Отидете към основна версия

723 6

Десницата поиска оставката на испанския премиер Санчес заради подозрения в корупция на кабинета му

  • испания-
  • мадрид-
  • протест-
  • наеми-
  • жилища-
  • цени

В Мадрид 12 000 излязоха на протест срещу високите цени и наеми на жилищата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската десница поиска оставката на премиера социалист Педро Санчес заради подозрения за корупция срещу неговото правителство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Народната партия обяви, че ще подаде жалба срещу партията на Санчес заради тези подозрения след появата на нови информации, касаещи доверен човек на Санчес.

Според Народната партия детайлите, които са в ход на разкриване, обрисуват картина на систематична корупция, начело на която стои Санчес, и той трябва да подаде оставка.

Социалистическата партия е заподозряна в незаконно финансиране и трафик с влияние и Народната партия ще поиска започване на разследване на този безпрецедентен скандал, заяви партийна говорителка.

Тези изявления последваха публикуването в испански медии през седмицата на доклад на Цивилната гвардия, който поставя в центъра на корупционен скандал Хосе Луис Абалос – бивш доверен човек и бивш министър на Педро Санчес. Скандалът е свързан с покупката на маски по време на коронавирусната пандемия.

Абалос е бил министър на транспорта в правителството на Санчес в периода 2018 - 2021 г., а в последващите години е един от приближените на премиера. В крайна сметка той беше изгонен от социалистическата партия през февруари, когато се появиха първи информации за скандала.

Абалос беше задържан и обвинен, че е получил комисионни във връзка с договорите за покупката на маски. Засега Абалос, който е депутат, не е обвинен официално в нищо.

Хиляди жители на испанската столица излязоха на протест под мотото „Жилището е право, а не бизнес“ с искане за по-достъпни откъм цена и наеми жилищата и за по-добри условия на живот в по-общ план, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По данни на испанското правителство в протеста са се включили 12 000 души.

„Ние, испанците, не можем да живеем в собствените си градове. Те ни принуждават да напуснем градовете. Правителството трябва да регулира цените, да регулира жилищната политика“, каза 33-годишната медицинска сестра Бланка Прието пред Ройтерс.

През юли испанското правителство обяви мерки срещу краткосрочното и сезонното отдаване под наем на ваканционни имоти. То планира да проучи обявите в платформи като "Еърбиенби" и „Букинг.ком“, за да провери дали лицата, отдаващи под наем тези имоти, имат действително разрешителни за това.

Испания се опитва да намери баланс между насърчаването на туризма, който е основен двигател на икономиката ѝ, и решаването на проблемите на гражданите, свързани с прекомерно високите наеми. Те се дължат на промените в характера на някои градски райони и на пренасочването на наемодателите към по-доходоносни отдавания под наем на жилища за туристи, посочва Ройтерс.

По време на протест в Барселона срещу състезанието по ветроходство протестиращите обвиниха организаторите на международното спортно събитие, че то води до повишаване на цените на наемите и привлича повече туристи в пренаселения град.

Жителите на Канарските острови и Малага също организираха протести тази година срещу ръста на отдадени под наем жилища за туристи. Сезонните работници в хотелиерството и ресторантьорството трудно намират жилище в тези горещи туристически точки, като много от тях спят в каравани или дори в колите си.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: