Отидете към основна версия

2 371 38

Киев критикува Гутериш, че отива при Путин, Полша се чувства игнорирана от Запада за Украйна

  • украйна-
  • полша-
  • русия-
  • гутериш-
  • брикс

Зеленски заяви, че САЩ подготвят помощ на стойност 800 млн. долара за финансиране на производството на украински дронове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на външните работи на Украйна упрекна Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за това, че е приел покана от руския президент Владимир Путин за срещата на високо равнище на БРИКС, но не е участвал в срещата на високо равнище за мир във връзка с войната в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

„Генералният секретар на ООН отхвърли поканата на Украйна за първата глобална среща на върха за мир в Швейцария“, заяви министерството в публикация в социалната медия „Екс“.

"Той обаче прие поканата за Казан от военнопрестъпника Путин. Това е погрешен избор, който не допринася за развитието на каузата на мира. Той само накърнява репутацията на ООН“, се казва още в изявлението.

От днес Путин е домакин на срещата на върха на страните от БРИКС в централния руски град Казан, чиято цел е да покаже влиянието на незападните държави, посочва Ройтерс. Сред присъстващите лидери са китайският президент Си Цзинпин и индийският министър-председател Нарендра Моди.

Говорителка на руското Външно министерство заяви по-рано този месец, че Гутериш е казал на министър Сергей Лавров по време на Общото събрание на ООН миналия месец, че възнамерява да отиде в Казан.

Но вчера говорител на ООН, запитан дали Гутериш ще присъства, заяви: „Съобщенията за бъдещите му пътувания ще бъдат направени по-късно“.

На срещата на върха за мир в швейцарски планински курорт през юни, в която участваха над 90 държави, беше осъдена руската инвазия в Украйна и беше потърсен начин за прекратяване на конфликта, въпреки че Русия не беше поканена и отхвърли срещата като безсмислена.

Полша заяви, че е било грешка да се изключат полските и украинските лидери от срещата на върха между лидерите на САЩ, Германия, Великобритания и Франция миналата седмица в Берлин, на която се обсъждаше как да бъде подкрепен Киев във войната му с Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В петък президентът на САЩ Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, британският министър-председател Киър Стармър и френският президент Еманюел Макрон проведоха разговори в Берлин, в които обсъдиха как да се сложи край на сраженията в Украйна на фона на напредъка на руските сили на източния фронт. Четиримата лидери обсъдиха и развитието на конфликта в Близкия изток.

Първоначално беше планирано Байдън да свика по-широка среща на военните поддръжници на Украйна, включително и полския президент Анджей Дуда, в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия. Срещата обаче бе отменена заради урагана "Милтън", който по-рано този месец връхлетя югоизточната част на САЩ.

"Ако темата е помощта за Украйна, просто е грешка, че нито Украйна, нито Полша участваха в тази среща", заяви говорителят на външното министерство Павел Вронски пред Ройтерс. "Ако говорим за помощ за Украйна, не трябва да забравяме, че Полша е една от страните, които помагат най-много на Украйна, и че 90 процента от всички доставки (за Украйна) минават през полска територия", добави той.

За момента няма отговор от германското правителство на молбата на Ройтерс за коментар.

Отношенията между Полша и Германия се затоплиха, откакто проевропейската коалиция на полския премиер Доналд Туск дойде на власт през декември, въпреки че Варшава продължава да критикува подхода на Берлин към миграцията, както и това, че двете съседни страни се разминават по въпроса за съвместното финансиране на Европейския съюз за отбраната и укрепването на източната граница на блока, отбелязва Ройтерс.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че САЩ подготвят помощ на стойност 800 млн. долара за финансиране на производството на украински дронове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на днешното му вечерно видеообръщение.

Според Зеленски това е в допълнение към обявения при посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин в Киев пакет от около 400 млн. долара помощи за нови оръжия.

"Днес има ново решение на САЩ да подкрепят Украйна. Нов пакет за отбрана. Сумата е 400 млн. долара. Подготвя се още един отделен пакет - финансиране на производството на украински дронове за 800 млн. долара. Украйна е благодарна за тази подкрепа. Трябва да гарантираме, че въпреки всички политически заплахи в света, Украйна може последователно да защитава своя суверенитет и независимост. И със сигурност ще го направим", каза Зеленски, цитиран от Укринформ.

Президентът Зеленски подчерта, че Украйна се нуждае от решимостта на партньорите в изпълнението на неговия "план за победа", особено на фона на информацията за особената роля на Северна Корея в подкрепа на Русия. По думите му "Путин се страхува от мира и затова търси начини да засили агресията и да изведе Северна Корея на фронта".

Предварителният пакет военни помощи беше обявен от президента на САЩ Джо Байдън на 16 октомври. Пакетът от 425 млн. долара за подпомагане сигурността на Украйна включва системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси, военно оборудване и други оръжия.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: