Тема: Украйна

25 Октомври, 2024 13:10 1 955 58

Преди вероятно завръщане на Доналд Тръмп! ЕС обсъжда затягане на санкциите срещу Кремъл

  • русия-
  • украйна-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин-
  • санкции

Няколко държави, както и Европейската комисия, се стремят да ограничат допълнително другия внос на енергия в Европа от Русия, включително вноса на втечен природен газ, който се увеличи през последните месеци

Преди вероятно завръщане на Доналд Тръмп! ЕС обсъжда затягане на санкциите срещу Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейските дипломати се готвят да затегнат санкциите срещу Русия, очаквайки, че завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом може да подкопае усилията на Запада да изолира Москва. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на източници, запознати с дискусиите.

Възможните стъпки включват клаузи за идентифициране и спиране на подозрителни доставки на стоки, предназначени за Русия, и по-широки ограничения за превоз на петрол, казаха източниците.

Още новини от Украйна

Има също така дискусии за промяна на изискването, според което замразяването на активите на Руската централна банка, най-голямата единична санкция на Запада срещу Москва, трябва да бъде подновявано от европейските столици на всеки шест месеца.

Няколко държави-членки работят върху идеята за клауза, която да се прилага или към стоки от бойното поле, или към по-широк спектър от забранен износ, казаха трима дипломати от ЕС.

Клаузата ще позволи на митническите служители да задържат пратки, ако крайната дестинация изглежда нелогична, като например пресичане на Русия, за да се стигне до централноазиатски страни.

Всяко смекчаване от страна на Вашингтон би поставило Европа в трудна позиция, тъй като именно Съединените щати, с широки правомощия да наказват нарушаването на санкции в световен мащаб, са тези, които основно налагат правилата.

Европейският съюз сега се опитва да намери собствени средства, за да засили правоприлагането и да засили ограниченията си срещу Русия.

Няколко държави също обсъждат ограничаване на "неправилното етикетиране" на продукти, предназначени за Русия, като търсят по-точни описания. Балтийските държави, които граничат с Русия, отдавна се оплакват, че износителите използват митническите кодове на ЕС.

Държавите-членки на ЕС провеждат предварителни дискусии за формата на 15-ия пакет от санкции след месеци на застой, откакто Будапеща пое кормилото на 1 юли.

Най-малко 45 кораба се очаква да бъдат добавени към списъка със санкции на ЕС, тъй като западните съюзници се стремят да засилят тавана на цените на руския петрол от Г-7, каза един източник. Западните служители на санкциите смятат, че насочването към конкретни танкери е най-добрият начин да се ударят повече приходите от руски петрол.

Западните сили също започват да оказват натиск върху страните, в които са регистрирани танкерите, казаха източници на "Ройтерс".

ЕС също иска да разшири използването на клаузата "Не за Русия" в следващия кръг от санкции.

Това би задължило дъщерните дружества на компании от ЕС в трети страни да забранят реекспорта на определени стоки за Русия, включително такива с двойна употреба за военни цели, както и боеприпаси и огнестрелни оръжия.

Няколко държави, както и Европейската комисия, се стремят да ограничат допълнително другия внос на енергия в Европа от Русия, включително вноса на втечен природен газ (LNG), който се увеличи през последните месеци.

Белгия, Франция и други поискаха от Комисията да предложи начини за увеличаване на проследяването на руския LNG към блока.

Според източниците на агенцията европейските дипломати ще изчакат до края на годината, преди да обсъдят сериозно нови ограничения: до този момент европредседателството ще премине от Унгария, която блокира много инициативи, към Полша, която заема много по-твърда позиция.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    60 10 Отговор
    Това е все едно да си увиснал на въжето и да затегнеш възела още малко . що за олегофрния е това.
  • 2 Нено

    52 10 Отговор
    Тоест ЕС си стяга вървата на врата още повече хаха
  • 3 БОЗА

    51 10 Отговор
    На евро ТКЗСто водата му е до брадичката то си играе на страшник...кораба потъва те байрака спасяват...улава история... ;-)
  • 4 ЕС е бита карта!

    53 11 Отговор
    Самоунищожават се! БРИКС дава на всеки член право на собствено управление и независимост, да имат национални интереси и съответно да си ги защитават! Докато ЕС е един неуспешен пост СССР. За какво ни е някакви си урсули, които не са и българи, да ни управляват? Нямаме никакъв интерес да им се подчиняваме и да живеем за интересите на САЩ!

    Коментиран от #16

  • 5 Бибитко от Банкя

    38 11 Отговор
    Когато Доналд Тръмп стане президент, за Урсула фон дер Лайен пак няма да се намери стол, където да седне.
  • 6 Сатана Z

    33 13 Отговор
    Доналд "Едноухият"Тръмп ще изпрати американски войски в Нормандия срещу НАТО като в доброто старо време ще разгромят европейския фашизъм заедно с Руси и после ще поделят остатъците.

    Коментиран от #13

  • 7 АБВ

    20 10 Отговор
    Много хубаво ама Не е лошо да се спазват че ставате смешни
  • 8 ТаУмВзе

    27 11 Отговор
    Мъпетите от палавите санкции ФАЛИРАХА, но са още да бичат за да снесат кинтаж за окрайната де! ХАХАХ Колелото на умрелият хамстер е врътката и тва е! Леката подробност, че бивша Европа е под Халифат не я отразяват.
  • 9 Пич

    33 11 Отговор
    ЕС - тримата глупаци !!! Урсула , Макарон и Шмеркел !!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 долни лицемери

    34 10 Отговор
    Ама целият ЕС купува нефт , леки горива и всички други полезни изкопаеми от Русия , защото няма от къде , тъй като ще стане като африканските държави . Асе спре желязото от Санкт Петербург и Услуга , заводите за автомобили ще фалират !

    Коментиран от #57

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Точно така!

    31 10 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    Тези в Европа се ошашавиха и се върнаха идеологически в 30-те г. на миналият век. Е, на кого му се живее в диктатура? Орбан е прав. Мелони също се усети.
    Тази урсула, немските бербоци и подобните не могат да хвърлят целият континент в атомна война! По-добре веднага разпадане на такъв съюз с фашситка идеология на върха!

    Коментиран от #27

  • 14 От страни

    24 10 Отговор
    Затегнете ама май ще затегнете коланите, а? Мисирките още не са унищожили Европа та ще се пробват пак?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 От страни

    20 9 Отговор

    До коментар #4 от "ЕС е бита карта!":

    Тя, кака ви Урсула да беше само за управляването нека ама тя иска да ни измори с тия вакси и бустери. Това е лошото.

    Коментиран от #52

  • 17 зачуден

    19 10 Отговор
    Демек и нищоправците в Брюксел вече са наясно , че новият Президент на САЩ ще се казва Доналд Дж. Тръмп ?! Камалата я отписаха /и - правилно/ .
  • 18 санкциите са незаконни

    14 9 Отговор
    Не са гласувани от ЕП и глоби и наказания няма гласувани от ЕП ! Проверете го ако не ми вярвате
  • 19 🤧Неkьпан Балкански Субект⚡️🪆🪆

    16 10 Отговор
    Жал ми е за Германците🪆
    I pity the Germans.
    Cuba libre❗️🪆🪆
    😁
  • 20 Само питам

    26 10 Отговор
    И какво ще санкционират още ?
    Фолксваген и Ауди затварят заводи . Мерцедес отчита 54% спад . Сименс бяга от Германия ....
    Да ви имам и санкциите !

    А МВФ нареди Русия като четвърта икономика в Света !!!!!
  • 21 я да видим как вървят нещата..

    22 10 Отговор
    "Сименс": Инвестирането в Германия става безсмислено !
    Инвестирането в Германия става безсмислено, обяви директорът на данъчния отдел на германския технологичен гигант "Сименс" .

    „Всъщност няма нищо, което да говори в полза на инвестициите в Германия. Следователно последните ни инвестиции са направени основно в чужбина”, каза Кристиан Кесер на открито заседание на финансовата комисия на Бундестага.

    Германия все още има уникална база от 3,3 милиона предприятия, от които 99% са малки и средни компании. Преди това те бяха в бързата лента, но днес са заседнали край пътя. Те са задържани от огромните цени на енергията, прекомерните данъци и такси, парализираща бюрокрация !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ъхъъъъъ

    18 9 Отговор
    клаузи за идентифициране и спиране на подозрителни доставки на стоки, предназначени за Русия, НЯМА ! И не само клаузи но и никакво решение относно такива ЕП никога не е обсъждали и приемал. ЕК са престъпници които трябва да бъдат съдени и един ден това ще се случи
  • 24 продължавайте със санкциите

    17 10 Отговор
    МВФ призна Русия за четвъртата по големина икономика в света !

    Международният валутен фонд (МВФ) публикува нов доклад за динамиката на БВП на страните по света. Той показва, че през 2024 г. БВП на Русия ще съставлява 3,55% от световния БВП
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 по добре късно , отколкото никога

    12 9 Отговор
    Ндаа ,щом и брюкселските лалугери са разбрали ,че Харис ще духа супата ,значи зад океана , на розво-пембените демократчета им е спукана работата. Ама ,който иска с чифтокопитни (иначе много полезни животни) да печели избори - така е !
  • 27 Сатана Z

    11 9 Отговор

    До коментар #13 от "Точно така!":

    Абсолютно.Заради фашизоидните европейски "политици" САЩ ще го отнесе щото Володя им каза в прав текст,че те са мишена номер 1.Европа е близо до границите на РФ и е безмислено да се "остъклява" и като нищо ще нюкне по жълтия камък в Йелоустоун

    Коментиран от #39

  • 28 Фиго

    11 15 Отговор
    Докога руските роби ще търпят милиционер с отрицателно айкю да ги изтребва все едно са микроби?

    Коментиран от #33

  • 29 Големи глупости са написани

    13 9 Отговор
    (Европейските дипломати се готвят да затегнат санкциите срещу Русия) точно пък "Европейските дипломати" подобни правомощия нямат ! Въобще е потресаваща олигофренията която цари в момента
  • 30 ЕС продължава

    14 9 Отговор
    с опитите да забие кирка в гума.
    Накрая ще забие кирката.
    Не не в гумата…

    Коментиран от #37

  • 31 автомобилната индустрия издъхва

    12 9 Отговор
    Мерцедес отчита 54% спад на продажбите . Фолксваген и Ауди затварят заводи . Заводи за автомобилни гуми напуснаха . ...
  • 32 Трол

    7 10 Отговор
    Брашняният чувал трябва да се тупа като за последно.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тази атлантическа нацистка

    15 11 Отговор
    диктатура почна да писва не само на нас в България но и на всякъде в Европа.
  • 35 Сандо

    14 9 Отговор
    Пак са ме изтрили!Може би защото написах,че европата се движи по пътя от светлото евроминало към тъмното евробъдеще?Ами така е,отворете си очите,продухайте си мозъка,прочетете истинските факти и пред всички ще грейне реалността в целия си блясък.
  • 36 чакайте още на санкциите

    14 8 Отговор
    Както бе отбелязано от западни икономисти и политици наложените санкции преструктурираха руската икономика към производство на стоки с висока добавена стойност.
  • 37 Ква гума бе човек?

    12 8 Отговор

    До коментар #30 от "ЕС продължава":

    Тия забиха кирката в покрива на колата, предно ляво, докато шофьорът беше зад волана.
  • 38 Пълен абсурд

    5 8 Отговор
    (Клаузата ще позволи на митническите служители да задържат пратки, ако крайната дестинация изглежда нелогична, като например пресичане на Русия, за да се стигне до централноазиатски страни.) .....

    Коментиран от #44

  • 39 Теа самоубийци

    10 7 Отговор

    До коментар #27 от "Сатана Z":

    островяните! Когато беше техния военен министър в САЩ при деменцията и е настоявал, да се ПОЗВОЛИ да се стреля с техни далекобойни ракети по важни обекти навътре по Русия и с америкснски, деменцията е щял да подпише съгласието, понеже знаем как е, деменция, не знае, какво прави и подписва! НО, Русия е говорила с тези в Пентагона по червената линия, че не се шегува, измениха си военната доктрина и че в такъв случай ще ударят направо и сащ с ядрени оръжия. И тогава от Пентагона герерали са тичали със светлинна скорост да спрат деменцията да НЕ подпише това съгласие за ядрената война. Скот Ритер казва, че тогава сме били на "една боя" разстояние от ядрен апокалипсис... Добре, че тези от Пентагона поне разбират, за какво става въпрос!
  • 40 Само кретени явно

    10 7 Отговор
    Около и във ЕК има.
  • 41 Помак

    9 8 Отговор
    Ууудрии Вова да се пукат душите душмански ,а пък те нека си затягат какво си поискат.Накрая сами ще си затегнат примката преди да скочат.
  • 42 И от къде ще минат бре

    7 6 Отговор
    Примерно стоки за Узбекистан ? С парашути ли от самолети ще ги хвърлят. Че те Азиатските републики до седмица ще бият шута на всички западни фирми тогава. Ами от Финландия тирове и камиони и тях ли ще ги мятат с парашути....

    Коментиран от #53

  • 43 Историк

    5 6 Отговор
    Абе джендърляка да се беше поразровил в историческите данни.Отдавна е казано, това което не ме убива ме прави по силен.
  • 44 Ъхъъъъъ

    4 7 Отговор

    До коментар #38 от "Пълен абсурд":

    централноазиатски страни ще са диви и щастливи ....
  • 45 Българин

    8 11 Отговор
    ЧУДОВИЩЕТО РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАКАЗАНО ЖЕСТОКО И ИЗОЛИРАНО ОТ СВЕТА
    УНИЩОЖИ НАЙ- БЛИЗКАТА ДО НАС СТРАНА, УКРАЙНА, СЪСИПА Я, ИЗБИВА НЕВИННИ ХОРА, ИЗНАСИЛВА ЖЕНИ, УБИВА ДЕЦА, ОСТАВЯ ХИЛЯДИ БЕЗ ПОКРИВ, БЕЗ ДОМ, БЕЗ ОСВЕТЛЕНИЕ И ОТОПЛЕНИЯ, ТОВА ХОРА ЛИ СА ИЛИ ЗВЕРОВЕ! САДИСТИ, ИЗНАСИЛВАЧИ, КРАДЦИ, КРАДАТ ДОРИ АТОАЛЕТНИТЕ ЧИНИИ, ТОЛКОВА СА ПРОСТИ И ТЪПИ. СМЪРТ НА РУСИЯ! ПОБЕДА ЗА УКРАЙНА!

    Коментиран от #50, #55

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 И на края

    4 5 Отговор
    Като блокират и проливите и съвсем ще цъфне Европа

  • 48 бруксел

    3 5 Отговор
    Верните евро геейнски слуги
  • 49 Крепостник

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "да бе брат":

    Да, бръкна ни дълбоко
  • 50 Всяка война

    5 5 Отговор

    До коментар #45 от "Българин":

    изглежда така.Ако тръгнеш след парите ще видиш кои са чудовищата.
  • 51 затягане на санкциите срещу Кремъл

    8 5 Отговор
    И отново мръсниците нито думичка за санкции спрямо нацистки Израел....
  • 52 Ами да!

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "От страни":

    То точно това е целта на сащиянската олигархия по отношение на нас (и цяла Европа)!
    "Излишните" трябва да напуснат доброзорлем планетата и да им отстъпим на тях нашите ресурси! А Урсулята са прости пионки, които всичко изпълняват без да мислят и оспорват! Скриват се зад разни измишльотини, като "опасни епидемии", "опасни климатични промени" и подобни дебилски твърдения!
  • 53 Ти остави другото ами тези в ЕК

    4 3 Отговор

    До коментар #42 от "И от къде ще минат бре":

    Са много зле с географията. Масово им куца основното образование. Трябва курсове да им направят че барем да разберат че примерно до Беларус няма как да стигне нито шести американски флот нито друг кораб по простата причина че Беларус няма излаз на море.
  • 54 пълномащабен и непровокиран сарказъм

    2 2 Отговор
    ЕС се опитва да съботира президентството на Тръмп преди още да е избран. От страни изглежда като заговор срещу евентуалния избор на американския народ...
  • 55 АМ ЧИ НАКАЖИ ГО

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Българин":

    МЕНЕ ЩО МЕ МЕШАШ
    ИЛИ ДАЙТЕ ДА ДАДЕТЕ
    НЕ ВЪРВИШ
  • 56 Ха така

    0 0 Отговор
    Колкото китай с.корея, русия иран и другите от този ислямско болшевишки сбирток брикс ще ти дадат самоопределение.Запознай се колко са демократични преди да ръсиш бисери за примати
  • 57 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "долни лицемери":

    И по времето на студената война търговските връзки изток запад бяха почти никакви.И как се развиваме запада , а изтока във феодализма
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания