Отидете към основна версия

1 842 14

Реджеп Ердоган: Гюлен умря от безчестна смърт, но ще плати за престъпленията си в отвъдния живот

  • фетхуллах гюлен-
  • фето-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Първоначално Фетхуллах Гюлен беше съюзник на Ердоган, но впоследствие в отношенията им настъпи разрив

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В първи коментар след смъртта на противника си – ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че той е умрял от безчестна смърт и че ще плати за престъпленията си в отвъдния живот, съобщи „Дейли Сабах“, цитиран от БТА.

„Той не може да избяга от божественото правосъдие“, каза Ердоган в реч в столицата Анкара.

Гюлен, водач на движението „Хизмет“, почина в неделя на 83-годишна възраст в САЩ, където живееше от 1999 г. Първоначално Гюлен беше съюзник на Ердоган, но впоследствие в отношенията им настъпи разрив. След опита за преврат в Турция през юли 2016 г. правителството обвини Гюлен и привържениците му в организиране на преврата, а движението на проповедника беше определено от турските власти като „Фетхуллахистка терористична организация“ (ФЕТО). Турция обаче не успя да постигне екстрадицията му от САЩ, за да го изправи пред съд в родината му.

„Тези предатели успяха да избегнат турското правосъдие въпреки нашите усилия и това беше благодарение на помощта на техните началници“, каза Ердоган, като намекна за ролята на САЩ в осигуряването на убежище на Гюлен и други негови привърженици.

„Те не платиха за престъпленията си, престъпления срещу хора, чиито права те погазиха, срещу хора, които направиха мъченици. Но те не могат да избягат от божественото правосъдие. Аллах има сурова присъда за тях. Аллах ще им поиска сметка за всяко злодеяние, което са извършили срещу нацията“, заяви турският президент.

Той каза, че турската държава ще продължи борбата си срещу ФЕТО, докато я заличи напълно. „Ние ще ги преследваме, независимо къде се намира тази глутница хиени по света“, каза Ердоган.

През 2014 г. срещу Гюлен беше издадена заповед за арест, а две години по-късно организацията му беше обявена от Анкара за терористична. Стотици училища, компании, медии и организации, свързани с него, бяха затворени, а имуществото им – конфискувано. Най-малко 77 хиляди души, заподозрени за връзки с движението „Хизмет“, бяха арестувани, а около 150 хиляди учители, магистрати, военнослужещи и други държавни служители бяха отстранени от работа.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: