Отидете към основна версия

4 525 74

Призоваха за евакуация жителите на украинския град Покровск, Русия удари Одеса

  • украйна-
  • покровск-
  • одеса-
  • русия

По предварителна информация към момента в черноморския град няма загинали и ранени.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Високопоставен служител в украинския град Покровск в източната Донецка област, който е станал основна цел в настъплението на запад на руските сили, днес призова жителите му да се евакуират, поради невъзможност да се предоставят необходимите обществени услуги, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, позовавайки се на местни медии.

„Вече е ясно, че няма да има парно в града“, заяви, цитиран от агенция РБК-Украйна, Сергий Добрак - ръководител на военната администрация на Покровск.

„Призовавам жителите на града: ако видите да монтират противотанкови заграждения наоколо, не се бавете, а стягайте багажа и напускайте. Ще стане опасно“, заяви той.

В резултат на ракетна атака срещу Одеса по предварителни данни са нанесени щети на триетажна сграда и на повече от 10 частни къщи, съобщи изпълняващият задълженията на кмет на Одеса Александър Филатов в официалния канал на града в социалната мрежа „Телеграм“, предаде БТА.

По предварителна информация към момента няма загинали и ранени.

На терен работят спасителните екипи от оперативните служби.

Сирените бяха задействани в 20:42 часа местно време (съвпада с българското), отбой бе даден в 21:22 часа.

Един час по-късно отново беше обявена тревога поради заплаха от атака с дронове.

Местните власти призовават жителите на Одеса и областта да се приберат в укрития до отбой на тревогата, която продължава до момента.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: