Отидете към основна версия

1 353 53

Косвени жертви! Израелската армия отново стреля по позиции на сините каски в Ливан

  • юнифил-
  • израел-
  • ливан-
  • хизбула-
  • сини каски-
  • оон

Силите на ЮНИФИЛ нарекоха това "сериозно развитие" и казаха, че сигурността на персонала и имуществото на ООН трябва да бъде гарантирана

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хизбула заяви в неделя, че се бие с израелските сили, опитващи се да проникнат в село Рамия в Южен Ливан, след като трети служител на ООН беше ранен в ескалиращия конфликт на Израел с подкрепяната от Иран ливанска групировка, предава "Ройтерс".

Израелските удари разтърсиха основната база на мироопазващите сили в Южен Ливан, което накара генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и западните страни да осъдят атаките. Силите на ЮНИФИЛ нарекоха това "сериозно развитие" и казаха, че сигурността на персонала и имуществото на ООН трябва да бъде гарантирана.

Франция привика посланика на Израел и излезе с изявление с Италия и Испания, в което нарече подобни атаки "неоправдаеми". Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че моли Израел да не удря силите на ЮНИФИЛ. Русия каза, че е "възмутена" и поиска Израел да се въздържа от "враждебни действия" срещу мироопазващите сили.

Израелските военни удари срещу Газа в събота убиха най-малко 29 палестинци, казаха медици, а силите продължиха да навлизат все по-дълбоко в района на Джабалия, където според международните хуманитарни агенции хиляди хора са хванати в капан.

Жителите на Джабалия, в северната част на анклава и най-големият от неговите исторически бежански лагери, казаха, че е бил удрян от израелските сили от въздуха и земята.

Израелската армия съобщи, че Хизбула е изстреляла близо 320 снаряда от Ливан към Израел в събота, без да дава повече подробности. Той обяви райони около някои градове в Северен Израел за затворени за обществеността.

Бяха издадени заповеди за евакуация на жителите на 23 южни ливански села да се преместят на север от река Авали, която тече от западната долина Бекаа в Средиземно море.

Военните казаха, че евакуациите са необходими за безопасността на жителите поради засилените дейности на Хизбула, твърдейки, че групата използва цивилна инфраструктура, за да прикрива оръжия и да извършва атаки срещу Израел. Хизбула отрича да крие оръжия сред цивилни.

Израелските военни също публикуваха нови заповеди за евакуация в събота за два квартала в северния край на град Газа, заявявайки, че това е "опасна бойна зона". В изявление управляваното от Хамас вътрешно министерство на Газа призова жителите да не се преместват.

Конфликтът между Израел и бойците на Хизбула избухна преди една година, когато подкрепяната от Иран групировка започна да изстрелва ракети по Северен Израел в подкрепа на Хамас в началото на войната в Газа.

Израел засили военните си операции през последните седмици, бомбардирайки Южен Ливан, южните предградия на Бейрут и долината Бекаа, убивайки много от висшите лидери на Хизбула и изпращайки сухопътни войски през границата. Хизбула от своя страна изстреля ракети по-дълбоко в Израел.

Разширената операция на Израел е разселила повече от 1,2 милиона души, според правителството на Ливан, което казва, че повече от 2100 души са били убити и 10 000 са ранени за повече от година битки. Правителството не прави разлика между цивилни и бойци, но включва десетки жени и деца.

Мироопазващата мисия на ООН в Ливан (UNIFIL) съобщи в събота, че трети миротворец е бил ранен при израелски удар, когато е бил ударен от стрелба в петък, като добави, че състоянието на мъжът е стабилно, след като е претърпял операция за отстраняване на куршума.

В изявлението на ЮНИФИЛ също се казва, че позицията им в южния ливански град Рамя е претърпяла значителни щети поради експлозии след обстрел наблизо, но не се уточнява кой е отговорен за двете атаки.

Двама миротворци на ООН бяха ранени при израелски удар близо до тяхната наблюдателна кула в главната база на UNIFIL в Накура в Южен Ливан в петък. UNIFIL има повече от 10 000 служители, като Италия, Франция, Малайзия, Индонезия и Индия са сред най-големите участници.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, в разговор с израелския министър на отбраната Йоав Галант, изрази "дълбока загриженост" относно съобщенията, че израелските сили са стреляли по мироопазващи позиции на ООН в Ливан през последните дни и призова Израел да осигури безопасност за тях и ливанската армия, казаха от Пентагона.

Остин също "затвърди необходимостта от преминаване от военни операции в Ливан към дипломатически път възможно най-скоро", според изявлението на Пентагона.

Израел отхвърли призивите на Съединените щати и други съюзници за прекратяване на огъня в Ливан и Газа.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини