Отидете към основна версия

1 954 90

БРИКС се превърна в глобален притегателен център

  • брикс-
  • казахстан-
  • касим - жормат токаев-
  • изказване-
  • русия

Държавните глави на страните-членки на БРИКС одобриха окончателната Казанска декларация

Снимка: ЕРА/БГНЕС

БРИКС се превърна в глобален център на международна гравитация, към който много страни, търсещи взаимноизгодно сътрудничество, проявяват практически интерес. Това каза държавният глава по време на речта си на 16-ата среща на върха на БРИКС в Казан, съобщава кореспондентът на Казинформ.

Президентът Касим-Жомарт Токаев също отбеляза, че БРИКС има огромен потенциал за развитие и обединява държави от различни континенти, укрепвайки солидарността и ефективно използвайки съвместните възможности в полза на всички участници. „БРИКС има както ресурсите, така и опита да изгради бъдеще, основано на принципите на споделен просперитет, взаимно уважение и партньорство“, каза държавният глава. „Фактът, че имаме наистина приятелски отношения с всяка страна-членка на БРИКС, е изключително важен за Казахстан“, подчерта президентът на Република Казахстан.

Припомняме, че от 22 до 24 октомври в Казан се провежда среща на върха на страните членки на БРИКС. На събитието присъстваха ръководители на няколко държави, включително индийският премиер Нарендра Моди, президентът на Южна Африка Матамела Сирил Рамафоса, министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед, президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси, президентът на Китай Си Дзинпин, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, както както и други.

На 23 октомври се проведе среща на върха на БРИКС в разширен формат. В същото време се проведе среща на участниците в срещата на върха в тесен състав. На срещата руският президент Владимир Путин предложи да се състави списък на страните партньори на БРИКС и да се запише това в заключителната декларация; той също така каза, че повече от 30 държави са изразили интерес да се обединят като част от БРИКС.

По-рано беше съобщено, че Касим-Жомарт Токаев е пристигнал на срещата на лидерите на страните от БРИКС и е провел кратки разговори с участниците в XVI среща на върха.

Държавните глави на страните-членки на БРИКС одобриха окончателната Казанска декларация след резултатите от настоящата среща на върха. Документът обобщава резултатите от това събитие и ще бъде представен на ООН като съвместно изявление, съобщава кореспондентът на Казинформ.

Руският президент Владимир Путин обяви одобрението на декларацията по време на речта си. Той съдържа общи оценки на световната ситуация, резултатите от работата на Русия като председател на БРИКС, а също така очертава дългосрочни области на сътрудничество.

Преди това руският лидер твърди, че декларацията трябва да отразява решенията за бъдещото разширяване на БРИКС. Бяха изказани някои международни въпроси. Той също така подчерта, че Казанската декларация от срещата на БРИКС ще бъде разпространена като общ съвместен документ на асоциацията.

Освен това декларацията се противопостави на надпреварата във въоръжаването в космоса и разполагането на оръжия в открития космос.

„Отново заявяваме нашата подкрепа за осигуряване на дългосрочна устойчивост на космическите дейности и предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космоса и разполагането на оръжия в космоса, включително чрез преговори за приемането на подходящ многостранен правен инструмент за гарантиране на глобалната сигурност“, се казва в документа.

Припомняме, че от 22 до 24 октомври в Казан се провежда среща на върха на страните членки на БРИКС. Ден преди това няколко държавни глави пристигнаха на събитието, включително индийският премиер Нарендра Моди, южноафриканският президент Матамела Сирил Рамафоса, етиопският премиер Абий Ахмед, египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси, китайският президент Си Дзинпин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Новината е публикувана на база споразумение за обмен на информация между Fakti.bg и Kazinform

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания