13 Октомври, 2024 10:15 1 102 47

Косвени жертви! Израелската армия отново стреля по позиции на сините каски в Ливан

  • юнифил-
  • израел-
  • ливан-
  • хизбула-
  • сини каски-
  • оон

Силите на ЮНИФИЛ нарекоха това "сериозно развитие" и казаха, че сигурността на персонала и имуществото на ООН трябва да бъде гарантирана

Косвени жертви! Израелската армия отново стреля по позиции на сините каски в Ливан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хизбула заяви в неделя, че се бие с израелските сили, опитващи се да проникнат в село Рамия в Южен Ливан, след като трети служител на ООН беше ранен в ескалиращия конфликт на Израел с подкрепяната от Иран ливанска групировка, предава "Ройтерс".

Израелските удари разтърсиха основната база на мироопазващите сили в Южен Ливан, което накара генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и западните страни да осъдят атаките. Силите на ЮНИФИЛ нарекоха това "сериозно развитие" и казаха, че сигурността на персонала и имуществото на ООН трябва да бъде гарантирана.

Франция привика посланика на Израел и излезе с изявление с Италия и Испания, в което нарече подобни атаки "неоправдаеми". Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че моли Израел да не удря силите на ЮНИФИЛ. Русия каза, че е "възмутена" и поиска Израел да се въздържа от "враждебни действия" срещу мироопазващите сили.

Израелските военни удари срещу Газа в събота убиха най-малко 29 палестинци, казаха медици, а силите продължиха да навлизат все по-дълбоко в района на Джабалия, където според международните хуманитарни агенции хиляди хора са хванати в капан.

Жителите на Джабалия, в северната част на анклава и най-големият от неговите исторически бежански лагери, казаха, че е бил удрян от израелските сили от въздуха и земята.

Израелската армия съобщи, че Хизбула е изстреляла близо 320 снаряда от Ливан към Израел в събота, без да дава повече подробности. Той обяви райони около някои градове в Северен Израел за затворени за обществеността.

Бяха издадени заповеди за евакуация на жителите на 23 южни ливански села да се преместят на север от река Авали, която тече от западната долина Бекаа в Средиземно море.

Военните казаха, че евакуациите са необходими за безопасността на жителите поради засилените дейности на Хизбула, твърдейки, че групата използва цивилна инфраструктура, за да прикрива оръжия и да извършва атаки срещу Израел. Хизбула отрича да крие оръжия сред цивилни.

Израелските военни също публикуваха нови заповеди за евакуация в събота за два квартала в северния край на град Газа, заявявайки, че това е "опасна бойна зона". В изявление управляваното от Хамас вътрешно министерство на Газа призова жителите да не се преместват.

Конфликтът между Израел и бойците на Хизбула избухна преди една година, когато подкрепяната от Иран групировка започна да изстрелва ракети по Северен Израел в подкрепа на Хамас в началото на войната в Газа.

Израел засили военните си операции през последните седмици, бомбардирайки Южен Ливан, южните предградия на Бейрут и долината Бекаа, убивайки много от висшите лидери на Хизбула и изпращайки сухопътни войски през границата. Хизбула от своя страна изстреля ракети по-дълбоко в Израел.

Разширената операция на Израел е разселила повече от 1,2 милиона души, според правителството на Ливан, което казва, че повече от 2100 души са били убити и 10 000 са ранени за повече от година битки. Правителството не прави разлика между цивилни и бойци, но включва десетки жени и деца.

Мироопазващата мисия на ООН в Ливан (UNIFIL) съобщи в събота, че трети миротворец е бил ранен при израелски удар, когато е бил ударен от стрелба в петък, като добави, че състоянието на мъжът е стабилно, след като е претърпял операция за отстраняване на куршума.

В изявлението на ЮНИФИЛ също се казва, че позицията им в южния ливански град Рамя е претърпяла значителни щети поради експлозии след обстрел наблизо, но не се уточнява кой е отговорен за двете атаки.

Двама миротворци на ООН бяха ранени при израелски удар близо до тяхната наблюдателна кула в главната база на UNIFIL в Накура в Южен Ливан в петък. UNIFIL има повече от 10 000 служители, като Италия, Франция, Малайзия, Индонезия и Индия са сред най-големите участници.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, в разговор с израелския министър на отбраната Йоав Галант, изрази "дълбока загриженост" относно съобщенията, че израелските сили са стреляли по мироопазващи позиции на ООН в Ливан през последните дни и призова Израел да осигури безопасност за тях и ливанската армия, казаха от Пентагона.

Остин също "затвърди необходимостта от преминаване от военни операции в Ливан към дипломатически път възможно най-скоро", според изявлението на Пентагона.

Израел отхвърли призивите на Съединените щати и други съюзници за прекратяване на огъня в Ливан и Газа.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    8 13 Отговор
    Освен фалшивия ми ТЕЛК има и жълта книжка и затова не нося наказателна отговорност за педифилскитe ми истории с момченца на 9-10 г.

    Коментиран от #15

  • 2 Хахаха хахаха

    50 3 Отговор
    Евреите са нападнали ООН реално целия свят
  • 3 Израелската армия

    52 4 Отговор
    Е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ. ИЗРАЕЛ Е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
  • 4 Оливейра

    47 3 Отговор
    Щом господарите евреи убиват сини каски няма проблем на тех всичко им е позволено
  • 5 Ева Браун

    35 2 Отговор
    И робите си траят
  • 6 Храни

    29 2 Отговор
    куче да те лае !
  • 7 Тодоров

    21 2 Отговор
    Май голяма веселба се заформя ,запасете с чипс и бира.
  • 8 Ъхъъъъъ

    33 3 Отговор
    Израелската армия към жителите на света: Бягайте! Бесни кучета малоумни
  • 9 През 1989 г

    38 2 Отговор
    СССР се отърва от режима си, но ротшилдовия запад - не. Сега патят - войни, преврати, трети пол, убийства на президенти, денонощна пропаганда, инфлация, самоубийства, брадати жени, подкупи(грантове) за политици и медии, Истанбулски конвенции, мигранти, цензура, заплахи, слугуване не геноцида в "Израел" и сватби между раждащи мъже

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само питам

    45 3 Отговор
    И сините каски ли са от Хизбула както децата в Gaza са от Хамас?
  • 12 Яхуууууу

    32 2 Отговор
    Уроците от двете световни воини са забравени. ООН потъва. Обществото на народите потъна, познайте какво следва ако се продължи по този път..
  • 13 Светия Синод

    18 1 Отговор
    Сайта Фе.Кал Бг се спонсорира от синагога
  • 14 ТаУмВзе

    36 1 Отговор
    Толко Лаченият Геноцид за израел! Нещо Санкции А У немааааа!
  • 15 Прокопи Катъра

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Кой го интересуват личните ти откровения бе Ломски и,трай си там в Хумата с братята ромалле.Колкото повече не чуваме за теб толкова по добре.
  • 16 Kaлпазанин

    17 1 Отговор
    Па ти я какъв го дъ@@@@там ,като евреите си трепят беНаказаано има ли някакъв смисъл ,и за рефери не става тва оон
  • 17 Йорданов

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "През 1989 г":

    То този режим тогава пазеше хората от всички неща, които си изредил за еврейския режим на запад.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Даааааа

    21 1 Отговор
    Ако трябва още 200-300000 души дори иракци и сирийци да се пратят с мандат на ООН добре въоръжени и бясното ционистко куче озаптено
  • 22 факуса

    32 2 Отговор
    не ми се мисли каква бълвоч щеше да се излее ако русия удари мироопазващи сили,а сега "цивилизования"свят мрънкат под нос да не ги чуе насраел,особено сащисаните
  • 23 любопитен

    17 1 Отговор
    Нещо санкциЙ?
  • 24 И като

    22 2 Отговор
    (Израелската армия отново стреля по позиции на сините каски в Ливан) и видимо Израел са военнопрестъпници и всякакви други престъпници и терористи ние няма ли да се сетим най на края да изгоним посланика на Израел от България ? Тва посолство нацисткото до кога ще дразни хората?

    Коментиран от #34

  • 25 Механик

    21 2 Отговор
    Какво е "косвени жертви", щом става реч за убити омиротворители на ООН???
    Я си представете, ако бяха убити "косвено" ама не от евреите, ами от руснаците???
    Чувате ли жълтопаветните вувузели? Чувате ли воя на розовите понита и цялата "демократична общественост"??
    УжасТно е, нали?
  • 26 Ирак е заявил желание

    16 2 Отговор
    500 000 души да прати в Ливан с мандат на ООН . Редно е ООН да уважи това свято дело, да им заплати и въоръжи.

    Коментиран от #36

  • 27 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    18 2 Отговор
    А именно ООН създаде държавата Израел.....тъжно.

    Коментиран от #32

  • 28 Ерсте банк

    14 2 Отговор
    Точно за това говорим от самото начало! Ако Иран изстреля ракети, веднага следват санкции.

    Израел навлиза в околните държави, обстрелва миротворци и реакцията на другите е като към малко дете, което бива призовавано да не си ползва силата и да не бие слабите.

    При това положение кой нормален лидер ще се съобразява с някакви си "сини каски", миротворци и държавни граници?!

    За Джо Деменцията поведението на Израел е неприемливо 😂😂😂. То не е просто неприемливо, то е престъпно и нагло, но никой няма да посмее да наложи поне санкции, ембарго и т.н.
  • 29 Колеги това че нациста

    7 2 Отговор
    отново стреля по позиции на сините каски в Ливан е най малкото. Сините каски в Ливан са разположени на територия която е 130 км дълга и 25 км и повече широка която е под егидата на ООН. Нациста Израел нарушава суверенитета, въздушното и сухоземно пространство на тази територия и дефакто обявява война на света. Територията е суверенна и неприкосновенна и Николай Младенов много добре е описал статута и още преди 15 г
  • 30 Ами

    7 3 Отговор
    ООН е просто една говорилня. Цяла година никакви санкции срещу Израел.
    Точно заради подобни действия се гради нов световен ред.
    Дано той да е по-добър от настоящия.
  • 31 Не на ООне

    7 3 Отговор
    Сините каски ми звучи като Кухите лейки. ООН-ето и без това отдавна за нищо не става. Нека ония се учат по тях като ги ползват като мишени. Ако ООн-ето беше това, кето се очаква от него, тази, а и украинската война нямаше да я има.
  • 32 Ами

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Всъщност Израел бе създаден от другаря Сталин.
  • 33 Посланика на нацистката престъпна

    11 2 Отговор
    държава Йосеф Леви Сфари спешно трябва да бъде изгонен от България и посолството закрито. Кво чакаме още ? Защо толерират тези нацисти ?
  • 34 посолството на Израел в София

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "И като":

    е терористична клетка. Престъпление срещу държавата ни е управляващите ни прекрасно да го знаят и да не предприемат никакви мерки за ликвидирането и.

    Коментиран от #39

  • 35 Ъхъъъъъ мозък

    4 0 Отговор
    Идея нямаш колко си прав, ама я е създал в Биробиджан и се казвал Еврейската автономна област на Русия
  • 36 Приятелят на България

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ирак е заявил желание":

    Муктада ал-Садр и милициите за нула време разум ще набият на циониста . Само ООН да ги подкрепи и още малко въоръжи
  • 37 ООН и света

    6 1 Отговор
    Има пълно право и трябва да се защити от вероломният агресор
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 И Шалом-България

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "посолството на Израел в София":

    е терористична клетка нямаща нищо общо с Шалом и еврейството. Това е ционистка а не еврейска организация. В нея няма повече от 35 човека и евреите в България не я припознават като своя.
  • 40 Аз съм 1/4 евреин

    6 0 Отговор
    Не съм ционист и никога няма да бъда. Мразя ционизма и за това не живея в Израел а в България. В България ционисти има само в посолството на Израел. За сега...
  • 41 БайДънчо:

    7 1 Отговор
    Това е Наказателна Акция срещу генералния секретар на ООН Антониу Гутериш,
    който имаше Дързостта да се противопостави срещу Авреитеционисти, които
    масово избиват ЖенииДеца!
  • 42 РЕАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Кво значи това , бе.ООН било загрижено, че му бомбят силите. Байдън молил Израел да спре. Франция критикува. Така ли правихте в Либия и Югославия? Правите No Fly zone в Израел. Бомбите ги, докато им уврат главите и толкоз. Collateral damage косвени жертви правят само терористите. Имаше филм на Арни с това заглавие.
  • 43 Всички български политици

    3 1 Отговор
    които се пънат за парламента ясно трябва да заявят дали подкрепят геноцида на Израел ! Задължително трябва да им се задава този въпрос.
  • 44 Райнхард

    3 0 Отговор
    " Един ден човечеството ще ме проклина, че не доведох "еврейския въпрос" до неговия край..."
    А. Х./ 15.03.1945 Berlin
  • 45 псп

    0 0 Отговор
    Тотална и випиюща арогантност.Държава-терорист.
  • 46 Зейфод Бийблброкс

    0 0 Отговор
    "Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че МОЛИ Израел да не удря силите на ЮНИФИЛ..."
    И какво им е казал: Ако може, не ги бийте толкоз много, моля!
    Пълна комедия.
  • 47 Такаа

    1 0 Отговор
    Плана на ционистите е сините каски да избягат и после евреите да лапнат Ливан,ей света спи и гледа как евреите избиват невинните деца и жени