Отидете към основна версия

1 488 24

Лидерите на ЕС се споразумяха за мерки срещу нелегалната миграция

  • лидери-
  • европейски съюз-
  • споразумяха-
  • нелегална миграция

Усилията за връщане на мигранти и подкрепа за Полша след хибридната атака от Беларус

Снимкa: БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха в четвъртък да използват всичките си лостове, включително търговията, помощта за развитие и визовата политика, за да ускорят връщането на мигранти, влизащи нелегално в блока, и поискаха от Европейската комисия спешно да изготви закон, предава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Имиграцията е изключително чувствителна тема в повечето от 27-те държави-членки на блока, въпреки че незаконните мигранти, пристигащи в Европа миналата година, бяха една трета от 1 милион, наблюдавани по време на кризата през 2015 г., и броят им намаля още повече тази година.

Пропуските на външните граници на ЕС унищожават Шенгенската зона за пътуване без паспорти, подхранват възхода на крайнодесни партии и влияят на изборните резултати в цяла Европа, превръщайки миграцията в ключов политически проблем.

"Европейският съвет призовава за решителни действия на всички нива за улесняване, увеличаване и ускоряване на връщанията от Европейския съюз, като се използват всички съответни инструменти и политики на ЕС, включително дипломация, развитие, търговия и визи", казаха лидерите в писмените заключения на своята среща.

От 484 000 граждани на държави извън ЕС, получили заповед да напуснат ЕС миналата година, само 20% са се върнали у дома. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че Комисията работи за подобряване на този брой и скоро ще представи закон за справяне с него.

Лидерите също подкрепиха Полша в нейния план за временно спиране на приемането на молби за убежище от мигранти, изтласкани през източната граница на страната от Беларус и Русия.

Докато много неправителствени организации казват, че решението за отказ на молби за убежище е нарушение на Хартата на основните права на ЕС, фон дер Лайен каза, че е законно като временен отговор на хибридна атака от Минск и Москва.

"На Русия и Беларус... не може да бъде позволено да злоупотребяват с нашите ценности, включително правото на убежище, и да подкопават нашите демокрации", казаха лидерите на ЕС в заключенията. "Европейският съвет изразява солидарност с Полша... Извънредните ситуации изискват подходящи мерки."

През юли Финландия, която беше изправена пред подобно предизвикателство от мигранти, прокарани през границата ѝ с Русия, също спря приемането на молби за убежище.

Лидерите на ЕС също обсъдиха създаването на "центрове за връщане" в страни извън ЕС, където мигранти, чиито молби за убежище в ЕС са били отказани, могат да изчакват депортиране в родната си страна, при условие че е безопасно да ги върнат там.

Фон дер Лайен каза, че дискусията за това как да се организират такива центрове все още е в ход, за да се установи коя трета страна може да се счита за безопасна, колко дълго мигрантът може да бъде задържан в център и какво да прави, ако връщането в родината не е възможно.

Дясното правителство на Италия вече е създало такъв "център за връщане" в Албания, а консервативното холандско правителство обмисля изпращането на отхвърлени африканци, търсещи убежище, в Уганда.

Не всички лидери бяха ентусиазирани от идеята.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че за толкова голяма страна като Германия центровете за обработка на убежище извън блока ще могат да обработват само малка част от молбите и че законът за бързо връщане би бил по-полезен.

Шолц и други лидери също така подчертаха, че ЕС има остра нужда от мигранти, тъй като населението на ЕС застарява и разходопокривните пенсионни системи са под все по-голямо напрежение.

Испанският премиер социалист Педро Санчес каза, че миграцията е положителен феномен и нещо, от което Испания и други европейски икономики отчаяно се нуждаят.

"Искаме ли просперираща и следователно отворена Европа, или искаме бедна и следователно затворена Европа?" каза Санчес. "Трябва да се заемем с явлението миграция, имайки предвид бъдещите поколения, а не следващите избори."

Изнесените центрове за мигранти не са лоша идея. Имаме подобрен пример с Италия и Албания. Изнасянето на такива центрове в трети страни е добър пример, който ние ще подкрепим, заяви пред журналисти в Брюксел служебният премиер Димитър Главчев.

Министър-председателят каза още, че темата за изнесените мигрантски центрове тепърва ще се обсъжда от ръководителите на европейските страни.

Той подчерта, че България не е започнала подобни преговори с трети страни. По думите му най-добрият вариант е да се води диалог с Турция, от където идва мигрантският поток. По думите на Главчев към момента сътрудничеството ни с турските власти за опазването на границата е много добро.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания