Отидете към основна версия

13 Октомври, 2024 18:27, обновена 13 Октомври, 2024 18:27 2 787 45

Иран заплаши Израел: Нямаме червени линии!

  • иран-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • аятолах али хаменей-
  • масуд пезешкиан-
  • абас арагчи

Тел Авив заяви, че няма да позволи на бойците на „Хизбула“ да се върнат в пограничните села в Южен Ливан, които са превърнали в подземни военни бази

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран „няма червени линии“, когато става въпрос за защитата на народа и интересите си, написа външният министър Абас Арагчи в социалната мрежа „Екс“, цитиран от Ройтерс. Коментарът е в контекст на очакван удар на Израел срещу Иран в отговор на скорошното иранско ракетно нападение срещу израелската територия, пише БТА.

Техеран осъди и планираните от ЕС санкции срещу Иран в отговор на предполагаемите доставки на ирански балистични ракети в Русия, предаде ДПА.

„Ясно казвам и повтарям отново: не сме предоставили балистични ракети на Русия“, написа Арагчи в „Екс“.

Страните членки на ЕС планират на наложат санкциите утре. Те ще бъдат насочени срещу компании и физически лица, които участват в иранската програма за балистични ракети, както и в доставките на други оръжия за Русия. Държавната авиокомпания „Иран Еър“ също ще бъде санкционирана.

Иран твърди, че стратегическото сътрудничество с Москва не е свързано с войната в Украйна и поддържа позицията, че всяка военна помощ за страни във война е нехуманна.

Иранският външен министър също така предупреди САЩ да държат военните си сили извън Израел, предаде Асошиейтед прес. Коментарът идва след съобщения, че е възможно Вашингтон да изпрати една система за противоракетна отбрана, предназначена за сваляне на балистични ракети, в Израел, която да бъде управлявана от американски войници.

Израел засилва кампанията си срещу ливанската групировка „Хизбула“ с тежки въздушни удари в Ливан и сухопътна инвазия в населени места по границата след година на пограничен обстрел. В момента Израел воюва с „Хамас“ в Газа и със съюзника ѝ – „Хизбула“ в Ливан.

Израел няма да позволи на бойците на „Хизбула“ да се върнат в пограничните села в Южен Ливан, които са превърнали в подземни военни бази със стотици оръжия в тях, каза израелският министър на отбраната Йоав Галант, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Няма да позволим на терористите да се върнат по тези места. Това е жизненоважно за сигурността на гражданите в Северен Израел“, каза Галант във видеообръщение.

Същевременно „Хизбула“ съобщи, че води сражения с израелски войници в най-малко четири села в Южен Ливан, където израелската армия извършва сухопътни операции от края на септември, предаде Франс прес.

Офанзивата на Израел в Газа е довела до смъртта на над 42 хил. палестинци, твърдят местните здравни власти. Те не посочват колко от загиналите са бойци, но твърдят, че повече от половината са жени и деца. Войната е унищожила големи територии от Газа и е принудила 90% от нейното 2,3-милионна население да напусне домовете си.

Израелската офанзива започна в отговор на нападението на „Хамас“ срещу Южен Израел преди една година. При него водените от групировката бойци щурмуваха границата с Израел и нахлуха в армейски бази и населени места, убивайки около 1200 души, предимно цивилни, и отвличайки още 250 души. Те все още държат около 100 заложници в Газа, като се смята, че една трета от тях са мъртви.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.

Свързани новини