Тема: Украйна

19 Октомври, 2024 13:19 5 163 50

Путин е готов да "пожертва" Иран заради Украйна?

  • иран-
  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • израел-
  • хути-
  • константин егерт

Израел вече води активна пропагандна кампания в Иран, която очевидно има за цел да разклати устоите на режима в Ислямската република

Путин е готов да "пожертва" Иран заради Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар на Константин Егерт:

Ако администрацията на Джо Байдън наистина е помолила Израел да не нанася удари по обекти от иранската ядрена програма и съоръженията за добив на нефт и газ, това е едновременно лоша и добра новина за Владимир Путин. Лоша, защото при поражение на иранските съоръжения цената на петрола вероятно би скочила рязко и би донесла допълнителни приходи на Кремъл. През 2025-а година руският режим възнамерява да отдели 40 процента от държавния бюджет за войната - ситуация, в която излишни пари няма. Но в същото време това е добра новина за Кремъл: иранските ядрени съоръжения, изградени с помощта на Русия, няма да бъдат застрашени.

Още новини от Украйна

Разбира се, няма гаранция, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху непременно ще се съобрази с исканията на Белия дом. Но вероятността той да не предприеме нищо поне до президентските избори в САЩ е доста голяма.

Автомати за хутите, ракети за Путин

Междувременно Путин продължава сътрудничеството си с иранския режим. Той се срещна с новия президент Масуд Пезешкиан в Туркменистан. Очаква се до края на месеца Москва и Техеран да подпишат споразумение за стратегическо партньорство, подобно на това, което Русия вече сключи със Северна Корея.

Освен това според "Уолстрийт джърнъл" прокремълският "търговец на смърт" Виктор Бут се е "върнал в играта". Твърди се, че той е обсъждал в Москва възможността за доставка на леко стрелково оръжие на съюзниците на Иран - йеменските хути. Това, разбира се, е дреболия в сравнение с ракетите земя-кораб, които хутите използват в Червено море и които Москва също може да достави на йеменските съюзници на Техеран. Иран не остава длъжен и помага на Русия да попълни запасите си от ракети за обстрел на Украйна. Към това се добавят и многобройните видеозаписи с руски (както и с китайски и севернокорейски) оръжия, заловени от израелската армия в оръжейните складове на Хизбула и Хамас.

Иран помага на Русия във войната ѝ срещу Украйна. Русия помага на Иран да заплашва мирното корабоплаване в Червено море и Ормузския проток, да обстрелва Израел и да поддържа фактически военен контрол над Ливан.

Путин, Тръмп и "смяна на режима" в Иран

Въпросът е дали нещата ще се променят след встъпването в длъжност на новия американски президент през януари 2025-а година? Значение има не само кой ще стане президент, но и коя партия ще получи мнозинство в Сената. Ако Белият дом и Сенатът се контролират от различни партии, вероятно не трябва да очакваме драматични промени в американската политика. Ако обаче Камала Харис спечели и мнозинството в Сената остане демократично, вероятно Белият дом ще се опита да съживи многостранното международно споразумение от 2015-а година за ядрената програма на Иран, постигнато при Барак Обама.

Ако Доналд Тръмп спечели изборите и в Сената се установи републиканско мнозинство, нещата ще бъдат други. През 2018-а той се оттегли от ядреното споразумение с Иран. Неговата администрация провеждаше безкомпромисно твърда политика спрямо Иран и ако спечели, Тръмп вероятно ще я възобнови. Не изключвам Вашингтон да заложи дори на опит за смяна на режима в Техеран. Нещо повече, една от основните външнополитически цели на всяка американска администрация ще бъде да насърчи установяването на дипломатически отношения между Израел и Саудитска Арабия, което иранците се опитват да предотвратят по всички възможни начини.

Израел вече води активна пропагандна кампания в Иран, която очевидно има за цел да разклати устоите на режима в Ислямската република. Може би най-видната фигура в иранската опозиция - принц Реза Пехлави - също е много активен напоследък. При управлението на Тръмп смяната на режима може и да се превърне в политика на Вашингтон.

В такъв случай ограничаването на военното сътрудничество с Иран и неговите съюзници може да се окаже цената, която Путин ще бъде готов да плати за прекратяване на огъня в Украйна при благоприятни за Русия условия. Вероятността това да се случи днес е малка, но я има. Освен това, ако Вашингтон заложи на свалянето на иранския режим, Кремъл със сигурност няма да иска открито да застане на страната на Техеран.

Ще бъде ли отправено предложение за "размяна на Украйна за Иран"? Ако да, от кого? И какво ще кажат в такъв случай американските сенатори и европейските съюзници от НАТО? Сега никой не може да отговори на тези въпроси. Но е ясно, че за руския режим Украйна е много по-важна от съдбата на аятолах Хаменей и от всички привидно важни политически връзки със страните от "глобалния Юг".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Баба ти

    39 3 Отговор
    И аз вчера говорих с Елвис по телефона.
  • 3 ТаУмВзе

    49 14 Отговор
    Пак ли Четем Мислите на Путин и Аятолаха, даже и данните на Разузнаванията ги имат соросоидчетата ДА! ХАХАХАХАХ
  • 4 Българин

    40 10 Отговор
    На сащ все им се ще и другите да изоставят партньорите си, както те използваха и изоставят зеленият 🤡🤡
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    45пол и 67пол са братски сестри по половасистема.
  • 7 Тука оцеляват

    22 23 Отговор
    само бълвочите на руснята. Скапан форум. Чао
  • 8 кленя

    33 10 Отговор
    като видя дойче веле и ми замирисват чорапите на застояло
  • 9 Феникс

    27 9 Отговор
    Еми ако Иран треснат евреите толкова лошо че изпукат до един, тогава със войните по света се приключва, на мига! Явно има резон Русия да подкрепя Иран!
  • 10 Механик

    16 26 Отговор
    Тоя глуппак пожертва държавата си та остава Иран?Кожата гледа да си спаси ако може.
  • 11 име

    31 8 Отговор
    Едиствено западняците са известни със забиването на нож в гърба на доскорошните си съюзници. Или поне обръщане на гръб. Справка, Афганистан, Ирак и кюрдите при пустинна буря, виетнамците, а сега и зелената xyнта в Киев.
  • 12 Баце

    29 6 Отговор
    Видях заглавието, видях дойчезеле и разбрах, че е доста дълго словоблудство от желания и не четох.
  • 13 Баце,

    28 7 Отговор
    Готов съм да заложа каса бира, че след последните изцепки на наркоманчето "приятелите" му от "обединения" запад спешно му готвят героичен край и му избират подходящ заместник. Според мен на зеле му остават броени дни живот преди охраната му от ми6 да го изпише геройски паднал срещу руснаците с по два пистолета във всяка ръка.

    Струва ми се, че и биби е тръгнал по същия път, но за да се отърват от него на сащ ще са нужни доста повече въображение и усилия. Но вече му отправиха доста ясен намек с неизвестно откъде дошлият в резиденцията му дрон.

    Коментиран от #25, #29

  • 14 Сатана Z

    22 5 Отговор
    Напълно лъжлива статия писана от НАационист нямаща нищо общо с реалните.
  • 15 На един акъл са

    28 9 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    Да живее руско-ислямската дружба ! Ислямистите талибани - духовни братя на руснаците !

    Коментиран от #21

  • 16 Насралла

    8 11 Отговор
    За Иран имАт грижата евреите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Браво

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    Много добър аналлиз си направил.
  • 19 Мишел

    7 10 Отговор
    Какъв Иран?Нощес дронове са падали в Ленинград.
  • 20 Берия

    9 13 Отговор
    Рашкирия е терорист №1
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 11 Отговор

    До коментар #15 от "На един акъл са":

    ТАЛИБАНИТЕ ги създадоха САЩиянците, ама ти откъде да знаеш ❗ То затова се иска четене и разбиране ‼️
  • 22 Поредната тъпотия

    13 5 Отговор
    Некореспондираща със здрав разум. Аман от разбирачи
  • 23 Политолок с чашка

    11 6 Отговор
    "...това е едновременно лоша и добра новина за Владимир Путин. Лоша, защото при поражение на иранските съоръжения цената на петрола вероятно би скочила рязко и би донесла допълнителни приходи на Кремъл. "
    Не виждам тук лошата новина за Кремъл. Обяснете ми, моля........

    Коментиран от #26, #27

  • 24 А Русия вече е в киреча

    7 12 Отговор

    До коментар #5 от "Казал":

    Малко живот й остава на днешната Русия като китайска колония и ирански партнер.
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Баце,":

    Тя каМИЛАТА директно го попита, избрал ли си е вече заместник🤔🤔
  • 26 зелюто

    15 6 Отговор

    До коментар #23 от "Политолок с чашка":

    И аз не я разбрах ...Карай - нали трябва повечето новини да са ,,лоши ,, за Кремъл , иначе няма да е интересно ...
  • 27 Пич,

    15 7 Отговор

    До коментар #23 от "Политолок с чашка":

    Нekадърен "журналист" спешно пише поръкова статия. Нekaдърна родна Mиcиpka нekадъpно превежда нekадърната статия с гугъл преводача.
    С една дума- нekaдъpници, сър!
  • 28 Град Козлодуй

    7 12 Отговор
    Путин е Диктатор и Сатрап
    Жертва Всичко за да Оцелее
    И Руския Народ и Страната си

    Коментиран от #39

  • 29 ддт

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "Баце,":

    Tи нямаш копейки за 2 бири, каса бира бил залагал....
  • 30 Безпристрастен

    5 14 Отговор
    Блатна Руzия приключи.
  • 31 Я па ти,

    7 2 Отговор
    гуем аналлизатор си, Путин ли се консултира с теб.
  • 32 Добру утро

    3 10 Отговор
    Кремълското джудженце е доста страхливо всъщност и ще пожертва всеки около себе си за да тропка един ден повече на земята
  • 33 Путин

    10 2 Отговор
    Ще пожертва сащ и нато заради украйна.голяма работа има и добра страна.ще има само два пола.
  • 34 Малийййй,

    8 0 Отговор
    Много лесно се познават троловете, еднотипни, повърхностни и коментари ниво маалата.
  • 35 В.В.П.

    7 5 Отговор
    Израил фалира .Биби погреба богоизбраните.
  • 36 Хи хи хи

    8 2 Отговор
    Не вярвайте на Дойче зелето новините му миришат на вкиснато и винаги води пропаганда за да скара някои страни ......също като стари клюкарки са !!!!!!!
    Дружбата на Русия и Иран е от векове джендърлъка много го е яд за това !!!!!!!
  • 37 Истината

    3 9 Отговор
    Руският император на злото оглавява тероризма в света и съвсем явно следва девиза " Терористи от всички страни, съединявайте се!". В Библията, книгата на световната мъдрост е написано : " По делата им ще ги познаете". Ако се спазва това правило, дезинформацията ще стане ненужна. Война е война, истина е истина и лъжата е лъжа- гледаш,виждаш,чуваш и мислиш.
  • 38 Ксаниба

    4 1 Отговор
    междувременно фащ продължават да си сътрудничат с терористичният режим в исраел...
  • 39 Дедо

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Град Козлодуй":

    Съвет от мене дедовото, заобикаляй я тази АЕЦ бе, влияе ти лошо на ума, ако имаш де.
  • 40 Путлер хахаха

    1 6 Отговор
    Освен това, ако Вашингтон заложи на свалянето на иранския режим, Кремъл със сигурност няма да иска открито да застане на страната на Техеран.
  • 41 7383839

    5 1 Отговор
    ПОРЕДНАТА ПРОСТОТИЯ НА НЕАДЕКВАТНИТЕ НИ ИНФОРМАЦИОННО ОЩЕТЕНИ МЕДИИ ! ДЕГРАДАЦИЯ НА ЕС ,Е И ТУК.
  • 42 И ако това се

    3 1 Отговор
    твърди от някого, удобен или платен от DW, то той нищо не разбира от политика, виж алъш вериша е нещо друго.
  • 43 Последния софиянец

    0 0 Отговор
    Не ме е срам да си призная, че съм изнасилен путинофилите, в кожени си кошер съм събрал много бял натовски мед
  • 44 Вельо Дойчев

    2 1 Отговор
    ДВ удариха у земи и Бесарабския фронт и УНИАН и всички по про сто тия! То бива, бива, ама Гьобелс се върти като пумпал в гроба от срам!!!
  • 45 Куба,Ирак, Никарагуа,Мозамбик,Буркина Фа

    1 2 Отговор
    Все приятели на Русия.5-10 $ заплати...Рай ..

    Коментиран от #48

  • 46 Вярваме ви

    2 1 Отговор
    Бъзиците са голяма работа.
  • 47 Смешник

    1 0 Отговор
    Този изглежда е любител на конспиративните теории Ако това ако онова Видно е че краварите губят влияние в Близкия изток благодарение на подкрепата на кървави режим на Нетаняху
  • 48 Чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Куба,Ирак, Никарагуа,Мозамбик,Буркина Фа":

    Не е важно колко вземаш, а какво можеш да си купиш с взетото!
    По Тошово заплата от 150лв тежеше повече от сегашна 2300лв...

    Коментиран от #49

  • 49 Чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Чичо":

    Е, верно, нямаше банани...
  • 50 Ясс

    0 0 Отговор
    Ракетите са ЗЕМя самотолесатче за сведение на тъпите списвачи тъдява
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания