Отидете към основна версия

1 068 72

САЩ ще обучават млади украински пилоти на F-16 вместо опитни кадри

  • украйна-
  • пилоти-
  • f-16-
  • обучават-
  • сащ

Решението може да забави боеспособността на украинската ескадрила от западно произведени изтребители

Снимка: БГНЕС

Съединените щати ще пренасочат обучението на пилоти на украински F-16 към млади кадети, а не към опитни пилоти – решение, което може да удължи с много месеци времето, необходимо на Украйна да разполага с пълна боеспособна ескадрила от западно произведени изтребители, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирано от News.bg.

Изданието определя това решение като резултат от липсата на достатъчно опитни украински пилоти с необходимите познания по английски език, според американски служители, цитирани пред репортери.

Някои от събеседниците на вестника споделят, че в САЩ смятат младите кадети за по-подходящи за обучение по западните стандарти.

През август при катастрофа с F-16 загина един от най-добрите украински пилоти на изтребители, Алексей Мес, с позивна Moonfish, бивш командир на ескадрила МиГ-29. Той наскоро беше завършил програма за пилотиране на F-16, прехвърлени на Украйна.

Според "Уолстрийт Джърнъл", пълна ескадрила от F-16 – включваща 20 самолета и 40 пилоти – едва ли ще бъде на разположение в Украйна преди пролетта или лятото на следващата година. Тази оценка е дадена от два източника, запознати с програмата за обучение.

Докато опитните пилоти могат да пропуснат основното летателно обучение, новите пилоти ще трябва да прекарат една година в обучение да летят в бази във Великобритания и Франция, преди да преминат към курса за F-16 в Аризона и Румъния, пише вестникът.

"Все още приемаме опитни пилоти. Но има и такива, които нямат необходимото обучение и опит", каза високопоставен служител на Пентагона, пожелал анонимност. Украинските военновъздушни сили не отговориха на искане за коментар.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: