Тема: Украйна

22 Октомври, 2024 12:19 968 76

Европейски заем от 35 млрд. евро за Украйна обсъждат евродепутатите

  • украйна-
  • ес-
  • еп-
  • заем-
  • русия-
  • война

Повечето евродепутати от различните политически групи, които се изказаха, бяха единодушни, че ЕС трябва да помогне на Украйна

Европейски заем от 35 млрд. евро за Украйна обсъждат евродепутатите - 1
Снимка: Shutterstock

Европейски заем от 35 млрд. евро за Украйна обсъждат евродепутатите във втория ден от пленарната сесия на ЕП в Страсбург. Очаква се той да бъде гласуван по-късно днес. Средствата са част от по-широкия план на Г-7 за предоставяне на финансова подкрепа на страната, възлизаща на до 45 млрд. евро, предаде БТА.

Заседанието тази сутрин започна при полупразна зала с доклад на еврородепутатката Карин Карслбро от групата “Обнови Европа” (Renew Europe) за създаване на механизъм за сътрудничество по заемите за Украйна и за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ на Украйна.

Още новини от Украйна

“От първия ден на войната, започната от Владимир Путин, е ясно, че Русия ще трябва да плати за всички щети, нанесени на Украйна и за възстановяване на бъдещето на Украйна. Но до този момент това все още не може да стане. Затова има решение за използване на замразени руски активи”, заяви тя от трибуната и настоя, че Украйна се нуждае от спешна и неотложна финансова помощ. Карин Карслбро изрази мнение, че е необходимо структурирането на тази помощ. “Нашият демократичен дълг е да извършим проверка върху всичко онова, което е предвидено в механизма за сътрудничество по заемите за Украйна”, добави тя.

“Изправени сме пред тест на европейската солидарност. Това не е за първи път, нито за последен. Ние се състезаваме с времето. За американците беше проблем нашият шестмесечен цикъл за подновяване на санкциите. Целта е да използваме доходите от руските активи, държани от европейски банки”, коментира на свой ред Януш Левандовски от Европейската народна партия.

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс изрази мнение, че ЕС и неговите държави членки предоставят най-голямата финансова помощ на Украйна и я подкрепят още от самото начало на войната. “До момента подкрепата се изразява в над 120 млрд. евро. Но допълнителна финансова подкрепа е изключително важна. МВФ смята, че финансирането може да достигне 41,5 млрд. долара през 2025 г. Шест и половина милиарда повече, отколкото беше предвидено”, отбеляза политикът пред евродепутатите.

Той обясни, че механизъм, който ще бъде създаден, е инструмент за събиране на печалбите от руските активи, които да бъдат предоставени на Украйна за възстановяването на заемите на държавите от Г-7 и на другите държави, които биха искали да се присъединят към тази инициатива.

“Приносът на ЕС се изразява в заем до 35 млрд. евро, ако заемодателите от Г-7 поемат разликата. По-късно тази седмица, на 25 октомври, партньорите от Г-7 ще съобщят техният принос”, каза още Дидие Рейндерс. Повечето евродепутати от различните политически групи, които се изказаха, бяха единодушни, че ЕС трябва да помогне на Украйна, за да възстанови тя своята разрушена инфраструктура. Но не липсваха и критики от страна на “Патриоти за Европа”.

“Посещението на Володимир Зеленски в Брюксел не постигна много. ЕК ще ни наложи 35 милиарда, за да поддържаме жива една държава, която не може да отговори на елементарните потребности на своите хора. И това не е първият път. Тези пари ще се добавят до една планина от дългове - 33 млрд. през 2023 г. и 10 млрд. по-рано и нищо от това не беше върнато. Това е една авантюра и Вашингтон няма да допринесе за това масивно финансово усилие. Това задължаване ще застраши икономическото бъдеще на Европа. Това е дълг, който не може да бъде платен и това трябва да се знае”, коментира евродепутатът Тиери Мариани.

Критично прозвуча и Манон Обри от европейската левица. “Защо гласуваме помощ за Украйна, а не за Газа? Не можем да допускаме двоен аршин. Да, престъпниците са Путин и Нетаняху. Справедливо е да се използват руските активи да помогнем на Украйна. Но защо не искаме от украинците да приложат реформи. Вие сте лицемери и продължавате да подпомагате руските олигарси. Путин продължава да продава своя газ. Трябва да обсъдим и дълга на Украйна. Той трябва да бъде преструктуриран, за да се възстанови страната”, смята Манон Обри.

"През цялата година ЕС се опитваше да използва замразените руски средства или техните лихви, за да създаде някакъв фонд за Украйна. Това обаче се проваляше, защото схемите изглеждаха съмнителни. Тези средства никога няма да помогнат на украинските граждани. Те служат само за покриване на дупки в украинския бюджет. Тази кражба може да доведе до ответни действия на Русия - конфискация на европейски активи от страна на Русия. За първи път ЕС присвоява средства на свои граждани, но и чужди средства”, коментира българският евродепутат Рада Лайкова от група „Европа на суверенните нации". Тя изрази мнение, че ЕС се е опитвал цяла година да намери механизъм, с който да намери начин да присвоява чужди средства.

“Тези средства на първо време ще отидат за погасяване на кредити по други кредити, след това ще отидат за запълване на дупки по украинския бюджет. Други държави като САЩ вече не желаят да инвестират там. Тези пари ще отидат за погасяване на дупки”, каза Рада Лайкова в отговор на въпрос на евродепутат.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    73 26 Отговор
    Какъв заем, Украйна нищо няма да върне, че и земята им вече не е тяхна да я заложат

    Коментиран от #59

  • 2 ТаУмВзе

    43 23 Отговор
    ФАЛИРАЙ ВОЛНО! ХАХААХАХА
  • 3 Механик

    61 23 Отговор
    Да даваш заем на полуумрял клошар и да чакаш да ти го върне, това е върха на недалновидността.

    Коментиран от #41

  • 4 стоян георгиев

    46 23 Отговор
    Пари на вятъра! Това си е корупционна схема на ек и сащ за пране на мръсни пари, човешки органи и разбира се оръжие и наркотици!
  • 5 И кой ще го връща

    39 21 Отговор
    Този заем?
    Ще искаме отзоваванэе на нашите евродепутати, ако гласуват « За» този заем!
  • 6 Презвитер Козма

    25 68 Отговор
    Парите нямат значение, ЕС е най-богатия икономически съюз и е длъжен да помага на Украйна, която брани не само себе си, но и цяла Европа от рашисткия имперски тероризъм и мракобесие, които водят след себе си терор, убийства, грабежи, ужасна мизерия и педофилия практикувана от ВВП

    Коментиран от #13, #15, #45

  • 7 Тъпото

    38 20 Отговор
    Така, така. Крадете от РФ. После да няма крокодилски сълзи.
  • 8 На фалирал бизнес

    39 19 Отговор
    банката не отпуска кредит,за който няма обезпечение.Европейските депутати искат да кредитират фалирала държава .
  • 9 ЕСсс!

    29 20 Отговор
    ЕВРЕЙСКИ СЪЮЗ !
  • 10 До кога бре

    41 19 Отговор
    Ще фалирате заради САЩ! До кога ще плащате за избиване на хора и затриването на Европа? Поне да бяхте нахранили и помогнали на нуждаещи се, вместо пари за смърт!
  • 11 ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ

    33 19 Отговор
    ОТ ЕС НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ИЗМИСЛИ.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ЕВРопеЙСКИ СЪЮЗ

    23 17 Отговор
    ПО КОМАНДА ПАДНИ СТАНИ.
  • 15 Звучиш супер глупаво

    31 18 Отговор

    До коментар #6 от "Презвитер Козма":

    с глупавата пропаганда на САЩ, нямаща нищо общо с реалността и истината! Пропагандата за глупаци на САЩ е за забавление, а не за информиране! :))
  • 16 Айде стига глупости!

    28 16 Отговор
    Кой ще ви ги връща тези милиарди? Зеленото ще избяга, я в Израел, я в Южна Америка. Укра ще стане нов обект на РФ и кой? Русия ли ще ви връща тези пари, които зеленото и бандата му са откраднали и изнесли вече?
  • 17 Гусладин

    18 29 Отговор
    ЕС е длъжен да спаси украинските деца от лапите на педифила Владимир Владимирович Путин и овцееба и содомит Рамзан Ахюатович Кадиров

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Западна "демокрация"

    19 12 Отговор
    Кървавият ротшилдов режим изтрепа 1 млн укри, а останалите ги удави в дългове

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 факуса

    26 12 Отговор
    излезте и гласувайте в неделя,и изгонете атлантиците,щот така ще ни заробят с дългове,че под наем ще живеем в българия,всичко ще ни вземат демократите от запад
  • 22 Защо заема не инвестиции

    9 12 Отговор
    Нали искат райска градина да я правят и Житница на едномилиардна Европа
  • 23 Хе хе...

    13 12 Отговор
    Че какво стана с трилиончето досега? Руснаците го изгориха, а? Тез лоши руснаци бе...
  • 24 Буахахаха

    12 12 Отговор
    Путлер с пъпните потури подари 340 млрд евро на западния режим

    Коментиран от #27

  • 25 Източна Сатрапия

    13 8 Отговор

    До коментар #19 от "Западна "демокрация"":

    Не знаех, че Родшилд дърпа конците на Путиновия режим, но сега като се замисля имаш известно право

    Коментиран от #30

  • 26 Червената шапчица

    11 11 Отговор
    заем от 35 млрд. евро - малко е този заем... требе повечко, ве скръндзиии...
  • 27 Да си кажем истината

    16 11 Отговор

    До коментар #24 от "Буахахаха":

    Запада водещ се за "цивилизован", открадна 300 милиарда от руският народ и засипа света с лъжи!

    Коментиран от #43, #49

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Град Козлодуй

    12 12 Отговор
    Слава на Украйна
  • 30 Ти не знаеш и ко прочете

    6 10 Отговор

    До коментар #25 от "Източна Сатрапия":

    и ко разбра, но това е друг въпрос!
  • 31 наблюдател

    10 9 Отговор
    Тези другари и другарки живеят на Луната.
  • 32 Абе в зап клиники р.птилите

    14 9 Отговор

    До коментар #28 от "Гусладин":

    използват укр деца за 0.рг@ни. Зеленска има фондация за целта. Чети и реви зап .медии.
  • 33 Евротиквун

    15 10 Отговор
    Русофобите да не ревете после, че Путин бил дигнал инфлацията. Тези кредити после на инфлацийка и данъченца за евротиквуните. Да ви е честито!
  • 34 абе тъпи ли сте бе пеерашки

    11 19 Отговор
    Пускат ЗАЕМ, ама с РУСКИ ПАРИ. Никой не взима от вас бе русофилчета. Взимат от Русия за да погасяват щетите които нанася. кво ви дреме за чуждите пари?

    Коментиран от #39, #57

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Пешо

    6 8 Отговор

    До коментар #20 от "Стенли":

    Нищо не помага при него. Той по рождение си е увреден. Опитаха със смяна на пола , но стана още по-трагично. ВИК-то не може да го запуши вече.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хе хе...

    7 8 Отговор
    Абе фaTkи, я по добре какво се случва на фронта в Донбас и Курск? Или пак да чакам новините по руската телевизия довечера, а потвърждението след два три дни от снн, политико, вп, нют, шпигел?
  • 39 Демек

    9 10 Отговор

    До коментар #34 от "абе тъпи ли сте бе пеерашки":

    крадат от руският народ! После как да не те е гнус от това про паднало общество!

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Георги

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Не е баш така. Когато даваш заем на някого за да го похарчи в "твоя" магазин, а после му искаш и лихва не е точно недалновидно.

    Коментиран от #51

  • 42 не.

    8 10 Отговор

    До коментар #39 от "Демек":

    Демек крадът от руските олигарси които са окрали руския народ и покриват масрафа на късокракото джудже в Кремъл.
    Не е кражба като крадеш от крадец.
    Който чупи - купи.

    Коментиран от #46

  • 43 Перо

    11 2 Отговор

    До коментар #27 от "Да си кажем истината":

    Путин е виновен, че допусна ционистките олигарси в Русия да изнасят и си държат парите в западни банки! Сега обаче ще гризнат дръвцето, заради руския произход на средствата! Все пак и руската държава губи!

    Коментиран от #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Георги

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "Презвитер Козма":

    Не мога да не се съглася с тебе на 100%. Само не разбирам защо марсианците още се скатават, не виждат ли , че те са следващите?
  • 46 Ами звучиш като дете

    4 7 Отговор

    До коментар #42 от "не.":

    Парите на една държава не са от олигарсите които ги крадат, а от народа който си плаща данъците! Насочи се към снижанка и жужетата, вместо тъпотията от САЩ! Тя не ти е от полза! Поне за нас българоите!

    Коментиран от #47

  • 47 не.

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "Ами звучиш като дете":

    Не са на държавата. Трябва да четеш мъник. Не да риташ топка. Явно си спал последните 2 години.

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Георги

    4 7 Отговор

    До коментар #27 от "Да си кажем истината":

    За сега не са откраднати, а само запорирани. Все още не им стиска да ги пипат, защото, както се оказа Русия има възможност за реципрочен отговор, който ЕС може и да не преживее или поне няма да и е много лесно.

    Коментиран от #52, #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 6742

    4 7 Отговор

    До коментар #41 от "Георги":

    Преди доста години, когато имах магазин на туй му се казваше "вересия". Давал съм и на вересия, но никога на просяци и наркомани. Че после няма събиране.
  • 52 И това е вярно

    6 7 Отговор

    До коментар #49 от "Георги":

    Макар, че запор и търсене на вариант да откраднат парите на риуският народ, прави Европа доста жалка! По скоро управляващата клика, продадена на САЩ и съсипваща Европа!

    Коментиран от #55

  • 53 да питам

    7 6 Отговор

    До коментар #49 от "Георги":

    какво стана със западните самолети които русия приватизира, заводите които приватизира, веригите заведения за хранене които приватизира, банките които приватизира... не е ли същото.... или то това не е като онова като не като онова.
    Просто ЕС са хора, а не гладли орки които прибират всичко. Просто запорират и ще върнат, но не и печалбите от тях, защото поразиите които са направени трябва да се оправят с нещо. Всеки блок, всяка детска градина, всяка къща, болница и т.н.

    Коментиран от #56, #66

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 жалък си ти

    8 2 Отговор

    До коментар #52 от "И това е вярно":

    който си срещу род и родина и рИвеш на чужд гроб.

    Коментиран от #58, #63, #70, #73

  • 56 И защо Европа

    3 6 Отговор

    До коментар #53 от "да питам":

    краде парите на руският народ? Защо продажни политици затриват Европа заради САЩ?

    Коментиран от #65

  • 57 И защо тогава

    6 5 Отговор

    До коментар #34 от "абе тъпи ли сте бе пеерашки":

    този заем го наричат ,,европейски"??? С чужда пита помен правят и това се счита за,, демократично"?Обясни как кражбата от запорирани сметки се легитимира като законно действие,след като не е имало съдебно решение за това.

    Коментиран от #60, #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Гласувам Не подкрепям никого

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    Що за въпрос, Украйна или каквото е останало от нея е новата колония на евроатлантиците. Дават заем и започват да диктуват живота и политиката в тази страна. България е отличен пример как се управлява колония в съвременния свят от англичани и американци. И като се замисля Германия и Франция още малко и ще станат колонии на англосаксонците, какво да говорим за Украйна и България.
  • 60 абе тъпи ли сте бе пеерашки

    4 4 Отговор

    До коментар #57 от "И защо тогава":

    беше точно обяснено в поста, а също и в статията която явно не си прочел.

    Коментиран от #74

  • 61 хе хе хе

    4 4 Отговор

    До коментар #57 от "И защо тогава":

    нямало съдебно решение. и ти ли си спал 2 години?
  • 62 Артилерист

    5 4 Отговор
    Войната в Украйна е на американците, Г-7 и подчинените им сателити. Тези същите участваха в приемането на Минските споразумения за мир или за прекратяване на убийствата в Донбас, но всъщност, както Меркел го призна гласно, само за заблуждавали Русия и същевременно са подготвяли Украйна за война с Русия. Минските споразумения са приети 2014 г., но горе споменатите не са си мръднали пръста, за да ги приведат в изпълнение, макар че точно техни най-видни представители-Германия и Франция- са определени за гаранти за прилагането им. Това неприлагане продължава до 2022г. Каква е вината на Русия до тук? Абсолютно никаква! Тя през цялото това време напомняше, подсещаше и предупреждаваше, че споразуменията не се изпълняват и ако продължава геноцида в Донбас тя ще вземе мерки за прекратяването му. Защо англосаксите не изпълниха ангажимента си, а обвиняват Русия и наливат стотици милиарди, за да "помогат на Украйна да се освободи"? Що за лицемерие и подлост е това?
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 давайте

    2 4 Отговор
    да ва изтребят пак като чернобил
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Георги

    2 4 Отговор

    До коментар #53 от "да питам":

    как да не е като онова, точно като него е. Огледалел отговор на санкциите на ЕС. Пример е Лукойл в Германия. Даже Ивчо Мирчев дава за пример тях, че видиш ли и ние трябвало да "превземем" Лукойл. Това, че виждам двуличието в ЕС, не означава, ама изобщо не означава, че си затварям очите за двуличието в Русия.

    Коментиран от #68

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Лукойл в Германия.

    1 4 Отговор

    До коментар #66 от "Георги":

    счупи лъжомера. Лукойл в Германия.....
  • 69 част от списъка

    1 2 Отговор
    президента на Русия Владимир Путин
    Шефът на банка "Алфа" Михаил Фридман
    Банкерът Пьотр Авен
    Шефът на "Транснефт" Николай Токарев
    Босът на "Роснефт" Игор Сечин
    Медийният магнат Алишер Усманов
    командири в групата „Вагнер“
    Роман Абрамович
    бившия президент на Украйна Виктор Янукович
    министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров
    и т.н.
    Това ли е руския народ? За тези ли рИвете бе пеерашки? Аз само един руснак видях в списъка и това не е Путин с майчино име Шаломов
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Минувач

    3 1 Отговор
    Тези заеми знаем много добре, как ще приключат един ден. Ще се съберат в ЕП на някакво важно заседание за Украйна и по украинския въпрос, и за един ден ще гласуват всички тези заеми, които са и дадени, да бъдат опростени за братския, изстрадал украински народ. Никой няма да пита обикновения европеец, дали е съгласен с това. Репшението ще се вземе от хора, за които никой не е гласувал, както и никой не е питал хората, дали са съгласни да се дават тези заеми от техните джобове, а после и никой няма да пита, дали са съгласни да подарят тези пари на Украйна. На 1000% съм сигурен, че заемите на ЕС за Украйна ще бъдат опростени, а заемите на САЩ за Украйна ще бъдат за сметка на следвоенни концесии и грабеж. Вероятната схема ще бъде - Западът дава от обществените пари от всички свои граждани за ураински заем, после заемите се опрощават за сметка на концесии и следвоенно възстановяване на големи западни компании, които печелят от украинските ресурси. За Украйна - тя си губи от ресурсите, които дава на западните мародери, обикновения западняк губи парите си, които са били давани за заеми, а печеливши, както винаги са западните големи компании, които концесиите с чуждите пари на обикновените хора на Запад. А тези концесии ще бъдат, както нашето злато - под натиска Украйна ще ги даде на супер неизгодни условия, за да и се опростят дълговете. А до обществото ще достигне 1/10 от информацията и медийно ще бъдат подготвени за емпатичното и благородно опрощ
  • 72 Минувач

    0 2 Отговор
    ...благородно опрощаване на украинския дълг.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Тъпи сме

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "абе тъпи ли сте бе пеерашки":

    За да ти запорират сметката трябва съдът да се е произнесъл в полза на ищеца за сумата,която дължиш.Конфликтът още тече,но в Европейския парламент искат от руските сметки да се изплащат репарации на Украина.Политическото решение на евродепутатите не е правно аргументирано.По същата ,,логика"могат ли политици да взимат решения за трансфер на пари от частни или корпоративни сметки без решение на съда?
  • 75 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    АКО ЩЕ Е ЗАЕМ ---НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ВИ ГО ИЗПЛАЩА И ВЪРНЕ -- КОГАТО ПОЛЬСКА И РУСИЯ РАЗДЕЛАТ ТЕРИТОРИИТЕ НА ТАЗИ ИЗКУСТВЕНА БИВША ДЪРЖАВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ОТ БАНДЕРОВЦИ И МАХНОВЦИ - ТАМ БЯХА ИЗБИТИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЕВРЕИ -А ДНЕС ЦИОНИСТИТЕ СИ ВРЪЩАТ -НАЛИ ТАКА ШМИГАЛ И ЗЕЛЬОНСКИ !?!?!?!?!?!?!?
  • 76 Перо

    2 1 Отговор
    На ционисткия шут никакви суми няма да му стигнат, също и населението нищо няма да усети! Всичко ще се загуби по трасето, а положението ще си остане същото! После ще пуснат нов транш от €120 млрд. и пак “имал ЕС, дал”!
Новини по държави: