9 Октомври, 2024 12:12 2 536 28

Техеран предупреди страните от Персийския залив: Очаквайте отговор при неприемлива реакция на израелска атака

  • иран-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • аятолах али хаменей-
  • масуд пезешкиан

Изявлението идва на фона на нарастващата загриженост относно възможно израелско отмъщение заради иранската ракетна атака от миналата седмица

Техеран предупреди страните от Персийския залив: Очаквайте отговор при неприемлива реакция на израелска атака - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Техеран предупреди арабските държави от Персийския залив, че би било "неприемливо", ако разрешат използването на тяхното въздушно пространство или военни бази срещу Иран, съобщава "Ройтерс".

Ислямската република подчерта, че всеки подобен ход ще предизвика отговор.

Изявлението идва на фона на нарастващата загриженост относно възможно израелско отмъщение заради иранската ракетна атака от миналата седмица. Външният министър на Иран Абас Аракчи се отправи към Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив за разговори днес.

Те следват дискусиите между Иран и арабските страни от Персийския залив миналата седмица в кулоарите на азиатска конференция в Катар. Тогава държавите от Персийския залив се опитаха да уверят Иран в неутралитета си във всеки конфликт между Техеран и Израел.

"Иран даде ясно да се разбере, че всяко действие на страна от Персийския залив срещу Техеран, независимо дали чрез използване на въздушно пространство или военни бази, ще се разглежда като действие, предприето от цялата група, и Техеран ще отговори по съответния начин", изтъкна високопоставен ирански каза служител.

"Посланието подчерта необходимостта от регионално единство срещу Израел и значението на осигуряването на стабилност", отбеляза той. "Също така стана ясно, че всяка помощ за Израел, като например разрешаване на използването на въздушното пространство на регионална държава за действия срещу Иран, е неприемливо".

Очаква се днес президентът на САЩ Джо Байдън да проведе телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който ще включва обсъждане на всякакви планове за удар по Иран, твърди лице, запознато с въпроса.

Вашингтон се надява да прецени дали отговорът е подходящ, посочи друг човек, информиран за дискусиите.

Миналия петък Байдън заяви, че би помислил за алтернативи на нанасянето на удари върху иранските петролни полета, ако беше на мястото на Израел. Той посочи и че няма да подкрепи Израел да удари ирански ядрени обекти.

Иранският служител поясни, че Техеран не е обсъждал въпроса арабските производители на петрол от Персийския залив да увеличат производството, ако това в Иран бъде прекъснато по време на някаква ескалация.

Американският новинарски уебсайт Axios, позовавайки се на израелски официални лица, съобщи миналата седмица, че Израел може да атакува съоръжения за производство на петрол в Иран като отмъщение.

Организацията на страните износителки на петрол - ОПЕК, която де факто се ръководи от Саудитска Арабия, разполага с достатъчно свободен петролен капацитет, за да компенсира всяка загуба на доставките от Иран, ако израелско отмъщение извади от строя някои от съоръженията на страната.

Голяма част от свободния капацитет на ОПЕК е в района на Персийския залив в Близкия изток. Иран не е заплашвал да атакува петролни съоръжения в Персийския залив, но преди това предупреди, че ако "поддръжниците на Израел" се намесят пряко, техните интереси в региона ще бъдат атакувани.

Най-големият износител на петрол Саудитска Арабия имаше политическо сближаване с Техеран през последните години, което помогна за облекчаване на регионалното напрежение. Отношенията обаче остават трудни.

Саудитска Арабия внимава за ирански удар по нейните петролни съоръжения, откакто атака през 2019 г. срещу нейната ключова рафинерия в Aбкаик за кратко спря повече от 5% от световните доставки на петрол. Иран отрече да е замесен.

Западен дипломат в Персийския залив съобщи че по време на срещата между страните от Персийския залив и Иран в Доха Техеран е призовал за регионално единство пред евентуална израелска атака и е дал да се разбере, че смята неутралитета на държавите от Персийския залив за минимум.

Дипломатът посочи, че Иран ще следи отблизо как всяка страна от Персийския залив реагира в случай на израелска атака, както и как са използвани американските бази, разположени в съответните страни.

В Бахрейн, Кувейт, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства има военни съоръжения на САЩ или са разположени американски войски.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    15 24 Отговор
    Да бе да бе знаеме ви после квичите като свине
  • 2 Тия

    25 37 Отговор
    не се умориха да заплашват, от 20 години само празни заплахи и заклинания. Крайно време е Израел да ви хвърли един як бой и да си седнете на мястото

    Коментиран от #25

  • 3 Боруна Лом

    30 16 Отговор
    ИЗДРАЕЛ ДА СЕ УТИЛИЗИРА И ЩЕ НАСТЪПИ МИР!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Как Путлер стана Путлерче и напъпни памп

    13 20 Отговор
    18 октомври 2022 г.

    Докато Шойгу слушаше, Остин продължи, отбелязвайки, че САЩ не са дали на Украйна определени оръжия и са ограничили използването на някои от тези, които са предоставили. Той предупреди, че тези ограничения ще бъдат преразгледани. Той също така отбеляза, че Китай, Индия, Турция и Израел ще изолират Русия, ако използва ядрено оръжие.

    „Не приемам с добро око, когато ме заплашват“, отговори Шойгу, се казва в книгата.

    „Г-н министър — каза Остин. „Аз съм лидер на най-мощната армия в историята на света. Не отправям заплахи.”

    Коментиран от #24

  • 6 Курск за путин

    20 19 Отговор
    Тези, които много предуреждават, явно са много изплашени! Израел не предупреждават, направо ги изпичат по бункерите.

    Коментиран от #11

  • 7 Калин

    8 1 Отговор
    Милите хора, жертви на войните като цяло.
  • 8 Ха ха

    16 17 Отговор
    Путлер щеше да ви пази.Той Курск не можа да опази.

    Коментиран от #9

  • 9 хихиф

    9 13 Отговор

    До коментар #8 от "Ха ха":

    Путлер да не дойде да ти бръкне под поличката, а?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 я мислимо

    14 9 Отговор

    До коментар #6 от "Курск за путин":

    Мислим, че досега се тестваше дървения купол. След предупреждението, ако има неприемливи действия на Изсраеил и другите страни от региона, може би ще наблюдаваме съвсем нов вид отговор от Иран.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Един Сармат и после само тишина.

    23 8 Отговор
    Ч...футчета бе що много вяло го давате днес бре..?!.
    Друг път под такава тема се изреждате един билюк мошенца с коментарчета да пишете и там да си изливате кашерната помия срещу омразните ви Русия и Персия,но сега нещо хич ви няма?!
    Да не би причината за тая ваша пасивност да е,че Русия громи ВСУ, а Иран пък извърши успешен подземен ядрен опит и на фона на хиперзвуковите ракетки които има Техеран с които и разбомби исраел да ви стана вече ясно,че с еврейските ви сатанистки гадни номерца май се свърши..

    Коментиран от #17

  • 14 Хахаха

    12 14 Отговор
    Чалмите са изпаднали в див страх ...
    Израел няма просто ей така да ги избомби, а ще ги овършее и свали от власт.
    Синът на последния ирански шах Пахлави, вече е готов да се върне в Иран и установи светска власт
  • 15 Израел

    7 3 Отговор
    Никой няма и да ви пита, че да отговаряте. Ще ви мамачкат както винаги е било
  • 16 Голем смех

    11 7 Отговор
    Иранците ги засипват с ракети, сриват им със земята две бази, а чъфутите не смеят да пипнат Иран, а само бомбардират беззащитните граждани на Бейрут🤣🤣🤣🤣
  • 17 Не са толкова много

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Един Сармат и после само тишина.":

    Основно е един баламурник дето оня ден уверяваше, че поне 20години ще минат преди Иран да има ЯО,😅😅😅
  • 18 стоян

    6 5 Отговор
    Тия евреи няма ли да удрят че моллите вече 10 дена не са спали в очакване - къде ли ще ударят - ако евреите ударят по нефта тия там глад ги чака докато възстановят износа
  • 19 ОТАН ОТАН ОТАН

    7 0 Отговор
    Ахахах. тези никой не ги иска и не ги уважава. Всички ги разбраха, че са долни терористи, а сега вече заплашват и "техните"
  • 20 Няма го майстора!

    6 5 Отговор
    Щом изстрелваш стотици ракети срещу дадена държава, в случая Израел, то бъди готов и на ответна реакция! На война като на война.И погледнато безстрастно, то Иран е този, който създава проксита за война срещу Израел, Хизбула, Хамас, групировки в Сирия, Ирак, Йеменските хути.Всички те са на хранилка към Иран и всеки го знае.Сега, когато картите са сложени на масата на Иран ще се наложи да разбере, че няма безнаказано зло и това, което той косвено причини на Израел с чужди ръце ще му се върне и няма да помогнат никакви совалки и никакви призиви към Арабските държави от залива.Всички те си имат свои интереси, а много често са и в конфронтация с Иран от години.Така, че каквото си надробил, това ще сърбаш!
  • 21 Тука има един платен трол от козяк

    5 1 Отговор
    Който мърсува и пише от няколко профила .....не се връзвайте на подлеца козяшки !!!!
  • 22 Ха ха ха

    2 3 Отговор
    Израел ще им унищожи складовете с боеприпаси и ракетни площадки. Престолонаследникът се връща скоро на власт в Иран.
  • 23 Факт

    4 1 Отговор
    Кезенджер също еврейн ги насади на пачи яйца приятелчетата от Вашингтън а сега и Тел Авив като разви Китай.Замисъла беше Китай да буха Русия а сега те се обефиниха и почнаха да бухат Запада а са скочили срещу Китай а Китай е напълнил Иран и Сев. Корея с ЯО
  • 24 Край

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Как Путлер стана Путлерче и напъпни памп":

    кой това бе? Урко ли? Урко го знаем - голям ербап е когато не го мъчи простата.
  • 25 Град Козлодуй

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тия":

    Друго си е викаш 30 г сащ да води войни нонстоп а не само като Иран да заплашва.
  • 26 типично за терористи

    0 1 Отговор
    Ние ще ви бомбим, ама д-то да ви е яко ако ни отговорите!!! Това не бе ли и политиката на Москва?
  • 27 саломон идиота

    1 1 Отговор
    Иран една от малките страни които имат стабилна дипломация и външна политика . Да предварително предупреждават докато всички страни предоставят всякакво оружие на Украйна самоувереният Путин освен да се усмихва , да се оплаква или да хленчи и да се оправдава не е правил нищо съществено до сега. Западът не го взема за сериозно защото знае ,че не е способен на нищо освен оправдания. Има ядрена триада но е обещал ?-- никога да не го използва освен ако бъде атакуван с ядрени ракети ( как ще разбере ? след като бъде унищожен сигурно тогава ) от другите страни тoгава като асиметричен отговора ? ще има възможност да отвърне ? съмнително е отделен въпрос.
  • 28 мечтата на чалмата

    0 0 Отговор
    Докато цял свят осъжда действията на Израел, чалмосаните камикадзета необезпокоявано да си бомбят евреите по спирките из Тел Авив. Или..?