26 Октомври, 2024 05:01 542 6

САЩ продават ПВО системи NASAMS и радари на Тайван за близо $2 милиарда

  • тайван-
  • сащ-
  • пво системи-
  • продажба

Конгресът разполага с 30 дни, за да анализира потенциалната сделка и евентуално да я блокира

САЩ продават ПВО системи NASAMS и радари на Тайван за близо  $2 милиарда - 1
Снимка: YouTube

Държавният департамент на САЩ одобри възможната продажба на системати за противовъздушна отбрана NASAMS и радарните станции на Тайван за почти 2 милиарда долара, съобщи Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността към Министерството на отбраната на САЩ в петък, цитирана от РИА Новости.

Както е посочено в документа, е разрешена потенциалната продажба на системи NASAMS и свързаното с тях оборудване за 1,16 милиарда долара, както и на радарите AN/TPS-77 и AN/TPS-78 за 828 милиона долара агенция, която отговаря за доставката на военно оборудване и оръжия в чужбина по междуправителствени договори. Икономическото и културно представителство на Тайпе (де факто посолството на острова) е поискало тези системи от Съединените щати. Както се отбелязва в изявлението, евентуалната сделка не нарушава американските закони и няма да навреди на бойната готовност на САЩ.

Американската администрация вече е уведомила Конгреса за това решение. Сега законодателният орган разполага с 30 дни, за да прегледа потенциалната сделка и евентуално да я блокира.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те това е САЩ

    9 1 Отговор
    Прави интриги, конфликти и после ги обира!
  • 2 Гръч

    3 1 Отговор
    Плащат им малко а после им продават боклуци за много пари и глупаците се радват
  • 3 Българин

    3 1 Отговор
    САЩ световен терорист. Факт
  • 4 604

    3 1 Отговор
    тва старо желязо за 2 млд, ....и кво ще упазят с тва?
  • 5 Артилерист

    3 0 Отговор
    От продажбата на оръжия и експлоатация на подчинени и колонии печелят и са богати американците. А не от иновации и гледане на крави, както се опитват да заблуждават света...
  • 6 Българин

    2 0 Отговор
    САЩ трябва да бъде унищожена .