Отидете към основна версия

1 045 43

Председателят на Европейския съвет: Не би трябвало занапред в ЕС да зависим от това кой е президент на САЩ

  • шарл мишел-
  • сащ-
  • европейски съюз-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън

Шарл Мишел защити оръжейните доставки за Киев и отбеляза, че е участвал в осигуряването на първите количества броени дни след руското нахлуване преди две години

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Не би трябвало занапред да зависим от това кой е президент на САЩ, тук трябва да определяме собствената си съдба, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в интервю за Европейския нюзрум - платформа за сътрудничество на европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

По неговите думи САЩ имат интерес от силен партньор в лицето на ЕС, за да може заедно да се борят с авторитарните режими по света. Президентите Доналд Тръмп и Барак Обама бяха прави да поискат от европейските съюзници да отделят по два процента от БВП за отбрана, коментира Мишел. Според него е необходимо европейците да разгърнат военното производство, тъй като засега разчитат на снабдяване основно от чужбина.

Мишел защити оръжейните доставки за Киев и отбеляза, че е участвал в осигуряването на първите количества броени дни след руското нахлуване преди две години. Той посочи, че преди нахлуването на руските сили се е опитал без успех да разубеди руския президент Владимир Путин да не предприема такава стъпка.

По неговите думи ЕС трябва да ускори своето разширяване, защото това би увеличило европейското влияние. Ако искаме стабилност в ЕС, това е в наш интерес, каза той. Мишел посочи, че най-трудният въпрос в тази област са споровете между кандидатите за присъединяване и между някои от тях и някои от държавите в ЕС. По неговите думи решенията за разширяването на ЕС трябва да се взимат с единодушие, както досега, защото иначе ще настъпи разделение.

Има политически сили, които използват миграцията, за да подкопаят европейския проект, коментира Мишел. През 2016 г. не можеше да се водят разумни разговори за миграцията, имаше обиди и недоверие, хаос. За няколко години успяхме да възстановим доверието, прието бе ново законодателство, отбеляза той.

Важно е да не губим подкрепата на европейските граждани, да им обясняваме предприетите действия - подкрепата за Украйна, защо разширяването трябва да се ускори и защо трябва да подобрим европейската отбрана. Необходимо е да взаимодействаме повече с останалата част от света. Европейският съвет е пазител на единството на ЕС, а единството е невъзможно без доверие, обобщи Мишел.

Той заяви, че няма да дава съвети на своя приемник Антониу Коща, който поема председателството на срещите на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС от декември. Мишел уточни, че ще каже след предстоящото предаване на щафетата как вижда собственото си бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: