Отидете към основна версия

826 18

Германия: Военната активност на Китай повишава риска от непреднамерени сблъсъци

  • тайван-
  • германия-
  • китай-
  • азия

Германия е против "едностранните промени на статуквото", заяви Берлин във връзка с китайските военни учения около Тайван

Снимка: БГНЕС/ EPA

Германското правителство изрази опасения във връзка с решението на китайските въоръжени сили да започнат нови военни учения край бреговете на Тайван, заяви днес говорител на Министерството на външните работи и добави, че Берлин категорично се противопоставя на всякакви едностранни промени на статуквото в региона, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Военната активност на Китай повишава риска от непреднамерени военни сблъсъци и в този смисъл повишава и напрежението в региона", каза още говорителят. "Категорично отказваме да приемем каквито и да било едностранно наложени промени в (регионалното) статукво."

Говорител на британския премиер Киър Стармър също коментира темата за започналите днес учения и каза в тази връзка, че Великобритания призовава за дипломатическо решение на китайско-тайванския въпрос.

По думите на официалния представител Лондон отдавна изразява позицията, че въпросите между Тайван и Китай могат да бъдат уредени само чрез конструктивен диалог, а не чрез военни средства. "Дългогодишната позиция на Великобритания е, че този въпрос трябва да бъде уреден по мирен начин от хората от двете страни на Тайванския проток чрез конструктивен диалог, а не чрез военна активност или действия и тази позиция не се е променила", заяви говорителят.

Междувременно в изявление на ЕС се казва, че военната активност на Китай около Тайван допълнително е ескалирала "напрежението от двете страни на пролива". В изявлението на блока се отправя призив към двете страни да проявят сдържаност и да не предприемат действия, които биха могли допълнително да повишат напрежението, което трябва да бъде успокоено чрез диалог.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: