Отидете към основна версия

1 217 17

"Хизбула": Военната победа над Израел остава наш приоритет

  • хизбула-
  • ливан-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • иран-
  • хасан насрала

Израелски официални лица казаха, че фактът, че "Хизбула" изстрелва средно по 100-200 ракети на ден, а не очакваните хиляди, показва значително отслабване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Приоритетът на ливанската групировка "Хизбула" в момента е да победи Израел военно. Но тя е отворена за всякакви усилия за спиране на "агресията". Това съобщава в петък "Ройтерс", като цитира ръководителя на медийния офис на ливанската групировка Мохамад Афиф.

"Тел Авив е само началото, Израел е видял много малко, закани се Афиф по време на пресконференция в южните предградия на Бейрут. Нашият абсолютен приоритет сега е да победим врага и да го принудим да спре агресията. Но всяко вътрешно или външно политическо усилие за постигане на прекратяване на агресията се оценява, стига да е в съответствие с нашата цялостна визия за битката и нейните резултати."

Той отрече да има складирани оръжия в южните предградия на Бейрут и каза, че Израел е използвал бомби със закъснител, за да изглежда така. Също така обеща на жителите на квартала и на разселените от Южен Ливан и Бекаа, че ще могат да се върнат скоро.

"Хизбула" се готви за дълга война на изтощение в Южен Ливан с ново военно командване, ръководещо ракетния огън и наземния конфликт, казаха източници на "Ройтерс", запознати с операциите на групировката.

Припомняме, че конфликтът се засили през последните седмици. Израел бомбардира Южен Ливан, южните предградия на Бейрут и долината Бекаа. Много от висшите лидери на "Хизбула" бяха ликвидирани. Сухопътни войски бяха изпратени в райони на Южен Ливан.

"Хизбула" от своя страна изстреля ракети по-дълбоко в Израел.

Хизбула притежава широка мрежа от тунели в Южен Ливан, твърдят както групировката, така и Израел. Тунелите се разраснаха след войната на групировката с Израел през 2006 г., според доклад от 2021 г. на мозъчния тръст Alma. Израел изчислява, че те се простират на стотици километри.

Полевият командир на Хизбула каза, че тунелите "са основата на битката". "Хизбула" се е трудила години наред, за да ги построи, добави той. "Тяхното време дойде", каза той.

Израелските военни пуснаха видеозаписи, които според тях показват дълбоки тунели, превзети от нейни войници. Един видеоклип, публикуван на 5 октомври, изглежда показва подземна стая, оборудвана с фиксирани телефони. "Ройтерс" не можа да потвърди датата или мястото на записа.

Централното разузнавателно управление на САЩ каза, че "Хизбула" е притежавала над 150 000 ракети и ракети преди началото на настоящият конфликт.

Израелски официални лица казаха, че фактът, че "Хизбула" изстрелва средно по 100-200 ракети на ден, а не очакваните хиляди, показва значително отслабване.

Оценките варират относно мащаба на загубите на Хизбула, като един западен дипломат каза преди убийството на Хасан Насрала, че до 25% от ракетния капацитет е бил загубен.

Хизбула не е посочила нов лидер след Насрала, като най-вероятният наследник също е убит.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини