Отидете към основна версия

1 432 24

Заплаха: Всеки, който знае "кога Израел ще нападне Иран", трябва да бъде държан отговорен

  • иран-
  • израел-
  • хизбула-
  • абас арагчи-
  • сащ-
  • близкият изток

Президентът на САЩ заяви, че е наясно как и кога Израел ще отвърне на иранските ракетни удари

Снимка: БГНЕС/ EPA

Всеки, който знае "кога и как Израел ще нападне Иран", трябва да бъде държан отговорен, заяви външният министър на Ислямската република Абас Арагчи в отговор на изказвания на президента на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Всеки, който има сведения "кога и как Израел ще нападне Иран", и/или предоставя средствата и подкрепата за подобно безумие, трябва логично да бъде държан отговорен за всички последствия", подчерта Арагчи в Екс.

В изказване пред медиите вчера, в рамките на посещението си в Берлин, президентът на САЩ заяви, че е наясно как и кога Израел ще отвърне на иранските ракетни удари, припомня Ройтерс.

Палестинското ислямистко движение Хамас ще продължи да съществува въпреки смъртта на своя лидер Яхия Синуар, убит по време на израелска военна операция, заяви по-рано днес върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, предаде Франс прес. "Загубата му със сигурност е болезнена за фронта на съпротивата" срещу Израел, "но тя съвсем няма да спре с мъченическата смърт на Синуар", подчерта аятолах Хаменей.

Иран не признава държавата Израел, която е негов заклет враг, и след Ислямската революция от 1979 г. превърна подкрепата за палестинската кауза в един от стълбовете на външната си политика, припомня АФП. Яхия Синуар "беше блестяща фигура на съпротивата и борбата", срещу Израел, според Хаменей. "Той се изправи с непоколебима решителност срещу жестокия и агресивен враг и го зашлеви с такт и смелост", добави той.

Синуар, който дълго време беше в сянка, преди да застане начело на "Хамас", е смятан за архитект на безпрецедентната атака на палестинското ислямистко движение срещу Израел на 7 октомври 2023 г., довела до кървав конфликт, който заплашва да обхване целия регион.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини