Отидете към основна версия

4 446 89

Полски генерал: Западът разбра, че губи войната с Русия

  • русия-
  • украйна-
  • полша-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Русия трябва да разбере, че атака срещу Полша или балтийските страни ще означава нейния край, заяви бившият началник на полския генерален щаб Раймунд Анджейчак

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На фона на натрупващите се загуби на въоръжените сили на Украйна на фронтовата линия край Курск и в Донбас, както и съмненията относно желанието на западния свят вечно да подкрепя работата на украинската държава с десетки милиарди долари финансова помощ, бившият началник на полския генерален щаб Раймунд Анджейчак очерта възможна политика за сдържане на Русия след превземането на Украйна, пише Military Watch Magazine в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Анджейчак, който преживя руско-украинския конфликт на своя пост (служил от 2018 г. до 2023 г.), казва: "След победата на Русия в Украйна ще имаме по една руска дивизия в Лвов, Брест и Гродно“. "Ако нападнат дори сантиметър от литовска територия, отговорът ще последва незабавно. Не в същия ден, а още в същата минута. Ще ударим всички стратегически цели в радиус от 300 км. Ще ударим директно Санкт Петербург“, увери той, като добави, че Варшава трябва "да поеме инициативата“ в сдържането на Москва.

"Русия трябва да разбере, че атака срещу Полша или балтийските страни ще означава нейния край... Това е единственият начин да удържим Кремъл от такава агресия“, уточни бившият началник на Генералния щаб, като посочи, че за тази цел Полша купува "800 ракети с обсег 900 км“. Предполага се, че това се отнася за мащабни поръчки от Варшава на южнокорейските системи за залпов огън Chunmoo и американските HIMARS.

Изявлението на Анджейчак на Балтийската отбранителна конференция във Вилнюс, Литва, сигнализира за постепенна промяна на консенсуса в западния свят, че прокси войната в Украйна върви към провал и че планирането на отбраната следователно трябва да се съсредоточи върху осигуряването на границите на НАТО, тъй като и Украйна, и Беларус ще се окажат в сферата на влияние на Русия и ще приемат руски войски. Основните фактори, оформили този консенсус, бяха огромните загуби сред елитните части на украинските въоръжени сили по време на широкомащабното нахлуване в Курска област от началото на август, последователните руски успехи в различни части на Донбас, непоправимите жертви сред украинците и мащабна загуба на ново западно оборудване, доставено в страната.

По-специално Полша даде значителен принос за военната кампания на Украйна, предоставяйки големи количества помощ, военна техника, включително танкове Leopard 2 и T-72, и значителна поддръжка на персонала. Източници от двете страни казват, че полският се говори широко в редица големи горещи точки от Курск до Бахмут, тъй като както изпълнителите, така и доброволческите части от тази страна са изиграли ключова роля в укрепването на военните усилия на Украйна.

Фактът, че дори в Полша, която зае една от най-твърдите линии срещу Русия, има нарастващ консенсус относно необходимостта от планиране на отбраната след загубата на западното влияние в Украйна, говори за песимизма, който е обхванал западните прогнози за бъдещето на конфликта. След като направиха значителен принос към военните усилия на Украйна, силите на НАТО се фокусираха върху разширяването на военното си присъствие в Полша, Финландия и балтийските държави, където биха се сблъскали директно с руските и беларуските сили в случай на пълно поражение на Украйна. Примерите включват плановете на Германия да разположи 4800 войници в Литва и плановете на ВВС на САЩ да разположи изтребители F-35 във Финландия, която се присъедини към НАТО през април 2023 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания