Отидете към основна версия

2 387 52

Ливан е пред колапс

  • ливан-
  • колапс-
  • аналена бербок-
  • германия-
  • израел-
  • хизбула

Бербок каза, че всяка умишлена атака срещу сините каски на ООН представлява „нарушаване на международното хуманитарно право"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Ливан е пред колапс, предупреди днес германската министърка на външните работи Аналена Бербок. Тя пристигна на изненадващо посещение в Бейрут в разгара на войната между Израел и ливанската организация „Хизбула“, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Израел от месец извършва бомбардировки срещу „Хизбула“ в Ливан и предприе в края на септември сухопътна офанзива за изтласкване на бойците на групировката далеч от границата си.

Бербок каза днес, че „всяка умишлена атака срещу „сините каски“ на ООН представлява „нарушаване на международното хуманитарно право". Мисията на ООН за поддържане на мира в Ливан (ЮНИФИЛ) обвини израелските войски, че са стреляли неколкократно и умишлено по позициите на нейните миротворци.

„Задължението на ООН да защитава миротворците важи за всички страни в конфликта“, заяви Бербок. „Войниците на ЮНИФИЛ имат пълната ни подкрепа. Те са необходими за намирането на политическо решение на конфликта“, добави тя. „Задачата сега е да работим с нашите партньори от САЩ, Европа и арабския свят, за да намерим жизнеспособно дипломатическо решение, което защитава законните интереси в областта на сигурността както на Израел, така и на Ливан“, каза още Бербок.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини