Отидете към основна версия

1 170 19

Снабдява ли Украйна с дронове бунтовниците в Мали?

  • мали-
  • дронове-
  • украйна-
  • бунтовници-
  • туареги

Украйна отрече да участва в снабдяване на малийските бунтовници с дронове

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна опроверга медийни съобщения, че е замесена в снабдяване с безпилотни летателни средства на бунтовниците в Северно Мали, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Украйна решително отхвърля появилите се в последно време в чуждестранни издания публикации за участие на държавата ни в доставката на подобна техника на бунтовниците в Мали", посочи министерството на външните работи в Киев.

Френският вестник "Монд" съобщи, че бойците на туарегите в западноафриканската страна използват украински дронове с "дискретната, но категорична" подкрепа на Киев срещу малийската армия и срещу руската наемническа група "Вагнер", която казва, че се сражава на нейна страна.

Мали, където властта се държи от военните след два последователни преврата през 2020 и 2021 г., води битка от години с ислямистки бунтовници. В рамките на конфликта северната част на африканската държава, по-специално районите по границата с Алжир, се превърнаха в арена на ожесточени боеве с бунтовниците, които са представители на местната народност туареги.

През август Мали прекъсна дипломатическите отношения с Украйна заради коментари на Киев, че бунтовниците са получили цялата "необходима" информация, за да организират нападения на север, при които, както се съобщава, са били убити десетки малийски войници и "вагнеровци".

Русия, която в последните години все повече полага усилия да разшири влиянието си в Африка, включително в Мали, обвини Украйна, че е открила "втори фронт" срещу Москва чрез подкрепа за въоръжени бойци в приятелски на Русия държави в Африка.

Москва води опустошителна война срещу Украйна от февруари 2022 г., довела до смъртта на хиляди хора, огромната част от които украинци.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: