Отидете към основна версия

1 032 26

Новият шеф на НАТО: Нямам притеснения във връзка с американската военна подкрепа за Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • оръжие-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • марк рюте

Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп многократно е заявявал, че войната в Украйна трябва да приключи бързо

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте каза, че не се притеснява, че американската подкрепа за Украйна ще бъде прекратена, ако Доналд Тръмп отново стане президент на Съединените щати. Кандидатът за президент на републиканците многократно е заявявал, че войната в Украйна трябва да приключи бързо. Това предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП, цитирана от БТА.

Генералният секретар на НАТО проведе „добър разговор“ в Лондон с британския премиер Киър Стармър и украинския президент Володимир Зеленски. Запитан след това за евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом, Рюте каза, че не е притеснен по отношение на подкрепата на САЩ за Украйна в бъдеще и че ще работи с наследника на президента Джо Байдън, независимо кой ще бъде той.

Рюте каза, че като министър-председател на Нидерландия е работил с Тръмп четири години и го познава добре. „Знам, че той напълно разбира и е съгласен с мен, че тази битка в Украйна не е само за Украйна.“ Според Рюте става дума и за сигурността на САЩ. „Той знае това“, заяви генералният секретар.

По повод призива на Украйна към съюзниците да се разреши използването на оръжията с голям обсег, доставени от самите съюзници, за атаки срещу цели в Русия, Рюте каза, че зависи от отделните държави да решат дали да дадат разрешение. Генералният секретар подчерта, че една оръжейна система няма да бъде това, което ще промени войната.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: