18 Октомври, 2024 13:25 778 16

"Нашата врата е отворена": Албания приема бежанци от Италия

  • бежанци-
  • мигранти-
  • италия-
  • ес-
  • албания-
  • джадър

Сключеното между двете страни споразумение предвижда Албания да приема до 36 000 бежанци годишно

"Нашата врата е отворена": Албания приема бежанци от Италия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Албанското село Джадър изведнъж привлече вниманието на журналисти от цяла Европа. Именно то се превърна в център на европейската миграционна и бежанска политика, след като откритият там бежански лагер започна да приема кандидатите за убежище от Италия. "Това са хора, дошли от нужда", казва пред ДВ местната жителка Диле Влашай. Нейните деца също са емигранти - само че в Италия. Тя се надява, че откриването на бежански лагер близо до селото няма да създаде проблеми.

В Джадър преди са живеели 2000 души, по време на комунистическата диктатура дори е имало военно летище. От военновъздушната база днес не е останало почти нищо, а жителите на селото са около 700, предимно възрастни хора. Почти всички млади са заминали за чужбина, откъдето изпращат пари на родителите си, тъй като освен по собствените ниви и дворове, в Джадър работа няма.

Първите 16 мигранти вече пристигнаха

След като през ноември 2023 година Италия и Албания се договориха за изграждането на регистрационно-приемателен център за бежанци на адриатическото крайбрежие в Северна Албания, Джадър придоби известност. Първите 16 мигранти, които ще бъдат настанени там, пристигнаха с италианския военен кораб "Либра" в пристанището в Шънджин, на 22 км от Джадър, на 16 октомври. Десетима са от Бангладеш, останалите шест от Египет.

Те са били спасени от италианската брегова охрана в морето, след като лодката им напуснала либийските териториални води. Четирима от бежанците са изпратени веднага в Италия - двама малолетни и двама, които са се оплакали от здравословни проблеми. Останалите 12 изминават пеша пътя до т.нар. приемателен център. На журналистите не е позволен директен контакт с тях.

"Това е краят на европейската мечта"

Пред приемателния център чака и група активисти с плакати, на които пише "Това е краят на европейската мечта". Младите хора са от региона около Джадър, те протестират отдавна срещу изграждането на лагера.

В началото тяхното желание бе за прекратяване на споразумението между Италия и Албания, а сега, когато лагерът е до голяма степен готов, те продължават да са срещу него, но настояват за публична дискусия с властите и за гаранции за сигурността. "Искаме нашата държава да гарантира, че тук престъпността и търговията с хора няма да нараснат", казва за ДВ 29-годишната Маригленд Доци от Мамурас, малък град на средата на пътя към Тирана.

От приемателния център на пристанището бежанците се отправят към лагера в Джадър. Той прилича на строго охраняван затвор. Високите по няколко метра железни стени са покрити със сиво-зелени платнища, за да не може да се надзърта вътре. Лагерът се състои от контейнерни жилища и е обкръжен от две редици железни огради. Има и две затворнически бараки.

Надежда за нови работни места

Пристигането на бежанците е основна тема в Джадър от месеци. Много хора казват, че в началото се отнесли скептично и имали опасения. Междувременно се надяват, че селото им по някакъв начин ще има полза от бежанския лагер, тъй като вероятно ще се открият нови работни места. Хората обаче отказват да назоват имената си и категорично отказват да бъдат снимани.

"Някои жители имаха големи притеснения", казва кметът Александър Прека, "но те се изпариха с оглед на приходите, които строителството на лагера донесе на селото". Част от местните жители вече са си намерили работа заради лагера - основно за поддръжката му и почистването. "Това означава повече развитие за областта и повече благосъстояние за нас", отбелязва Прека. И допълва: "Нашата врата е отворена винаги за хората в нужда."

Фактически обаче вратата на Албания не е отворена. Сключеното между двете страни споразумение предвижда Албания да приема до 36 000 бежанци годишно. Те ще бъдат настанени в Джадър дотогава, докато италианската страна разгледа молбите им за убежище. Отговор трябва да бъде получен в рамките на 28 дни. Ако молбата бъде приета, те ще могат да заминат Италия. Останалите ще трябва да се върнат в родните си страни.

Автор: Рашела Шеху


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Честито

    10 0 Отговор
    Сега е време да сключим и споразумение с Вардарските българи, всички емигранти които ни връща Европа да им ги курдисваме на тях. И без това предците им са били граждани на империята на "техния" Александър Велики.
  • 3 Червената шапчица

    11 1 Отговор
    Политиците в Албания са не само корумпирани мафиоти, но и много глуповати хорица...

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Путин Боклук

    9 0 Отговор
    "Част от местните жители вече са си намерили работа заради лагера - основно за поддръжката му и почистването"
    Тия нагляри са толкова нагли, че не могат да си почистят след тях. Трябва някой друг да им чисти, да ги храни, а те само зулуми да правят

    Коментиран от #10

  • 5 ъъъ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Червената шапчица":

    ти не беше ли за ливанците, Хамас и Хизбула. Що не се радваш за роднините им?
  • 6 Европеец

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Червената шапчица":

    Съгласен съм своя коментар.... Ще приемат докато е глупаците плащат, после ще отворят вратичките и отново към западен.... Да не говоря колко са морални тея изнесени центрове в трети страни, ама какво да го правиш евроатлантически ценности.....пфу....

    Коментиран от #7

  • 7 не не е грешка

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Европеец":

    правилно е "своя коментар" дори многоточията са в стила. точно като на първи коментар.
    Колко копейки е на пост?

    Коментиран от #9

  • 8 Коридор 8,

    3 1 Отговор
    който ще свързва пристанището в Бари с тези в Бургас и Варна!!! Това са “пътниците”, които ще ги извозват с влакове по коридор 8, от Бари, през Албания, през РСМакедония до България!!!

    Коментиран от #14

  • 9 Европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "не не е грешка":

    Какво копейки и центове бе..... Прасето дава по 500.....

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мдаа

    1 0 Отговор
    Нашата е отворена от 30 години, от както унищожиха армията ни.
  • 12 не не е грешка

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Европеец":

    Да ти приседнат копейкаджийче.
  • 13 Направи ми

    0 0 Отговор
    Впечатление началото на статията където пише, че през комунизма в това Албанско село е имало 2000 души а сега 700 и то възрастни което означава, че делото загива. Същото е положението и в България. Не мога да разбера защо през комунизма( въпреки, че не ми харесваше) населението се увеличаваше, а сега при "Демокрацията" населението намалява. нали уж сме свободни и имаме човешки права които се зачитат. Или може би не е така и свободата и човешките права са само един ПАРАВАН на тая форма на управление при която се намираме сега.

    Коментиран от #15

  • 14 Коридор 8

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Коридор 8,":

    Е съвсем друго нещо. Той е предназначен да свърже голямата Американска военна база в Косово със Румъния, разбирай Украйна. В България в момента при правителството на сглобката изведнъж се реши да строят пътя Русе-В.Търново, а веднага след това се заговори и за проекта В. Търново-Маказа. Този път е необходим на САЩ да прехвърлят военна техника от Александруполис до Румъния, пак разбирай Украйна. Базата в Александруполис е нова и е по-голяма от тази в Косово. Само ,че САЩ няма да строят тези коридори, а ще ги строят страните от ЕС. Американците не са прости да плащат.
  • 15 Да ти помогна

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Направи ми":

    Имаше кльон - ограда с бодлива тел и безброй сензори които показваха къде е нарушението. Заставата се вдигаше по тревога и те хващаха защото истинската граница беше още по-навътре зад кльона. Обикновено получаваш куршум при най-малката съпротива, отпускът за заловен нарушител е два пъти по-кратък от отпуска за убит. Та не се чуди, и при тях е било така. Легално не можеше да емигрираш.
  • 16 Анонимен

    0 0 Отговор
    Пиле не можеше да префръкне .
Новини по държави: