20 Октомври, 2024 10:55 1 096 20

Израел нанесе удари по Бейрут след призив за евакуация

  • ливан-
  • израел-
  • бейрут-
  • хизбула-
  • хамас

Вражеската авиация извърши тази сутрин два рейда срещу южните предградия на столицата, обявиха властите в Ливан

Израел нанесе удари по Бейрут след призив за евакуация - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел нанесе два удара по южните предградия на Бейрут, съобщиха ливански медии. Това стана, след като по-рано ЦАХАЛ предупреди жителите в района да се евакуират поради предстоящи военни операции, предадоха агенциите, съобщи БТА.

"Вражеската авиация извърши тази сутрин два рейда срещу южните предградия на столицата, при който е ударена жилищна сграда в Харет Хрейк, разположена близо до джамия и болница", посочи Националната информационна агенция (ННА) на Ливан. Ударите бяха предшествани от призив от Израел към жителите на два квартала в южните предградия да се евакуират във връзка с предстояща атака срещу сгради в района, в които се помещават обекти на Хизбула.

Междувременно стана ясно, че най-малко 73 палестинци, сред които много жени и деца, са убити, а десетки са ранени при въздушни удари на Израел, които поразиха няколко сгради в град Бейт Лахия в северната част на ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на близки до „Хамас“ медии.

Службата за медиите на управляваното от „Хамас“ правителство в Газа съобщи, че след въздушните удари има десетки ранени и изчезнали. Лекари казват, че въздушните удари са били насочени към многоетажна сграда и са засегнали и няколко къщи в близост.

Израелската армия обяви, че проверява съобщенията за загинали при ударите в северната част на Газа, съобщава още Ройтерс. Официален представител посочи, че според предварителните оценки броят на загиналите, съобщен от медийната служба на „Хамас“, са преувеличени и не съвпада с информацията, с която разполага израелската армия.

Палестински здравни представители съобщиха, че спасителните операции са затруднени заради прекъснатите комуникации и интернет за втори пореден ден.

В съботния ден при израелски въздушни удари са загинали 108 палестинци на различни места в Газа, според палестинското здравно министерство. „Това е война на геноцид и етническо прочистване. Окупацията извърши ужасно клане в Бейт Лахия“, посочи медийната служба на „Хамас“, цитирана от Ройтерс.

Жители и лекари заявиха, че израелските сили са затегнали обсадата на Джабалия - най-големия от осемте бежански лагера в ивицата Газа, и са изпратили танкове в близките градове Бейт Ханун и Бейт Лахия. Издадени са и заповеди за евакуация на жителите. Израелски представители казаха, че заповедите за евакуация имат за цел да отделят бойците на „Хамас“ от цивилните и отрекоха да има систематичен план за прогонване на цивилни от Джабалия или други райони.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цион-мощ и сила

    17 26 Отговор
    Вива Израел, халифата и Русия ще бъдат сринати

    Коментиран от #6, #15, #18

  • 2 фашисти

    17 12 Отговор
    В социалните мрежи бяха публикувани кадри, показващи удар на израелските отбранителни сили срещу тълпа от жители на Газа, които се опитваха да окажат първа помощ на 12-годишно дете, ранено при обстрел от израелските военни.
  • 3 Букер не Спасяет

    9 16 Отговор
    Треперещият Бункер гледа и прелива памперса

    Коментиран от #16

  • 4 Истината

    15 17 Отговор
    Цион и Украйна бранят християните Европа от варварите

    Коментиран от #5, #7, #11

  • 5 Ненормален си

    17 8 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Лекар ви трябва
  • 6 цион и неговите отрочета у

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Цион-мощ и сила":

    Казана... по-близо до баща си
  • 7 Ювиги

    13 9 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Вярно е това.Израел християнската крепост в морето от варвари

    Коментиран от #12, #13

  • 8 Демократ

    12 9 Отговор
    Израел не е фактор колкото и да се напъват
    Оръжията им не са техни. Нямат населението за толкова голяма теритоеия която искат.
    Превърнали са всички околни държави в пустош и разруха за да държат на религиозен принцип онзи камъняк Стена на плача.
    Правенето на китайци дагестанци и улични котки на евреи бяма да им помогне много.
  • 9 Баровеца

    8 14 Отговор
    Слава на Израел.
  • 10 Лумпен

    12 8 Отговор
    Евреите ще пукнат в мъки ...
  • 11 И вас бранят

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Триполовите и ДЖЕНДЖАРИ!За една Европа,където на яма вече традиционно християнско семейство!Да си обратен е чест!Хахахаха....А Бай Ганьо,както винаги е най беден....в тази Европа и само се пъне.....
  • 12 Антиционист

    11 8 Отговор

    До коментар #7 от "Ювиги":

    Какви християни са евреите? Те изповядват юдаизъм, вместо Библия имат Талмуд. И смятат себе си за богоизбрани, а всички останали за нисши гои. Оттам и всичките им зверства и незачитане на човешки права, норми и закони.
    Ционизмът е зло с хилядолетна история, потопи региона в кръв и ще бъде удавено в нея. Това е античовешка религия и няма място в съвременния свят. Както Израел няма място сред цивилизованите държави, Олимпиади, Европейски първенства и Евровизия.
    Нетаняху е психопат престъпник и краят му, ако не го уцелят ще е в трибунал срещу военни престъпления и геноцид.

    Коментиран от #19

  • 13 Антиционист

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Ювиги":

    Израел разруши исторически църкви в Палестина от най-ранния християнски период. Пак Израел атакува християнски селища в северен Ливан. Дето нямат нищо общо с Хизбула и Хамас.
    Израел потвърдено избива цивилно население, журналисти, разрушава целенасочено болници, училища, комунална инфраструктура. Умишлено бави и пречи на доставянето на хуманитарна помощ и лекарства. Блокира медии и интернет, за да не се вижда какво всъщност правят.
    Израел е държава престъпник и терорист.
  • 14 Феникс

    6 5 Отговор
    При Цанов е истината, за зверствата на ционистите и многогодишните страдания на палестинците! Гледайте докато все още не са го премахнали! Нов клип...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да да

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Букер не Спасяет":

    На Нагъзяху скоро ще му цепнат клепарите.
  • 17 Българските турци

    1 1 Отговор
    Вече правото за самозащита за всички държави в ООН , ще е по модел на израелското право на самозащита !... Думата "Геноцид" ще важи само тогаа когато умират евреи или арменци ... гоите може да се изтребват всячески с всякакви методи !!!
  • 18 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цион-мощ и сила":

    Изгледай последното видео на Цанов за Газа и малко, не много, само малко помисли над видяното.
  • 19 Стенли

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Антиционист":

    Ами те така наречените евроатлантици са толкова обли че някой все трябва да им пояснява но те пак си знаят тяхната
  • 20 Кую

    0 0 Отговор
    Социопати.