Отидете към основна версия

2 822 107

ISW: Кризата на фронта за Русия заплашва сериозно икономиката ѝ

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • курска област

Руският президент Владимир Путин вероятно цели спечелване война на изтощение, сериозни средносрочни и дългосрочни ограничения обаче ще провалят това стратегическо усилие

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски представи пред Върховната рада на 16 октомври Плана от пет части за победа на Украйна във войната до края на 2025 г.

Сред точките са: незабавна покана за присъединяване към НАТО; продължаваща западна подкрепа и помощ; възможност Украйна да използва предоставени от Запада оръжия за удари по военни цели в Русия и увеличаване на обмена на разузнавателна информация с Украйна; западно и украинско неядрено стратегическо възпиране срещу Русия; западни инвестиции в стратегическия икономически растеж на Украйна, както и обещание, че украинските сили ще "заменят" определени западни военни контингенти, разположени в момента в Европа след приключване на войната.

Зеленски заяви, че украинските сили ще използват своя опит във войната, за да укрепят отбраната на НАТО и да гарантират сигурността в Европа.

Има и няколко секретни аспекта на плана, които е споделил със западните съюзници на Украйна.

Зеленски заяви, че съдбата на Украйна е свързана със съдбата на нейните съседи в Балтика, Балканите, Кавказ и Централна Азия. Той предупреди, че Западът трябва да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна, или рискува бъдеща руска агресия.

Това посочва в своя анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Украински и западни служители изразиха подкрепа за плана на Зеленски на 16 октомври. Той ще представи плана на Европейския съвет на 17 октомври.

Руският президент Владимир Путин вероятно цели спечелване война на изтощение. Сериозни средносрочни и дългосрочни ограничения обаче ще провалят това стратегическо усилие.

В момента руската армия се опитва да елиминира предизвикателството пред своята инициатива в област Курск след украинското нахлуване в началото на август 2024 г., като същевременно поддържа офанзивен натиск в Източна Украйна в преследване на дългогодишни оперативни цели.

Засилената настъпателна операция на руската армия през лятото на 2024 г. за Покровск и Донецка област вероятно ще достигне кулминацията си през следващите месеци, въпреки че руското военно командване вероятно ще продължи да ангажира руските сили в общите стратегически усилия за задържане.

Путин разчита на това, че руските сили провеждат последователни настъпателни операции за неопределено време, но тези смазващи атаки вероятно ще влошат значително наличната сила и материални средства. Руските сили ще трябва да намалят темпото на настъпление поне в избрани сектори от фронта.

ISW наблюдава стабилно увеличение на финансовите стимули, които руските власти предлагат за сключване на военен договор с руското Министерство на отбраната (МО). Това предполага, че Русия изчерпва резервите за набиране на желаещи доброволци.

Понастоящем Русия разчита на голям, но ограничен запас от оборудване от съветската епоха, за да компенсира огромните си загуби в Украйна и изглежда, че изчерпва запасите си с повишена скорост.

Русия използва партньорства със Северна Корея и Иран за придобиване на боеприпаси и военно оборудване и се ангажира с Китай за придобиване на критични компоненти за отбранително производство, но тези международни усилия за доставки няма да отговорят на всички нужди на Русия от материални средства в Украйна.

Путин изглежда също толкова несигурен да проведе икономическа мобилизация, колкото и да проведе друга мобилизационна вълна, и остава неясно дали критичните затруднения и влошаващият се недостиг на военни дори биха позволили на Русия бързо и напълно да мобилизира икономиката си за военните усилия в ако Путин го е разрешил.

Затвореният пламенен националист и бивш руски офицер Игор Гиркин по-специално постави под въпрос формулираната от Кремъл теория за победата и оцени, че 2025 г. и вероятно края на 2024 г. ще бъдат "сериозен тест" за Русия, тъй като Кремъл все още не се е заел със средносрочното до дългосрочно генериране на сили и ограничения на отбранително-промишления капацитет.

Гиркин публикува поредица от писма от затвора, написани между 28 септември и 12 октомври, в които твърди, че текущата стратегия на Кремъл зависи от резултата от президентските избори в САЩ. С това намеква, че Кремъл очаква, че Русия ще може да надживее подкрепата на Запада за Украйна въз основа на политиката на новата администрация на САЩ.

Гиркин призна, че Кремъл все още не е решил проблемите си със систематичната отбранителна промишлена база и човешката сила след началото на войната през февруари 2022 г. Тези проблеми скоро може да доведе до военно-икономически кризи в Русия.

Гиркин твърди, че Кремъл е преувеличил военния си капацитет, но не успява да навакса нуждите от оборудване за военно време. Войнато "довършва" останалите руски резерви от хора и оръжие, които не са "безкрайни и неизчерпаеми". Гиркин намекна, че нова мобилизация ще бъде пагубна за руската икономика.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 425 милиона долара след телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски на 16 октомври.

Пакетът ще включва боеприпаси, бронирани превозни средства, прехващачи за противовъздушна отбрана. Министерството на отбраната уточни, че пакетът ще включва допълнителни боеприпаси за национални усъвършенствани ракетни системи земя-въздух (NASAMS), ракети RIM-7 и подкрепа за противовъздушна отбрана, зенитни ракети Stinger, боеприпаси за високомобилна артилерия Ракетни системи (HIMARS), боеприпаси въздух-земя, 155-милиметрови и 105-милиметрови артилерийски боеприпаси, тръбно изстрелвани, оптично проследявани, телено-насочвани (TOW) ракети, противобронирани системи Javelin и AT-4, многоцелеви колесни превозни средства с висока мобилност ( HMMWV) и други боеприпаси и оборудване. Министерството на отбраната отбеляза, че това е 67-ият транш на администрацията на Байдън от оборудване, извлечено от запасите на Министерството на отбраната, предоставени на Украйна от август 2021 г.

Австралийското правителство обяви, че ще предостави на Украйна 49 танка M1A1 Abrams като част от нов пакет помощ за Украйна на стойност около 164 милиона долара.

Министерството на отбраната на Южна Корея (МО) заяви на 16 октомври, че "отблизо" следи съобщенията, че руската армия обучава севернокорейски войници. Националната разузнавателна служба на Южна Корея се координира с украинските разузнавателни служби.

Източници от военните и разузнавателните служби на Украйна казаха на украинските издания РБК Украйна и Suspilne, че руската армия в момента обучава над 10 000 севернокорейски войници в Далечния изток на Русия и се готви да прехвърли някои от тях в граничните райони близо до Украйна, за да освободи руски военни персонал за ротации.

Украинските издания Suspilne и Liga съобщиха на 15 октомври, цитирайки анонимни източници от военното разузнаване, че руската 11-а въздушнодесантна бригада формира "батальон" от 3000 души, обслужван от граждани на Северна Корея (численият състав е далеч над батальон), които руската армия вероятно ще разположи за отбранителни операции в Курска област.

ISW обаче не е наблюдавала доклади, че севернокорейски войски участват в бойни операции. Генералният секретар на НАТО Марк Рюте заяви на 16 октомври, че НАТО не разполага с "окончателна" информация, че севернокорейските войски се бият в Украйна.

New York Times (NYT) съобщи на 16 октомври, че неуточнени американски военни и разузнавателни служители "изразиха известен скептицизъм", че значителен брой севернокорейски персонал се бие в Украйна, но заявиха, че нямат съмнение, че севернокорейските инженери и наблюдатели работят в окупирана Украйна и Русия.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: