Отидете към основна версия

1 141 18

"Нашата врата е отворена": Албания приема бежанци от Италия

  • бежанци-
  • мигранти-
  • италия-
  • ес-
  • албания-
  • джадър

Сключеното между двете страни споразумение предвижда Албания да приема до 36 000 бежанци годишно

Снимка: БГНЕС/ EPA

Албанското село Джадър изведнъж привлече вниманието на журналисти от цяла Европа. Именно то се превърна в център на европейската миграционна и бежанска политика, след като откритият там бежански лагер започна да приема кандидатите за убежище от Италия. "Това са хора, дошли от нужда", казва пред ДВ местната жителка Диле Влашай. Нейните деца също са емигранти - само че в Италия. Тя се надява, че откриването на бежански лагер близо до селото няма да създаде проблеми.

В Джадър преди са живеели 2000 души, по време на комунистическата диктатура дори е имало военно летище. От военновъздушната база днес не е останало почти нищо, а жителите на селото са около 700, предимно възрастни хора. Почти всички млади са заминали за чужбина, откъдето изпращат пари на родителите си, тъй като освен по собствените ниви и дворове, в Джадър работа няма.

Първите 16 мигранти вече пристигнаха

След като през ноември 2023 година Италия и Албания се договориха за изграждането на регистрационно-приемателен център за бежанци на адриатическото крайбрежие в Северна Албания, Джадър придоби известност. Първите 16 мигранти, които ще бъдат настанени там, пристигнаха с италианския военен кораб "Либра" в пристанището в Шънджин, на 22 км от Джадър, на 16 октомври. Десетима са от Бангладеш, останалите шест от Египет.

Те са били спасени от италианската брегова охрана в морето, след като лодката им напуснала либийските териториални води. Четирима от бежанците са изпратени веднага в Италия - двама малолетни и двама, които са се оплакали от здравословни проблеми. Останалите 12 изминават пеша пътя до т.нар. приемателен център. На журналистите не е позволен директен контакт с тях.

"Това е краят на европейската мечта"

Пред приемателния център чака и група активисти с плакати, на които пише "Това е краят на европейската мечта". Младите хора са от региона около Джадър, те протестират отдавна срещу изграждането на лагера.

В началото тяхното желание бе за прекратяване на споразумението между Италия и Албания, а сега, когато лагерът е до голяма степен готов, те продължават да са срещу него, но настояват за публична дискусия с властите и за гаранции за сигурността. "Искаме нашата държава да гарантира, че тук престъпността и търговията с хора няма да нараснат", казва за ДВ 29-годишната Маригленд Доци от Мамурас, малък град на средата на пътя към Тирана.

От приемателния център на пристанището бежанците се отправят към лагера в Джадър. Той прилича на строго охраняван затвор. Високите по няколко метра железни стени са покрити със сиво-зелени платнища, за да не може да се надзърта вътре. Лагерът се състои от контейнерни жилища и е обкръжен от две редици железни огради. Има и две затворнически бараки.

Надежда за нови работни места

Пристигането на бежанците е основна тема в Джадър от месеци. Много хора казват, че в началото се отнесли скептично и имали опасения. Междувременно се надяват, че селото им по някакъв начин ще има полза от бежанския лагер, тъй като вероятно ще се открият нови работни места. Хората обаче отказват да назоват имената си и категорично отказват да бъдат снимани.

"Някои жители имаха големи притеснения", казва кметът Александър Прека, "но те се изпариха с оглед на приходите, които строителството на лагера донесе на селото". Част от местните жители вече са си намерили работа заради лагера - основно за поддръжката му и почистването. "Това означава повече развитие за областта и повече благосъстояние за нас", отбелязва Прека. И допълва: "Нашата врата е отворена винаги за хората в нужда."

Фактически обаче вратата на Албания не е отворена. Сключеното между двете страни споразумение предвижда Албания да приема до 36 000 бежанци годишно. Те ще бъдат настанени в Джадър дотогава, докато италианската страна разгледа молбите им за убежище. Отговор трябва да бъде получен в рамките на 28 дни. Ако молбата бъде приета, те ще могат да заминат Италия. Останалите ще трябва да се върнат в родните си страни.

Автор: Рашела Шеху

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: