Отидете към основна версия

793 7

САЩ продават ПВО системи NASAMS и радари на Тайван за близо $2 милиарда

  • тайван-
  • сащ-
  • пво системи-
  • продажба

Конгресът разполага с 30 дни, за да анализира потенциалната сделка и евентуално да я блокира

Снимка: YouTube

Държавният департамент на САЩ одобри възможната продажба на системати за противовъздушна отбрана NASAMS и радарните станции на Тайван за почти 2 милиарда долара, съобщи Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността към Министерството на отбраната на САЩ в петък, цитирана от РИА Новости.

Както е посочено в документа, е разрешена потенциалната продажба на системи NASAMS и свързаното с тях оборудване за 1,16 милиарда долара, както и на радарите AN/TPS-77 и AN/TPS-78 за 828 милиона долара агенция, която отговаря за доставката на военно оборудване и оръжия в чужбина по междуправителствени договори. Икономическото и културно представителство на Тайпе (де факто посолството на острова) е поискало тези системи от Съединените щати. Както се отбелязва в изявлението, евентуалната сделка не нарушава американските закони и няма да навреди на бойната готовност на САЩ.

Американската администрация вече е уведомила Конгреса за това решение. Сега законодателният орган разполага с 30 дни, за да прегледа потенциалната сделка и евентуално да я блокира.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини