12 Октомври, 2024 10:45 684 15

Докато Иран не се промени из основи, мир в Близкия изток няма да има

  • иран-
  • израел-
  • хизбула-
  • аятолах али хаменей-
  • масуд пезешкиан

Техеран никога не е бил част от решението на кризата в Близкия изток, а е причината за самата криза

Докато Иран не се промени из основи, мир в Близкия изток няма да има - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иран никога не е бил част от решението на кризата в Близкия изток, а е причината за самата криза. Докато Иран не се промени фундаментално, не може да има никакъв мир в региона. Това казва в интервю за френския всекидневник Le Figaro Джошуа Зарка, посланик на държавата Израел в Париж и експерт по иранското досие.

LE FIGARO: Какви са последиците от смъртта на Насрала за Израел

ДЖОШУА ЗАРКА: Тя напълно размести картите. Дотогава имаше сдържане между Израел и Хизбула. Страхувахме се от война срещу Хизбула и се опитахме да намерим дипломатически решения. Днес сме унищожили между 60% и 80% от нейния военен капацитет. Тя вече не е крайното "прокси" на Иран. Насрала представляваше борбата срещу Израел. За всички, които искат страната ни да бъде унищожена, той беше герой. Загубвайки го, Иран загуби основната си възпираща сила срещу Израел. Трябва да разберем, че Иран е основният ни проблем. Всички заплахи срещу Израел са свързани с него: терористични, конвенционални, ядрени. Системата на "прокси" на Иран в региона му позволи да води война срещу нас отдалеч, без да се ангажира директно. Днес се разпадна на парчета. Нито Хамас, нито хусите, нито Хизбула вече ще могат да ни разубедят.

LE FIGARO: Искате ли да унищожите Хизбулла, както искахте да унищожите Хамас?

Дж. ЗАРКА: Хизбула ще загуби способността си да ни наранява на военно ниво. Но няма да изчезне, защото е идеология. Докато Иран не се промени фундаментално, няма да има мир в Близкия изток. Защото целта му е да прекрои региона чрез сила и тероризъм. След войната иранците възобновиха финансирането и превъоръжаването на Хизбула.

LE FIGARO: Има ли място за положителен сценарий в Ливан? Такъв, който би позволил на страната да се отърве от иранското влияние и да поеме контрола върху съдбата си?

Дж. ЗАРКА: Да, изпълнимо е. Но международната общност наистина ще трябва да се справи с това, да спре да прави нещата наполовина и да изясни, че Иран е враг на Ливан и стабилността. Досега не съм чул международни лидери да признаят, че Иран е в основата на проблема.

LE FIGARO: Бенямин Нетаняху има ли стратегия, визия за региона или единствената му грижа е да остане на власт?

Дж. ЗАРКА: Той има стратегия, тя е много проста и никога не се е променяла. Става въпрос за изграждане на условия, които ще доведат до устойчив мир между нас и нашите съседи. Но след 7 октомври, за да постигнем тази цел, ние трябваше да преминем през период на война, защото "прокситата" на Иран смятат, че Израел трябва да изчезне. Ние нямаме намерение да изчезваме. Следователно нашата цел е да ги отслабим достатъчно, така че да не са в състояние да застрашат мира.

LE FIGARO: За какъв период от време смятате, че можете да ги отслабите, преди да се възстановят?

Дж. ЗАРКА: Отново, това зависи от международната общност. Тя отдавна смята, че Иран е част от решението. Откакто Иран помогна на Русия във войната ѝ срещу Украйна, това вече не е така. Но ще трябва да работим заедно, за да попречим на Иран да възстанови своите "проксита".

LE FIGARO: Ще започне ли Израел сухопътна офанзива в Южен Ливан?

Дж. ЗАРКА: Възможно е. Ако Хизбула най-накрая изпълни Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която ѝ нарежда да изтегли силите си отвъд река Литани, за нас ще бъде трудно да продължим. В противен случай...

LE FIGARO: Какво мислите за призивите за прекратяване на огъня, отправени, по-специално от Съединените щати и Франция, в ООН?

Дж. ЗАРКА: Никоя държава не може да си позволи да бъде атакувана, без да отговори. Откакто се изтеглихме през 2005 г., повече от 200 000 ракети са били изстреляни по нас от Газа. От 8 октомври най-малко 9000 изстрела са били изстреляни от Южен Ливан срещу нас. Представете си реакцията на Франция, ако срещу нея бъдат изстреляни ракети от Люксембург... Ние само се защитаваме, за да избегнем бъдеща война. Войната е страшна, но ни е натрапена. Палестинският народ е този, който страда най-много, но той е експлоатиран от Хамас, Хизбула, Иран и някои политически актьори в западните страни. Има много прост начин да се постигне прекратяване на огъня с Хамас: освобождаването на заложниците.

LE FIGARO: Как си представяте бъдещето на Газа?

Дж. ЗАРКА: От палестинците зависи да решат. Поставили сме две условия: мир с Хамас не може да бъде сключен. Може ли тогава да се сключи такъв с Палестинската автономия? Само ако се реформира. Но още не сме стигнали до този етап.

LE FIGARO: Иска ли израелското правителство да анексира Западния бряг?

Дж. ЗАРКА: Някои властимащи, да. Но това не е позицията на правителството.

LE FIGARO: Вярвате ли още в ООН?

Дж. ЗАРКА: Дълго време това беше организация, която гарантираше известно спокойствие. Но днес тя дори вече няма тази роля. Това несъмнено се дължи отчасти на начина, по който се управлява. Тя не може да направи избор между добро и зло. Езикът на ООН не може да обозначи терористични организации. Това е нелепо. Отне ѝ месеци, за да заговори за сексуалното насилие, извършено от Хамас срещу израелски жени след 7 октомври. Накратко, това е играч, който не помага за поддържането на международна стабилност.

LE FIGARO: На 7 октомври израелските служби за сигурност се провалиха. Днес те извършват зрелищни операции в Иран и Южен Ливан. Как успяха да постигнат този резултат само за една година?

Дж. ЗАРКА: Всъщност тези способности вече съществуваха преди година. Две неща доведоха до 7 октомври. Първо, арогантността на някои от нашите военни лидери спрямо Хамас. Второ, фактът, че бяхме насочили всичките си усилия срещу основните ни врагове- Хизбула и Иран.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 дон Вито

    30 3 Отговор
    Хаха, ама разбира се, искате промени навсякъде където не ви слушкат.
    Ще си останете с исканията обаче.
    Но пасаран.
    Капиш??
  • 3 Kaлпазанин

    27 3 Отговор
    Ти да видиш ,и защо трябва да се променя държава с над 3000 годишна история ,я пак ..а вие нямате ли намерение да се променяте или ще продължавате да искате останалите да ви са роби
  • 4 дедо..

    22 2 Отговор
    На еврейте,все им пречи някой..палестинците не трябва да ги има,защото живеят в държавата им,ливан-ами това е единствената арабска държава на която,според конституцията им,президента трябва да е християнин и това е трън в очите на равините,за иран ги боли що са в добри отношения с масква..а тя отгоре им казва къде шехедите да батисат краварските им боеприпаси..
  • 5 Шарли Ебдо

    20 1 Отговор
    Не.Не.Причината е израел и западните поДДръжници
  • 6 ЦИОНИСКИЯ СТЪРШЕЛ Е

    16 0 Отговор
    ПРОБЛЕМА ТАМ............НИКОЙ ДРУГ......!
  • 7 Гошо

    12 0 Отговор
    Дойде , времето за краха на Краварите и Еврейте .
  • 8 Мошета на въжета

    16 0 Отговор
    Ха ха ..не Иран,а докато незаконната ционистка и сатанистка (държава)исраел съществува в Близкия изток ,мир там няма да има,а и докато и един жив ционист щъка жив по земята ,то войните и гадостите в света няма да спрат.
    Великия индустриалец Хенри Форд в книгата си ,,Интернационалните евреи,, в предговора към книгата пише следното-
    Ако бъдат хванати и въдворени в затвора и лудницата дето им е мястото 50сет от най влиятелните евреи ,то веднага конфликтите и воините в света ще престанат и живота на хората на тази планета ще се рязко ще се подобри към по добро....
    В същото врвме пък еврейския сатанистки талмуд-законник яижте какво казва ,че Войната е еврейската жътва...
    Изводите си напеавете сами.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 има в ютюб

    11 0 Отговор
    клипове от иранските улици, толкова подредена и чиста западна държава няма.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Макробиолог

    3 0 Отговор
    Когато на персийските земи е имало цивилизация, Аврааам е бил в мъд@@те на прапрапрапрадядо си ,козаря.
  • 13 гост

    7 0 Отговор
    Естествено, че израелския посланик ще защитава Израел! Но истината е друга: До като Израел не отстъпи окупираните територии на съседите и тези предвидени за създаване на палестинска държава още през 1947 година мир няма да има! Другия изход е самата държава Израел да я преместят в новата "обетована земя" тизи път не от бог, а от сАЩ на територията на днешна Украйна, което е блян на ционистите !

    Коментиран от #14

  • 14 Сократ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Хитлер ги е гласил за о. Мадагаскар. А за държавата 404 трябва първо да питат руснаците.
  • 15 Абсурдно е да приемаме на доверие

    2 0 Отговор
    казаното от някое си там недоразумение Джошуа Зарка, посланик на нацистки Израел в Париж. Все едно да се вярва на Йоси Леви-Сфари в България. От подобни индивиди освен лъжи, вреди и ционистка пропаганда друго не може да се очаква. И Джошуа Зарка и Йоси Леви трябва да бъдат позорно изгонени от Европа и посолствата на престъпната държава закрити.