Отидете към основна версия

1 233 16

Сърбите са разделени между ЕС и БРИКС, Вучич не изключва референдум

  • сърбия-
  • ес-
  • брикс-
  • александър вучич

По 42% са привържениците на присъединяването към единия и другия съюз в западната ни съседка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Популярността на БРИКС в Сърбия достигна 42%, тази тема ще стане една от ключовите в републиката през следващите две години и може да изисква референдум. Това каза президентът на републиката Александър Вучич пред rts.rs.

"Преди няколко дни погледнах какво мислят хората в Сърбия по този въпрос. Днес, ако им кажете за БРИКС, мнозина дори не разбират напълно какво означава това. Те са чули, че това са други страни по света, които ни изнудват по-малко, но не знаят, че там не се работи на същия принцип като ЕС“, отбеляза Вучич и добави, „популярността на БРИКС в Сърбия сега е на същото като ЕС – около 42%.“

„Мисля, че дискусията по този въпрос, въпреки че няма да се хареса на мнозина, ще бъде много сериозна след година и половина до две у нас. Ако БРИКС успее да изпълни своите механизми със съдържание и дори чрез криптовалути постигне известен успех в създаването на общо или единно платежно средство, тъй като няма да е възможно да се създаде единна валута, това все още ще бъде ниво на сплотеност, по-ниско от това в ЕС. Някой в политически смисъл ще ви каже, че това ни трябва, но не е толкова просто, изключително трудно е. Не изключвам на едни избори, когато след две години и половина ще се избира нов президент, това да стане една от ключовите теми. Кой знае, може би и тема за референдум“, отбеляза сръбският лидер.

Държавният глава заяви по-рано, че Сърбия ще бъде представена на предстоящата среща на върха на БРИКС в Казан на ниво вицепремиер, тъй като към момента на получаване на поканата от руския президент Лидерът на балканската република вече водеше преговори за посещението на полския премиер Доналд Туск на същите дати. Той отбеляза, че на събитието ще присъстват вицепремиерът Александър Вулин, министърът на отбраната Братислав Гашич, министърът на икономиката Адриана Месарович и министърът за международното икономическо сътрудничество Ненад Попович.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: