Тема: Украйна

15 Октомври, 2024 10:07 974 18

Снабдява ли Украйна с дронове бунтовниците в Мали?

  • мали-
  • дронове-
  • украйна-
  • бунтовници-
  • туареги

Украйна отрече да участва в снабдяване на малийските бунтовници с дронове

Снабдява ли Украйна с дронове бунтовниците в Мали? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна опроверга медийни съобщения, че е замесена в снабдяване с безпилотни летателни средства на бунтовниците в Северно Мали, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Украйна решително отхвърля появилите се в последно време в чуждестранни издания публикации за участие на държавата ни в доставката на подобна техника на бунтовниците в Мали", посочи министерството на външните работи в Киев.

Френският вестник "Монд" съобщи, че бойците на туарегите в западноафриканската страна използват украински дронове с "дискретната, но категорична" подкрепа на Киев срещу малийската армия и срещу руската наемническа група "Вагнер", която казва, че се сражава на нейна страна.

Мали, където властта се държи от военните след два последователни преврата през 2020 и 2021 г., води битка от години с ислямистки бунтовници. В рамките на конфликта северната част на африканската държава, по-специално районите по границата с Алжир, се превърнаха в арена на ожесточени боеве с бунтовниците, които са представители на местната народност туареги.

През август Мали прекъсна дипломатическите отношения с Украйна заради коментари на Киев, че бунтовниците са получили цялата "необходима" информация, за да организират нападения на север, при които, както се съобщава, са били убити десетки малийски войници и "вагнеровци".

Русия, която в последните години все повече полага усилия да разшири влиянието си в Африка, включително в Мали, обвини Украйна, че е открила "втори фронт" срещу Москва чрез подкрепа за въоръжени бойци в приятелски на Русия държави в Африка.

Москва води опустошителна война срещу Украйна от февруари 2022 г., довела до смъртта на хиляди хора, огромната част от които украинци.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    33 3 Отговор
    Да, снабдява.
    Окрая е терористична територия и васал на саш.
  • 2 да питам

    3 26 Отговор
    А Иран снабдява ли Рассия с Шахеди ??! 🤭😁

    Коментиран от #8, #18

  • 3 Джони

    1 5 Отговор
    Браво. Да има
  • 4 име

    22 0 Отговор
    Киевската хунта нищо не снабдява, стнабдяването идва от международните тепористи 1 и 2, ФAЩ и островните poдocмесители. Първите имат 700 бази по света и са първенци по брой запалени войни, а вторите са първенци по брой държави, подложени на военната им агресия -183 от 193 членки на ООН
  • 5 Шнурзапутю

    0 4 Отговор
    Въобще да не ти пука ...
  • 6 Запознат

    16 0 Отговор
    "бойците на туарегите в западноафриканската страна използват украински дронове с "дискретната, но категорична" подкрепа на Киев срещу малийската армия и срещу руската наемническа група "Вагнер"

    Не само в Мали са украинските дронове а и в Судан където подкрепят милициите "джанджавид" срещу армията но пък тези украински дронове са толкова украински колкото и Ферари е българско. Тези "украински" дронове ги произвеждат в "отбранителното" НАТО и ги дават както на украинците за да могат да удрят цели в Русия така и на останалите "бунтовници" по света.

    Абе НАТО-то е отбранителен съюз и само се отбранява да знаете.
  • 7 малиии

    0 1 Отговор
    Мали .
  • 8 Антитрол

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "да питам":

    Ти правиш ли разлика от държава и терористични групировки в друга държава. Иран снабдява Русия с Шахеди а НАТО снабдява Украйна с Хаймърси - каква е разликата.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 да питам

    1 8 Отговор

    До коментар #8 от "Антитрол":

    А Рассия чий го дири у Украйна ? Даа , знаем , знаем ... "Освобождава" я ..🤫

    Коментиран от #13, #15

  • 10 Тролов

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Антитрол":

    Интересно .. Вагнер у Малиии

    Коментиран от #12

  • 11 Запознат

    7 0 Отговор
    "за участие на държавата ни в доставката на подобна техника на бунтовниците в Мали"

    Това е същото както когато намериха български оръжия в складовете на ИДИЛ но бяха закупени от нашите господари. Въпроса е че "украинските" дронове даже и не са произведени в Украйна и пак се появяват в терористични организации а господарят е същия. И в двата случая господарите въоръжават и подпомагат терористични организации в суверенни държави.

    Тактиката е изпипана още от както си събориха кулите - дават пари и оръжия на терористите да свалят законното правителство и после те се намесват с "борба срещу терористите" и завладяват съответната държава и ресурсите им като назначават марионетна власт която услужливо им дава петрола или каквото имат срещу "концесия" от 1-2%.
  • 12 Антитрол

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тролов":

    Ами поинтересувай се господарите ти колко наемнически армии имат и къде са - на руснаците е само Вагнер. Ще те светна че имената им са пак на композитори.
  • 13 Антитрол

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "да питам":

    "А Рассия чий го дири у Украйна ?"

    Що бе господарите ти могат да "освобождават" Ирак, Либия, Сирия, Югославия, Сомалия и къде ли още не а Русия не може да освобождава Украйна. Защо така - те са най-великите кравари ли и на тях всичко им е разрешено. А да не би щото евреите управляват в краварника и грантовете идват от тях и за това да не питаш евреите чий го дирят в Палестина и съседните държави - или този който плаща на него всичко му е разрешено. Не питаш и чий го дирят краварите в Тайван или пък в Корея.
  • 14 ттт

    1 0 Отговор
    Снабдява, но не Украйна, а някои украински чиновници. Парите прибират те а не държавата. Апропо, тези чиновници е много вероятно да снабдяват с дронове и Русия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 12345

    0 0 Отговор
    Украйна е един голям износител на оръжие. Ние им го даряваме, те го продават.
  • 17 От страни

    0 0 Отговор
    Гаранция - Франция. Това племе е извънредно крадливо и продажно. Ако могат да откраднат нещо и да го продадат - ще го направят без да им мигне окото. Половината от оръжията се продават в Даркнета веднага след получаването в Украйна. Когато работех там пристъпва един при мен и казва "дай ми един автомат (автоматически изключвател за таблото) че в къщи изгоря и бойлера не работи". Казвам му че нямам. Казва "как нямаш я виж таблата са пълни с автомати и на склада съм видял че има". Казвам че това са за обекта и са точно бройката по проекта, че не са мои за да ги раздавам. Обиди се яко и ме изгледа много ядосано. После питам друг що иска от мен няма ли ги в магазините. Казва че има ама нали тук ще е аванта. Че така правят винаги, че всичките такива неща се краднат от обекта а не се купуват. После явно си е откраднал....
  • 18 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "да питам":

    Не. Русия си ги произвежда и то модернизирани.
Новини по държави: