Отидете към основна версия

3 024 116

ISW: БРИКС не подкрепя Путин за войната в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • брикс-
  • владимир путин

Държавите от БРИКС не са обединени около войната на Русия, вероятно защото много от тези страни подкрепят принципите на Хартата на ООН

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Приемането на декларация на 23 октомври, втория ден от срещата на върха на БРИКС в Казан, Република Татарстан, показа, че Русия все още не си е осигурила международна подкрепа, нито е създала алтернативната структура за сигурност, която Кремъл желае. Казанската декларация по-специално споменава войната в Украйна само веднъж.

Това се посочва в дневния бюлетин на "Института за изследване на войната" (ISW).

В декларацията се казва, че всички подписали страни трябва да действат в съответствие с принципите на Хартата на ООН — включително разпоредбата за зачитане на териториалната цялост. Отбелязва се, че държавите от БРИКС приветстват "уместни" предложения за посредничество, насочени към осигуряване на мирно уреждане на войната чрез диалог и дипломация. Украйна подчерта, че "принципите на Устава на ООН" са основен път, чрез който може да постигне мир и незаконността на войната на Русия според международното право.

Украинското министерство на външните работи (МВнР) заяви, че декларацията показва, че Русия не е успяла да "изнесе" своите възгледи за промяна на световния ред и архитектурата на глобалната сигурност към държавите, участващи в срещата на БРИКС.

Държавите от БРИКС не са обединени около войната на Русия, вероятно защото много от тези страни подкрепят принципите на Хартата на ООН. Службата за външно разузнаване на Украйна по подобен начин оцени, че срещата на върха на БРИКС няма да доведе до одобрението на международната общност на алтернативна система за международни уреждания, която Русия иска. Индия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бразилия и Южна Африка са се противопоставили на трансформацията на БРИКС в антиамериканска коалиция.

Президентът на Китай Си Дзинпин повтори дългогодишната позиция, призоваваща за деескалация във войната и обезсърчи участието на трети страни във войната. На фона на съобщенията, че Русия се готви да разположи севернокорейски войски в Украйна. Китай, Бразилия и страните от Глобалния юг са създали група "Приятели на мира", която има за цел да обедини гласове в подкрепа на мирно разрешаване на войната на Русия в Украйна.

Иранският президент Масуд Пезешкиан повтори намеренията на Иран да засили връзките с Русия и Китай на срещата на върха на БРИКС. Пезешкиан се срещна с руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят руско-иранските икономически и стратегически отношения в кулоарите на срещата. Двамата скоро ще финализират и подпишат меморандуми, които предполагат, че двете държави ще подпишат новото всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство. Путин разреши подписването на сделката на 18 септември.

В интерес на Иран е да има официално споразумение с Русия. Предполага се, че Иран ще търси по-голяма международна подкрепа, тъй като сухопътните и въздушните офанзиви на Израел в Ивицата Газа и Ливан са прекъснали някои елементи от прокси мрежата на Иран. Това прекъсване е особено забележимо, като се има предвид, че възможностите на "Хизбула" - които сега изглеждат поне влошени от действията на Израел - дълго време са служили като основно възпиращо средство на Иран срещу израелската атака.

Политиката на администрацията на Пезешкиан продължава "политиката на съседство" на бившия президент Ебрахим Раиси. Тази политика е съсредоточена върху смекчаване въздействието на международните санкции и подкрепа за иранската икономика. Руско-иранското сътрудничество се ускори от началото на войната в Украйна поради военната подкрепа на Иран.

Пентагонът и Белият дом потвърдиха разполагането на севернокорейски войски в Русия. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин съобщи на 23 октомври, че правителството на САЩ има доказателства, че има севернокорейски войски в Русия, но че не е ясно какво правят.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби също заяви на 23 октомври, че Северна Корея е разположила най-малко 3000 служители във Владивосток, Приморски край между началото и средата на октомври, но не е ясно дали тези сили ще влязат в битка заедно с руските сили.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 22 октомври, че потенциално две "бригади" от по 6000 севернокорейски служители всяка се обучават в Русия.

Южнокорейската информационна агенция Yonhap съобщи на 23 октомври, че Националната разузнавателна служба е заявила по време на закрито заседание на парламентарната комисия по разузнаването, че Северна Корея е изпратила досега 3000 войници в Русия, за да подкрепи войната на Русия в Украйна и ще изпрати общо от 10 000 до декември 2024 г.

Новинарска агенция Yonhap също съобщи, че севернокорейските фабрики за боеприпаси, които произвеждат оръжия, които Северна Корея е изпратила на Русия, работят на "пълен капацитет".

ISW ще разгледа по-подробно развитието на отношенията между Русия и Северна Корея в предстоящо специално издание.

Русия и Беларус обявиха планове за провеждане на командно-щабно учение "Запад-2025" на неуточнена дата през 2025 г., на фона на задълбочаването на руско-беларуската интеграция в областта на сигурността в рамките на съюзната държава. Министърът на отбраната на Русия Андрей Белоусов и министърът на отбраната на Беларус генерал-лейтенант Виктор Гренин одобриха плана за ученията "Запад-2025" на 23 октомври по време на посещението на Белоусов в Минск.

Гренин съобщи, че генералните щабове на Русия и Беларус вече са започнали подготовка за ученията "Запад-2025" и заяви, че тези учения ще помогнат за подобряване на бойната готовност на регионалната групировка на силите и способността на руските и беларуските сили съвместно да изпълняват задачите си.

Белоусов отбеляза, че руските и беларуските сили ще практикуват задачи, които вземат предвид "съвременните заплахи за Русия и Беларус", включително опита от войната в Украйна.

Белоусов и Гренин одобриха и Работния план за военна сигурност на съюзната държава за 2025 и 2027 г., подчертаха продължаването на руско-беларуското сътрудничество във военно-техническата сфера и повториха, че Москва и Минск завършват подготовката за нова концепция за сигурност в рамките на съюзната държава.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания