електорален сегмент е 50%, докато за Хилари Клинтън тя е била 71%, а Джо Байдън - 69%).

Разбира се, всяка поява на Обама носи много повече от преодоляването на специфични проблеми, доколкото той остава най-значимият политик в средите на Демократическата партия, който може да повлияе в положителна насока на мотивацията на свързаните с въпросната формация избиратели. Оттук бившият президент се опитва да компенсира дефицити на Харис като липсата на автентичност/непринуденост в обществената комуникация и нейната все още относително високата степен на непознаваемост сред американското общество. Колкото и бири да изпие Камала Харис със Стивън Колбър в The Late Show по CBS, колкото и "женски разговори" да проведе демократът в подкастa на Александра Купър Call Her Daddy, просто има неща, които само Обама може да направи.

Но не Обама се явява на избори след три седмици, а Камала Харис. И тя има проблем, който не е Тръмп, а образът в огледалото.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз да кажа

    41 8 Отговор
    Тръмп ще е новият стар президент. Свиквайте тролове!

    Коментиран от #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дълбокомислено

    40 5 Отговор
    С постоянните финансови инжекции към Украйна и Израел, партията на Харис си изигра картите грешно. Губят изборите, така и трябва.
  • 4 Истината, куме

    42 5 Отговор
    И какво вижда в огледалото? Облещен шебек.
  • 5 Буха ха

    37 4 Отговор
    Това че се хили като малоумна (защо като???) бе помага.
  • 6 Много подла жена е тая

    28 6 Отговор
    и не се къпи

    Коментиран от #26

  • 7 Камилата зъбата

    25 6 Отговор
    Никакъв шанс няма
  • 8 мъртин тъпакуф

    6 6 Отговор
    гейюпалитик
  • 9 Хейт

    26 6 Отговор
    Хаха! Добра статия. Браво на автора!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пародия на държава

    24 7 Отговор
    Пародия на демокрация.
  • 12 Маринов

    23 2 Отговор
    Още нищо не се знае. Като почне гласуване по пощата, също умрелите както преди, също прииждащите латиноамериканци... Ще чакаме.
  • 13 Шорош

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "К за Израел Косово и САЩ":

    първо го извади от себе си 😄
  • 14 Тото

    7 15 Отговор
    Незнам дали авторът на тази статия е землянин !!!😂😂😂 Но със сигурност не живее във нашата реалност!!!!!!!!
  • 15 Бълг

    4 23 Отговор
    Поредният руски глашатай тук…
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бълг

    5 22 Отговор

    До коментар #1 от "Аз да кажа":

    Иска ти се руска подметко. Ама НЪЦ!
  • 18 хххххххх

    5 19 Отговор
    Някакво тръмпанзе се е из ходило с това мнение...
  • 19 Демократите

    13 1 Отговор
    Загубиха мюсюлманите, левите и младите ! които традиционно гласуваха за демократите (Ггеноцида в Гъаза, репресии по университетите в САЩ, лудостТа с Украйна ......и т.н ) предизборната кампания в САЩ се реализира по алгоритми и чекване на квадратчета(целеви групи) а в момента има много празни квадратчета ....
  • 20 Харис има проблем

    15 2 Отговор
    За затвор е! За психиатрията на затвора. Само не знам за женски или за мъжки
  • 21 Ако някой се

    8 0 Отговор
    опитва да ми внуши, че милиардер, като Тръмп с пипала в риъл истейта, хазарта и туризма ще бъде антисистемен играч, и че Камала със салатите ще им го направи слънчево на американците да знае, че си губи времето.

    Коментиран от #24

  • 22 Направо се чудя

    13 2 Отговор
    Как може да е толкова нечистоплътна тази госпожа. 3 дена с едни и същи дрехи, спластена коса, мръсни нокти, вероятно и мирише .. Ходи с панталон с лекета два номера по голям ....Като я видиш на живо без грим после цяла седмица сънуваш кошмари

    Коментиран от #28

  • 23 1302

    13 1 Отговор
    Проблемът ѝ е, че няма интелектуален капацитет да управлява велика държава.
    На билборд може и да изглежда добре, ама в телевизионно интервю, като си отвори устата, всичко става ясно.

    Коментиран от #25

  • 24 Хмм

    4 8 Отговор

    До коментар #21 от "Ако някой се":

    Перфектно няма, но трябва да се гласува за по-малкото зло. Камала със сигурност ще работи повече за хората. На Тръмп му е през оная работа за тях. Той бачка само за себе си и ултра богатите си приятели.
  • 25 Петър

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "1302":

    Щом Тръмп с подареното богатство и шестте фалита стана президент и си изкара мандата, значи всеки може да го направи. Неговият интелектуален потенциал е доста нисък, но компенсира с наглост и самоувереност. Време е за първата жена президент в историята на САЩ. В средата на 90-те казах, че ще имат черен президент, а след това и жена. Тогава приятелите ми се смяха. Първата част от пророчеството се сбъдна доста бързо, а сега идва и втората. То реално Хилъри спечели гласуването през 2016 г., но там това не е достатъчно да станеш президент. Трябва да дръпнеш реднеците от мидуеста, че техните гласове имат по-голяма тежест и дават повече места в електоралната колегия.
  • 26 Калкута

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Много подла жена е тая":

    Не знам каква храна ядат но ако знаете как отвратително миришат ще си изповръщате червата.Може би от тия техните подправки е ,не знам.Веднъж трябваше да плащам в един магазин и касиерката беше индийка .Поех дълбоко дъх и с последни усиля едвам успях да платя и да изляза на чист въздух,щях да си умра на касата.

    Коментиран от #37

  • 27 А50

    4 3 Отговор
    Само Камала би довела войната в 4о4 до пълна победа на руснаците и връщане на Одеса, така че пожелавам успех на Камито
  • 28 сантрапо

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Направо се чудя":

    Така са индийките,отврат.
  • 29 Ха ха ха

    1 8 Отговор
    По голяма тъпя не съм чел ПРЕСТЪПНИКА ТРЪМП 100% ЩЕ ЗАГУБИ И ТО С МНОГО
  • 30 Търновец

    5 0 Отговор
    Американците харчат огромни суми пари за Израел и Украйна - само часовия оперативен разход на Американски самолетоносач е около милион долара, а в същото време много Американци нямат медицински осигуровки. Ако искаха реална промяна към хората - има независими политици социални демократи и Демократическата партия трябваше да подкрепи такъв а не човек от статуквото, Американците искат нов Джон Кенеди или нов Бил Клинтън, не ние Обама. А наркомафията в Калифорния е много силна - какви успехи има Харис като прокурор колко нарко барони е осъдила?
  • 31 Просто човек

    0 6 Отговор
    Аман от путинисти...
  • 32 Образът

    2 0 Отговор
    Образът и в огледалото показва културна марксистка навлечена в либерастжендърски одежди.
  • 33 Хе хе...

    0 0 Отговор
    Тия хамериканци ме кефят яко! Натресоха се на избор между истеричен идиот по рождение и инфантилен идиот по природа.
    Страхотен цирк!
  • 34 @@@

    3 0 Отговор
    KaмИлаХарис има проблем !
    Като се погледне в огледалото вижда една ТъпаЧернаКамила.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бомбай

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Калкута":

    А представи си каква отврат е като пръ...
  • 38 нннн

    2 0 Отговор
    Що, бе? На човек, който се хили безпричинно и често, всичко му е наред. Е, психиатърът може да е на друго мнение... Проблемът на Харис е, че демократите миришат на барут и тя бе пръв помощник на Байдън, който никак не е за харесване.