15 Октомври, 2024 14:24 860 29

Може ли Ливан без Хизбула?

  • хизбула-
  • ливан-
  • израел-
  • иран-
  • хамас-
  • ивицата газа

Ливанската армия отдавна трябваше да си е върнала контрола над териториите, управлявани от Хизбула. Вместо това групировката увеличи своето влияние в последните години.

Може ли Ливан без Хизбула? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Преди седмица във видеообръщение израелският премиер Бенямин Нетаняху се обърна към ливанците със следния въпрос: "Спомняте ли си, когато вашата страна беше наричана "перлата на Близкия изток"?". Междувременно Хизбула превърна страната в иранска военна база. "Изправете се и си върнете страната", каза Нетаняху.

Всъщност Хизбула дори не трябва да съществува в сегашния си вид, пише АРД в обширна публикация по темата. Резолюция 1701 на ООН, приета след последната война в Ливан през 2006 г., предвижда разоръжаване на милиции като Хизбула. Ливанската армия трябваше да си върне контрола, но това никога не се случи - вероятно защото е твърде слаба, посочва германското издание.

Вместо това Хизбула продължи да се въоръжава с помощта на Иран и вече контролира обширни райони в източната и южната части на страната. Въпреки масираните израелски въздушни удари и сухопътни операции, тя все още е способна да изстрелва ракети към Израел и да изпраща смъртоносни дронове, какъвто беше случаят миналата събота, припомня АРД.

Хизбула не се радва на пълна подкрепа, но е все така влиятелна

В Ливан все повече гласове настояват за прилагането на Резолюция 1701. В края на седмицата министър-председателят на Ливан Наджиб Микати, който е сунит, обяви, че правителството му ще поиска "пълно и незабавно прекратяване на огъня" в Съвета за сигурност на ООН в замяна на ангажимент за прилагане на Резолюция 1701.

Макрам Рабах, историк в Американския университет в Бейрут, вижда в това възможност: "Вярвам, че рано или късно ливанците ще заемат такава позиция. В момента те плащат цената на иранските авантюри", казва той пред АРД.

Дрю Михаел от американския институт "Тахрир" е скептичен: "Колкото повече нападения има в страната, толкова по-голяма е подкрепата за Хизбула - а това е катастрофално." В крайна сметка Нетаняху призовава хората да вземат оръжие в ръце. Това е недемократично и контрапродуктивно, добавя той.

Мерин Абас, който ръководи фондация "Фридрих Еберт" в Бейрут, също се съмнява, че настроенията в страната се обръщат срещу Хизбула: "Селата са систематично разрушавани. Чуват се призиви за евакуация на районите до 60 километра от израелската граница. Засегнати са не само шиити, не само привърженици на Хизбула, но и християни, сунити и друзи", казва той

Вярно е, че Хизбула е загубила част от доверието. Въпреки това, с оглед на израелската сухопътна офанзива в южната част на страната, много хора все още виждат в организацията единствената сила, която може да защити страната, подчертава германското издание.

Хизбула доминира и в политически план

Хизбула е и важен политически играч. Тя е представена в парламента и блокира избора на нов президент заедно със съюзници като шиитската партия "Амал" на председателя на парламента Набих Бери. Според политическото и религиозното разделение на властите новият президент трябва да бъде християнин. Постът е вакантен от две години, което означава, че възможностите за действие на държавата са ограничени. Това е още една причина, поради която никой не може да заобиколи политически Хизбула, четем по-нататък в публикацията на АРД.

Макар че опозицията - преди всичко християнските партии - сега настоява за избор на президент, който да приложи Резолюция 1701, за да отблъсне влиянието на Хизбула и Иран, наблюдателите смятат, че бързото решение е нереалистично. Прекратяването на огъня е възможна следваща стъпка, но след намесата на САЩ, "които трябва да спрат атаките на Нетаняху", казва Дрю Михаел.

"Войната в Газа не е нашата война"

Наскоро САЩ обявиха, че полагат интензивни усилия да направят точно това. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обаче многократно e подчертавал, че самият Ливан също трябва да свърши своята част, като например да проведе президентски избори.

Напоследък в лагера на Хизбула има раздвижване: заместник-лидерът на организацията Наим Касем избягва да свързва прекратяването на огъня в Ливан с прекратяването на огъня в ивицата Газа. За Мерин Абас от фондация "Фридрих Еберт" това е корекция на "тактическата грешка" на предишното ръководство на Хизбула и съюзника ѝ Иран: "Много ливански депутати казват: Пълна солидарност с палестинците - да, но войната в Газа не е наша война."

На фона на израелските атаки обаче народът на Ливан продължава да е солидарен с въоръжената шиитска групировка. И ако скоро не бъде постигнато прекратяване на огъня, нещата могат да ескалират и да се стигне дори до нова гражданска война, предупреждава Абас.

Автор: Ерик Берес ARD


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    5 3 Отговор
    Ливан е свързан с Хизбула и обратното!
  • 2 честен ционист

    1 19 Отговор
    Колкото може България без Бойко Борисов. Ливан е фалпива държава и много отдавна трябваше да я закрият. Сега й дойде реда по бързата процедура.

    Коментиран от #5

  • 3 Дали ще се казва Хизбула

    8 3 Отговор
    или по друг начин е все тая. Бясното куче Израел управлявано от цирозният Натаняху трябва да бъде озаптена
  • 4 българина

    3 2 Отговор
    може ли нато без сащ? а Европа без ЕС? А България може и без двете, доказано за 1350 г.
  • 5 Ливан

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    е много по стара държава от Израел и призната много преди Израел и от много повече държави впрочем

    Коментиран от #8

  • 6 Абе пичове

    5 1 Отговор
    българите дето ги извозвахме от Ливан да ви питам от Хизбула ли бягаха или от Израел. Кво ще кажете ? А?
  • 7 777

    2 1 Отговор
    може ли факти без Сор?

    Коментиран от #9

  • 8 честен ционист

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "Ливан":

    Няма ливански народ. Тази измислена страна я направиха навремето да има, де да се крият гръцките християни, католици, мнозинството маронити, арменци, ама като видяха пари от Израел и напълниха на 80% тази територия с палестинската чума.

    Коментиран от #10, #16

  • 9 неее

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "777":

    Без Сор ос?
  • 10 по-добре не пиши, че се издаваш че си

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    от редакцията
  • 11 И какво значение има

    5 1 Отговор
    дали ще се казва Хизбула или по друг начин. За информация примерно хамас означава („стремеж“, „устрем“) и впрочем ционисткият вестник по времето на британският мандат се е казвал така...... хамас ...

    Коментиран от #14

  • 12 Пак ви питам ?

    2 1 Отговор
    Българите дето ги извозвахме от Ливан от Хизбула ли бягаха или от Израел. Кво ще кажете ? А? На тези хора даде ли им се думата по медиите? А?

    Коментиран от #19

  • 13 гробар

    2 1 Отговор
    когато козлодуйския паразит пукяса съседите ще разберат по вyнята. Ще разбият врата с екипите от гражданска защита, а вътре ще го намерят надут, накацан от буболечки, ако е стоял по дълго и с чepвеи. Търбуха му ще се е спукал от трупните газове и ще тече гнойна течност. Тургат го в гумен чувал и в служебния гроп!
  • 14 честен ционист

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "И какво значение има":

    Хамас на Иврит значи Насилие.
  • 15 "Народът на Ливан" е метафора

    2 1 Отговор
    Населението на Ливан е етнически разнородно - шиити, сунити, друзи, бедуини, християни маронити и още 5 вида христиански вероизповедания. Само шиитите подкрепят Хизбула.

    Коментиран от #29

  • 16 Чумата е само една

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Еврейската
  • 17 Антиционист

    1 2 Отговор
    А може ли Близкия Изток без ционизъм, геноциди, военни престъпления и потъпкване на всякакви международни норми и право?

    Коментиран от #22

  • 18 За размисъл

    1 0 Отговор
    Добре е непознаващи те БИ да не коментират. Ливан е библейска страна отпреди Авраам, Соломон и т.н.
    До ционистчето : хубавото ти е , че си признаваш ционистките апетити. Сега ще е добре да си кажеш за сделките с друзите срещу християните в Ливан и Сирия.
    И да Хизбулла са военизирана проиранска групировка дето ви нарита задниците от Южен Ливан. Не съм за хизбуллитите, а за истината. Има за какво да ви е страх от шиитите (персийците), които между другото уважават еврейте , но не и ционистите - не сте забравили Навуходоносор.

    Коментиран от #21, #23, #28

  • 19 Кой да ти отговори?

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пак ви питам ?":

    От тук пишещите никой не е бягал от Ливан. Ако питаш бягащите ще ти кажат, че бягат от бомбите. Напълно разбираемо е. Като си разрешил да сложат под покрива ти ракетна установка и взимаш наем за това е нормално да се страхуваш, че ще те думнат. Ако живееш до или върху подземен склад или щаб също ще се страхуваш. То и в България ако отглеждаш марихуана заедно с царевицата ще те е страх.
  • 20 Пак повтарям! .....!!!!

    2 0 Отговор
    Който защитава престъпнатната държава Израел нека има поне достойнството и ясно да заяви, че е изрод подкрепящ геноцид, военни престъпления и избиване на жени и деца. Не да ми мяуче и глупости да пише и само разумните хора да дразни по форумите. Не е и в полза на самите тях впрочем. По добре е да замълчат.
  • 21 За размисъл

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "За размисъл":

    непознаващите
  • 22 честен ционист

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "Антиционист":

    Ционизмът-социализъм е единствения устойчив във времето политически режим. Това е бъдещето на цяла Европа. Русия и Китай отдавна са в този строй.

    Коментиран от #24

  • 23 Размислих

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "За размисъл":

    Какво общо има държавата на финикийците с днешен Ливан? Други хора, друга култура, друга религия, в едни съвсем други времена.
  • 24 Не бъркай понятията

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "честен ционист":

    Ционизмът не е политически строй, политически режим. Ционизмът е национално движение на евреите, обявяващо се за възстановяване на еврейската държавност на територията на древния Ерец Израел.
  • 25 Света го в казал : !!!

    2 0 Отговор
    Евакуирайте израелските заселници от палестинските територии, демонтирайте разделителната стена на Западния бряг и върнете земите на първоначалните им жители. Това са някои от  основните искания на Международния съд (МС) към държавата с еврейско мнозинство, след като постанови, че окупацията й там е „незаконна“.Съставът от 15 съдии на Върховния съд на ООН подчерта на 19 юли, че широк списък от политики на държавата с еврейско мнозинство, включително изграждането и разширяването на израелските селища на Западния бряг и Източен Йерусалим, използването на природните ресурси на зоната, анексирането, налагането на постоянен контрол върху земята  и дискриминационните мерки срещу палестинците „нарушават международното право“.Злоупотребата със статута на Израел на окупационна сила“ прави „присъствието му в окупираната палестинска територия незаконно“ и трябва да приключи „възможно най-бързо“, подчертаха съдиите.
  • 26 поредната

    2 0 Отговор
    ДВ помия!!!!!

    Може ли германия без нацистите а израел без радикалните терористи детеубийци?

    Защо се публикуват тез еднастранни пропагандни помии в България?
  • 27 Нали е написано в статията!!!!

    1 0 Отговор
    (Хизбула доминира и в политически план
    Хизбула е и важен политически играч. Тя е представена в парламента)...... не четете ли?
  • 28 честен ционист

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "За размисъл":

    Иран беше пръв съюзник на Израел. Иранците се радваха на просперитет, когато градяха Израел. Иран чака Израел да го освободи от Аятолаха. В Иран дори и шефът на разузнаването беше агент на Мосад. Даже Ахмадинежад беше сложен с протекциите на САЩ/Израел.
  • 29 Божкееее...... мозък без гънки

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от ""Народът на Ливан" е метафора":

    И според теб "Народът на Ливан" трябва да е етически и религиозно чист ли ?...... хитлерчо мил, вземи се напръскай със студена вода барем да се събудиш