Отидете към основна версия

1 823 90

Шефът на МИ5: Руското разузнаване иска да предизвика хаос в Европа

  • ми5-
  • великобритания-
  • русия-
  • кен маккалъм-
  • ал кайда-
  • ислямска държава-
  • иран

В годишната си реч генералният директор на Службата за сигурност Кен Маккалъм също така обвини Иран, че стои зад заговор след заговор на британска земя

Снимка: Shutterstock

Руското военно разузнаване (ГРУ) се опитва да предизвика "хаос“ във Великобритания и Европа, заяви днес шефът на британското контраразузнаване МИ5, докато нарастващата заплаха от "Ал Кайда" и "Ислямска държава“ е най-голямото му притеснение, свързано с тероризма, предаде Ройтерс, пише бТА.

В годишната си реч генералният директор на Службата за сигурност МИ5 Кен Маккалъм също така обвини Иран, че стои зад "заговор след заговор“ на британска земя.

Маккалъм заяви, че разследванията на държавни заплахи са се увеличили с 48% през последната година, а Русия и Иран са се обърнали към престъпници, наркотрафиканти и марионетки, които да вършат "мръсната работа“.

"Трябва да ви е ясно, че МИ5 има адски много работа“, каза той.

Като очерта заплахите за Великобритания, Маккалъм заяви, че от март 2017 г. МИ5 и британската полиция са пресекли в последния им етап 43 заговора, някои от които са били в последните дни на планиране на масови убийства.

Терористичните тенденции, които според ръководителя на шпионската служба го тревожат особено, е засилването на заплахата от страна на "Ал Кайда", която се опитва да се възползва от конфликта в Близкия изток и особено от "Ислямска държава", която е възобновила усилията си за износ на тероризъм, позовавайки се на нападението срещу концертна зала в Москва през март.

Досега обаче конфликтът в Близкия изток все още не е довел до мащабно насилие от страна на екстремисти у дома, каза той.

От лицата, които се разследват за участие в тероризъм, 13% са на възраст под 18 години, което е три пъти повече в сравнение с последните три години, каза той.

Голяма част от речта на Маккалъм обаче беше посветена на държавните заплахи от страна на Русия и Иран.

Въпреки експулсирането на повече от 750 руски дипломати от Европа, откакто Русия нахлу в Украйна, и изгонването на последния офицер от руското военно разузнаване от Великобритания по-рано тази година, той заяви, че е "забележително“ как руската държава се обръща към пълномощници, за да върши работата си.

"По-специално ГРУ е с постоянна мисия да генерира хаос по британските и европейските улици: видяхме палежи, саботажи и др. Опасни действия, провеждани с все по-голямо безразсъдство“, каза Маккалъм, като отказа да даде повече подробности.

От януари 2022 г. насам, заяви също шефът на МИ5, неговата служба и полицията са реагирали на 20 подкрепяни от Иран заговора, които потенциално са представлявали смъртоносни заплахи за гражданите и жителите на Обединеното кралство.

"Виждали сме заговор след заговор тук, в Обединеното кралство, което е безпрецедентно темпо и мащаб“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: