8 Октомври, 2024 20:50 855 44

ЦРУ: Кремъл предпочита Доналд Тръмп, Иран - Камала Харис

  • сащ-
  • иран-
  • русия-
  • камала харис-
  • доналд тръмп

Въпреки връзките между Москва и Техеран, американското разузнаване предполага, че двете страни имат различни предпочитания за това кой да бъде следващият президент на САЩ

ЦРУ: Кремъл предпочита Доналд Тръмп, Иран - Камала Харис - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпреки връзките между Москва и Техеран, американското разузнаване предполага, че двете страни имат различни предпочитания за това кой да бъде следващият президент на САЩ, пише Voice of America (VoA).

Неназовани американски служители са заявили в понеделник, че Москва предпочита кандидата на републиканците Доналд Тръмп, докато Техеран предпочита кандидата на демократите Камала Харис, като и двете страни се опитват да повлияят на резултата чрез кампании за дезинформация.

Американските служители са заявили, че Москва провежда операции, целящи да подкрепят кампанията на Тръмп и да навредят на кампанията на Харис, а Иран се възползва от продължаващата операция за пробив и изтичане на информация срещу кампанията на Тръмп, която според VoA "е била проследена до трима оперативни работници, работещи за иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (IRGC)".

И двете страни вероятно ще използват щетите от ураганите "Хелън" и "Милтън", за да създадат наративи, които да подкопаят доверието в изборните резултати, според американските разузнавателни агенции.

Високопоставен служител на американското разузнаване, който информира репортерите при условие за анонимност, е заявил, че агенциите са забелязали неотдавнашно "трикратно увеличение" на усилията за оказване на външно влияние.

Служители са коментирали, че Пекин все още не е упражнил влиянието си върху президентските избори, като вместо това се е съсредоточил върху кандидати от щатски и местен мащаб, които се смятат за противоречащи на интересите на Пекин, като например тези, които подкрепят Тайван, въпреки че са добавили, че Русия и Куба също са се присъединили към усилията на Пекин.

"Москва използва широк спектър от фактори за влияние в усилията си да повлияе на надпреварите за Конгреса, особено за да насърчи американската общественост да се противопостави на проукраинските политики и политици", е коментирал служител на разузнаването.

"Хавана почти със сигурност е обмислила усилия за оказване на влияние, насочени към някои кандидати... Това съответства на това, което са правили в предишни избирателни цикли", допълва служителят.

Пекин е отхвърлил идеята в запитване на VoA.

Докладът на американското разузнаване е в съответствие с предишни събития и реторика от страна на Москва и Техеран, въпреки че двете страни са близки съюзници.

Кандидатът за вицепрезидент на Тръмп, Джей Ди Ванс, се обяви категорично против по-нататъшна помощ за Украйна. Самият Тръмп също е бил скептик по отношение на Украйна преди и след нахлуването на Русия през 2022 г., което би било в полза на Москва.

По време на своето президентство Тръмп блокира военната помощ за Украйна през 2019 г. преди телефонния разговор, който доведе до неговия импийчмънт. При този инцидент Тръмп призова украинския президент Володимир Зеленски да разследва неговия опонент на изборите през 2020 г., демократа Джо Байдън, който впоследствие спечели изборите и стана президент на САЩ. В крайна сметка Тръмп беше оправдан по всички обвинения с партийно гласуване в Сената.

Непосредствено след пълномащабната инвазия на Русия през 2022 г. Тръмп похвали и руския президент Владимир Путин като "гений" . Макар че изявленията на Тръмп относно Украйна варираха - включително обещания за прекратяване на войната "за 24 часа" - през последните седмици той критикува Украйна, че не е прекратила войната, като е предала териториите си в замяна на прекратяване на огъня - идея, за която Киев твърдеше, че не може да бъде използвана.

При все това Путин заяви веднъж, че би подкрепил Харис - с крива усмивка, в предполагаемо саркастична забележка.

Що се отнася до Иран, острата позиция на Тръмп спрямо страната - особено по време на неговото президентство - вероятно е причината, поради която тя би предпочела Харис пред Тръмп.

Тръмп въведе някои санкции срещу Техеран по време на президентството си и нареди удар с американски дрон в Багдад, през януари 2020 г., при който беше убит Касем Солеймани, по това време висш командир на IRGC.

За разлика от него, докато Харис - като вицепрезидент на администрацията на Байдън - поддържаше силна подкрепа за регионалния противник на Иран - Израел, администрацията се опитваше да деескалира напрежението в Близкия изток - което вероятно би било от полза за Техеран, тъй като мнозина спекулират, че страната не е готова за пълномащабна война с Израел.

Въпреки това Харис осъди неотдавнашния ответен ракетен удар на Иран по Израел, като администрацията на Байдън вероятно ще отложи предложението за прекратяване на огъня след нахлуването на Израел в Ливан срещу подкрепяната от Иран групировка "Хизбула".

Предвид очертаващата се голяма регионална война в Близкия изток, един важен въпрос остава без отговор - докъде ще стигне Харис, за да подкрепи Израел?


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    10 10 Отговор
    Успех на господин Тръмп

    Коментиран от #7, #22

  • 2 !!!?

    8 14 Отговор
    Кремъл и Копейкин предпочитат Тръмп, а Китай и Иран предпочитат Камала Харис...!

    Коментиран от #15

  • 3 Има флуиди там

    4 17 Отговор
    Тръмпито пращал тестове за ковид на страхливото руско джудже..
  • 4 Българин

    16 1 Отговор
    Айде пак ще се почне кой и с 6акво е наклонил везните на изборите, как я Русия, я Китай, я Иран им е бил променил с магическа пръчка процентите. На кривата ракета , космосът и пречи. На болната крава, светът й е виновен.
  • 5 Константин Костадинов

    16 8 Отговор
    Успех на този който ще сложи край на спонсорирането на зеления фашист.

    Коментиран от #11, #16

  • 6 Иван

    11 7 Отговор
    Сатанинския нацистки Израел--- и двамата. Плюс гнусния евреин Антъни Блинкен, плюс гнусния евреин Джон Кери,,плюс гнусния евреин Леон Пенета, плюс гнусния евреин Джоузеф Лийберман, плюс гнусната еврейка Килъри Клинтън, плюс гнусния евреин Марко Рубио.

    Коментиран от #37

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бацо Гацов 😂😂😂

    4 10 Отговор
    Аз пък искам Тръмпито пак да стане президент, че да гледаш тогаз кво ше остане от палестинците ..ше забравят за веки веков и за палестинска държава и за палестинска автономия.. ...А пък който си мисли, че ще тръгне срещу интересите на американския ВПК в Украйна, жестоко се лъже, ма много жестоко.. какво бе казал - Велика Америка отново...
  • 9 ТаУмВзе

    11 5 Отговор
    Крамъл му дреме на Ядрения арсенал коя кукла ще си монтират ционистите във Белата колиба! Хахаха
  • 10 Ми6

    10 1 Отговор
    Точно обратно е,комунистите левите дп,винаги натискат Европа и Русия,републиканците бият предимно китай и халифата
  • 11 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Константин Костадинов":

    Требе много да си избил маслото, ако си мислиш че това ще е Тръмп...

    Коментиран от #14

  • 12 Костадинов

    0 6 Отговор
    В този сайт мога да дрънкам каквото си искам. Даже и не могат да ме коментииирааааат. Хахаха.

    Коментиран от #13

  • 13 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Костадинов":

    Кво да те коментираме, кат та гледаме къв си омашляк..
  • 14 Константин Костадинов

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":

    Който и да е, него да изберат , ако ще това да си и ти.
  • 15 Европеец

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    Не знам кой Какво предпочита..... Знам че авторът не го чета и така, без да чета....
  • 16 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Константин Костадинов":

    Да, ама не мислиш кво ще стане с палестинците. Може и да спре войната в Украйна, ам това ще е със 200% сигурност за сметка на палестинците. Не забравяй кой измести посолството в Йерусалим.. и кой си има лични покои в имотите на Тръмп.. Така че внимавай какво си пожелаваш, че може и да се сбъдне

    Коментиран от #20, #23, #24, #30, #31

  • 17 Православен ислямист

    3 3 Отговор
    Насраллата предпочита 72 магаренца с голями оръдия, бункерния дядо обича пълна децка градина, да ги целува по коремчетата им.
  • 18 Нацисти срещу ислямисти

    2 2 Отговор
    Чеченските ислямски тиктокъри на Кадиров от поделението "Ахмат" откраднаха средство за радиоелектронна борба от руските си "братя" от кремълската нацистка 810 бригада, закупено от тях със собствени средства, включително и от роднини! Докато нацистите остават непокрити, "кадъровците" монтират своя РЕБ на бронирана кола "Тигър". Путинистът се оплаква във видеото.
  • 19 Отново започваме да гледаме

    2 2 Отговор
    мутрата на Копейкин през половин час в тези платени публикации? При това няма как да изразим огромния си възторг от неговите синилни простотии, тъй като коментарите да забранени. Пфу, гадост.

    Коментиран от #38

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ЦРУ сложи в джоба си дори

    4 3 Отговор
    и британското разузнаване, по интриги и намеса в шмекерии.

    А със споменаването на Иран в случая, искат да си измият ръцете, че не те, а Иран е замесен в опитите за убийство на Тръмп в полза на Камала.:):) Кой нормален човек може да повярва, че Иран "предпочитал" Камала, след като виждаме какво направи БД на Байдън и Камала?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Константин Костадинов

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":

    Съжалявам, не ми дават да ти отговоря. Пиша против сащ и триенето не спира
  • 25 Копейка

    1 0 Отговор
    Ние не знаем за кой да викаме!

    Коментиран от #29

  • 26 нннн

    2 1 Отговор
    Българите предпочитат Боко и Шиши и не гласуват.
  • 27 Град Козлодуй

    0 0 Отговор
    Успех на госпожа Харис!
  • 28 А50

    0 1 Отговор
    Всички предпочитаме Камала, голям смях ще падне.
  • 29 Краварка

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Копейка":

    Ние рък знаем. Ще викаме за 67 пола плюс да станат поне 101.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Константин Костадинов

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":

    Няма как да се спрат войните. Това ще означава и фалита на сащ.

    Коментиран от #43

  • 32 Авс

    0 0 Отговор
    Уж приятелски държави с на различно мнение. Нямат ли тези хора ценности. При нас в Европа вкупомпредпочитаме това. Което предпочита Америка .две мнения по въпроса няма

    Коментиран от #35

  • 33 Авс

    0 0 Отговор
    Уж приятелски държави с на различно мнение. Нямат ли тези хора ценности. При нас в Европа вкупомпредпочитаме това. Което предпочита Америка .две мнения по въпроса няма
  • 34 Разлом в оста на злото

    1 2 Отговор
    Пекин и Техеран срещу Москва и Пхенян

    Коментиран от #41, #44

  • 35 Нямат ценности

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Авс":

    имат само интереси
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Леон Пенета

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Кога стана евреин?

    Коментиран от #42

  • 38 И каква е ползата

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Отново започваме да гледаме":

    от изразяване на мнение във форум?Да не е нещо като винтила на херметическата тенджера???
  • 39 Атина Палада

    2 1 Отговор
    Важното е Израел кой предпочита. Защото Израел ще назначава Президента на САЩ,а не Русия или Иран.

    Коментиран от #40

  • 40 Израел нямат предпочитания

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Атина Палада":

    Между кандидата омъжен за евреин и кандидата със зет евреин
  • 41 Атина Палада

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Разлом в оста на злото":

    Няма Пекин няма Техеран. Има Израел!
    Колкото до Москва.... Тя си е екстра и при демократите и при републиканците с лек превес към демократите..
    Изобщо Русия и САЩ са друго измерение....Англия се мъчи да сложи клин помежду им,но САЩ набързо им спретнаха протестите и ги доведоха до ръба на гражданска война.
  • 42 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Леон Пенета":

    Моля за извинение! ........Леон е китайско име.
  • 43 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Константин Костадинов":

    Напротив, много се лъжеш. САЩ живее от войните. Това ако не ти е ясно, начи не си в час с реалността..
  • 44 Разлома е в главата ти

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Разлом в оста на злото":

    ако още кълвеш на тъпотиите, лъжите и интригите на ЦРУ и британското разузнаване!

    -Майк Помпео-