Отидете към основна версия

2 726 129

Северна Корея може да прехвърли 1 милион войници в Украйна

  • северна корея-
  • михайло притула-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Полковникът заяви, че западните партньори на Киев трябва да реагират на появата на севернокорейски войски

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският полковник от СБУ Михайло Притула заяви, че по заповед Северна Корея може да изпрати до 1 милион войници в Украйна в подкрепа на руската армия.

Пред телевизия „Еспресо“ военният експерт заяви, че Украйна трябва да увеличи военната си мощ, тъй като големият брой севернокорейски военен персонал може да се превърне в сериозно бреме.

„Москва винаги е подкрепяла Северна Корея, откакто Съветският съюз окупира Корейския полуостров в края на Втората световна война и по време Корейската война. Тоест цялата история на КНДР е проект на съветското разузнаване и Пхенян винаги е била приятелски настроен към Москва“, обясни Притула.

Военният експерт припомни, че иранската ядрена програма също е създадена с помощта на севернокорейски специалисти. Затова навлизането на севернокорейски войски в Русия не е изненадващо. „Това е очаквано събитие, защото всъщност това е едно цяло. Това е съюз, който не е възникнал вчера, това е един организъм, създаден преди 60-70 години", подчерта Притула.

Полковникът от запаса на СБУ също така добави, че западните партньори на Киев трябва да реагират на появата на севернокорейски войски. „Транзитът на севернокорейските войници е еднопосочен. Никой няма да ги върне 10 000 километра назад. Те ще бъдат хвърлени на най-жестоки щурмове, тоест те са разходен материал. Пхенян има значителен мобилизационен ресурс, тоест те могат лесно да хвърлят до един милион войници при заповед“, заяви Притула.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: