Отидете към основна версия

2 561 108

Орбан настоява за радикален обрат в ЕС

  • виктор орбан-
  • орбан-
  • ес-
  • унгария-
  • урсула фон дер лaйен-
  • еп

По време на речта на Виктор Орбан пред ЕП се усети дълбоката пропаст между Унгария и ЕС

Снимка: БГНЕС/ EPA

Унгарският премиер Виктор Орбан и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен си размениха словесни удари в Европейския парламент (ЕП). Орбан призова за обрат в ключови области на европейската политика. "Да направим Европа отново велика", каза той в реч пред ЕП в Страсбург, цитирайки мотото на унгарското европредседателство, което всъщност представлява вариация на лозунга на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп "Да направим Америка отново велика".

"Това е единственото решение"

В речта си Орбан постави под въпрос ключови решения на ЕС, взети през последните години. "Европейската система за предоставяне на убежище просто не функционира", подчерта той и настоя в бъдеще процедурите за предоставяне на убежище да се провеждат в центрове извън ЕС, а хората, търсещи закрила, да не бъдат допускани предварително в ЕС. "Това е единственото решение. Всичко останало е илюзия."

Унгарският министър-председател призова за редовни срещи на върха на държавните и правителствените ръководители на държавите от Шенген. "Преживяваме миграционна криза, каквато не е имало от 2015 насам." По думите на Орбан съществува риск Шенген, в който няма граничен контрол, да се разпадне.

Наскоро Виктор Орбан беше обявил, че ако е възможно, в бъдеще Унгария не иска повече да участва в миграционната политика на ЕС. Унгарското правителство е най-вече против наскоро приетата реформа на системата за предоставяне на убежище, според която държавите членки ще бъдат задължени да проявяват солидарност с особено засегнатите от миграцията страни от ЕС. Унгария вече беше осъдена няколко пъти от висшите съдилища на ЕС за пренебрегване на европейската политика за предоставяне на убежище.

В последвалия дебат Урсула фон дер Лайен и членове на ЕП отправиха ясни критики към Орбан. В речта си фон дер Лайен отговори, че всички разбират, че миграцията е европейско предизвикателство, което изисква европейско решение. Ето защо съществува новият пакет за миграцията, който сега трябва да бъде приложен. По отношение на самообявената от Орбан "мирна инициатива" относно войната в Украйна и срещата му Владимир Путин фон дер Лайен заяви, че все още има хора, които обвиняват за агресивната война не "жаждата за власт на Путин, а жаждата за свобода на Украйна".

Критики към Унгария

Други членове на ЕП разкритикуваха масовите нарушения на основните права и корупцията в Унгария. Поради тази причина в момента ЕС е замразил финансиране за страната в размер на над 20 милиарда евро. Урсула фон дер Лайен критикува унгарското правителство и за това, че освобождава контрабандисти от затвора предсрочно, допуска руснаци в страната без допълнителни проверки за сигурност и позволява на китайската полиция да работи в Унгария. "Това не е защита на европейския суверенитет. Това е задна вратичка за чуждестранна намеса", каза тя.

Председателката на ЕК също така обвини Унгария, че не спазва европейските споразумения. След нападението на Русия над Украйна всички държавни и правителствени ръководители от ЕС решиха да намалят зависимостта си от руската енергия и да потърсят алтернативи, припомни тя и добави, намеквайки за Унгария, че една държава членка е търсила други алтернативи - за да продължи да купува руска енергия

Орбан отговори, че откъсването на ЕС от руския нефт и газ заплашва растежа в Европа. А по отношение на политиката в областта на климата унгарският премиер призова да се постави под въпрос "квинтесенцията" на "зелената сделка", която има за цел да превърне ЕС в първия континент с неутрален климат до 2050 година. Той също така определи фон дер Лайен като политическо оръжие, което се използва срещу патриотите.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: