Отидете към основна версия

2 303 46

Защо Израел не успя да възпре атаката на Хизбула?

  • хизбула-
  • израел-
  • иран-
  • сащ-
  • палестина-
  • хамас-
  • ливан-
  • бинямина

Същевременно САЩ обявиха, че изпращат една от най-мощните си ПВО системи на Израел

Снимка: БГНЕС/ EPA

Четирима израелски войници загинаха, а много други бяха ранени при атака на Хизбула срещу военна база в град Бинямина. Това е едно от най-кървавите нападения срещу Израел от началото на войната в Газа, започнала преди малко повече от година. От ислямистката организация, която САЩ и Германия определят за терористична, заявиха, че това е само "предвкусване" на онова, което очаква Израел, ако продължи нападенията си срещу Ливан.

Защо противовъздушната защита на Израел не е прихванала атаката?

Според информацията, предоставена в официалния канал на Хизбула в Телеграм, базата в Израел е била атакувана от "отряд от бойни дронове", а израелските радарни системи не са успели да прихванат сложните безпилотни самолети. Освен това операцията е била комплексна, съобщават още от радикалната проиранска организация - в същото време са изстреляни десетки ракети към различни цели, за да бъде разконцентрирана израелската противовъздушна отбрана. Така няколко дрона са успели да достигнат до военната база незабелязани. Освен това, според Хизбула, някои от дроновете са били използвани "за първи път".

Израел изглежда е бил изненадан от атаката с дронове, пише германската обществена телевизия АРД. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари обяви, че ще бъде започнато разследване за това как един дрон може да навлезе във въздушното им пространство и да нанесе удар, без да има предупреждение от системите.

Според първоначалното разследване Хизбула е пуснала два камикадзе дрона от Ливан, които са навлезли в израелското въздушно пространство през морето, пише "Times of Israel". И двата дрона са засечени още тогава, като единият дори е свален. Вторият обаче успява да изчезне от радарите. Затова и не прозвучават сирени за въздушна тревога - израелската армия предположила, че дронът се е разбил или е бил прихванат.

Каква е ПВО системата, която САЩ ще даде на Израел

Вчера Вашингтон обяви, че ще предостави на Израел нова мощна система за противовъздушна отбрана - т.нар. "Terminal High-Altitued Area Defense" (от англ.: терминална отбранителна система за големи височини) или THAAD.

Системата за защита THAAD е едно от най-мощните противоракетни оръжия на американската армия, способно да прихваща балистични ракети на разстояние от 150 до 200 километра и с почти перфектна успеваемост при тестовете, пише Си Ен Ен. Използвайки комбинация от усъвършенствани радарни системи и прехващачи, THAAD е единствената американска система за противоракетна отбрана, която може да прихваща и унищожава балистични ракети с малък, среден и междинен обсег както в атмосферата, така и извън нея по време на крайната фаза на полета - или непосредствено преди да достигне целта.

Прехващачите на THAAD са кинетични, което означава, че унищожават идващите цели, като се сблъскват с тях, а не се взривяват в близост до идващата бойна глава. Според доклад на Изследователската служба на Конгреса на САЩ американската армия разполага със седем батареи THAAD, всяка от които се състои от шест пускови установки, монтирани на камиони - с по осем прехващача, мощна радарна система и компонент за управление на огъня и комуникации.

Една от тези много ценни системи сега ще бъде предоставена на Израел, за да подпомогне и без това впечатляващата му способност да противодейства на идващите ракети "след безпрецедентните атаки на Иран срещу Израел на 13 април и отново на 1 октомври", казват от Пентагона. За целта обаче са необходими американски войници на терен, пише Си Ен Ен. Около 100 военнослужещи ще бъдат изпратени в Израел, за да обслужват противоракетната система. Иран е уведомил САЩ, че ще отвърне на всяка нова атака от страна на Израел, съобщи източник от Техеран пред американската медия в събота.

Това не е първият път, когато САЩ разполагат в Близкия изток системата THAAD, заявиха от Пентагона. През 2019 година системата е била разположена в Израел за учение.

Мина Киркова (редактор)

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.

Свързани новини