Отидете към основна версия

2 262 139

ISW: Путин посочи, че западната "умора от Украйна" насърчава Русия да продължи пълномащабното си нахлуване

  • владимир путин-
  • умора-
  • запад-
  • украйна-
  • русия

Путин добави, че Западът "започва да оценява реалистично ситуацията около Украйна" и "променя реториката си" относно необходимостта от "стратегическо поражение на Русия" и че Русия може само да похвали Запада за тази промяна в реториката, която не е насочена към пълното поражение на Русия в Украйна

Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин посочи, че западната "умора от Украйна" насърчава Русия да продължи пълномащабното си нахлуване и да преследва теорията си за победа, обусловена от вярата, че Русия ще надживее западната подкрепа за Киев. Така за пореден път силният човек в Кремъл потвърди, че преследва основната си цел за заличаването на украинската държавност и нация от картата на света.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от news.bg.

Путин добави, че Западът "започва да оценява реалистично ситуацията около Украйна" и "променя реториката си" относно необходимостта от "стратегическо поражение на Русия" и че Русия може само да похвали Запада за тази промяна в реториката, която не е насочена към пълното поражение на Русия в Украйна.

По-късно в интервюто Путин заявява, че всеки изход от руската война в Украйна трябва да бъде в полза на Русия и да се основава на "реалностите на бойното поле", което показва, че Русия остава отдадена на първоначалната си цел да принуди украинското правителство да капитулира и да унищожи държавността и армията на Украйна и че колебанията на Запада в подкрепата за Украйна само насърчават ангажираността на Русия към тази цел.

ISW продължава да оценява, че теорията на Путин за победата почива на решаващото предположение, че Западът ще изостави Украйна пред руската победа, било по собствено желание, било в отговор на руските усилия да убеди Запада да го направи.

Путин също така продължава да преувеличава руския напредък в Курска област, вероятно в опит да увери вътрешната аудитория в способността на руските военни да потиснат нахлуването на Украйна в Курска област.

Според ISW Владимир Путин и говорителите на руската армия преувеличават както прогреса и успехите на отговора на руските формирования в Курска област, така и на украинските загуби.

Анализът на ISW напомня думите на Путин за обкръжаването и блокирането на 2 украински военни в областта, на фона на заявките от други говорители за проникване на "руските войски в някои украински позиции".
Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че на 27 и 28 октомври Русия незабавно ще разположи севернокорейски сили в неуточнени бойни зони, тъй като руски и севернокорейски официални лица продължиха да правят неясни, но внушителни изявления относно възможното присъствие на севернокорейски войски в Русия.

Говорител на украинска въздушно-щурмова бригада, действаща в посока Курск, заяви, че украинските сили все още не са наблюдавали севернокорейски войски в Курска област, и подчерта, че севернокорейските сили нямат опит в широкомащабни и технологични войни. Ръководителят на украинския Център за военноправни изследвания Олександър Мисиенко заяви на 25 октомври, че усилията на Русия за пряко включване на севернокорейските сили във войната в крайна сметка са показателни за неспособността на Русия да набере достатъчно личен състав на фона на системните, но вероятно неуспешни опити за набиране на доброволци в страната.

Президентът на Русия Владимир Путин повиши бившия командир на батальона "Спарта" на Донецката народна република (ДНР) и пълномощен представител в Урал подполковник Артьом Жога в Съвета за сигурност на Русия, вероятно в рамките на продължаващите усилия за утвърждаване на по-млади, провоенни фигури в Кремъл.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия не се опитва да "влияе" на изборите в други държави "за разлика от Запада" на фона на продължаващите доказателства за обратното. Песков отново отхвърли всички доказателства за намеса и руско влияние както в Молдова, така и в Грузия.

На 21 октомври Санду заяви, че молдовските власти разполагат с доказателства, че престъпни групировки са искали да купят 300 000 гласа на молдовци срещу референдума за членство на Молдова в Европейския съюз (ЕС) и срещу самата Санду в полза на проруски кандидати за президент. Парламентарните избори в Грузия ще се проведат на 26 октомври, а руски официални лица и военни блогъри започнаха информационни операции, в които представят "Грузинска мечта" като стабилен избор за бъдещето на Грузия и дискредитират открито прозападните опозиционни партии, като същевременно предполагат, че победата на "Грузинска мечта" може да доведе до териториално помирение, включително потенциални компромиси по отношение на окупираните от Русия региони Абхазия и Южна Осетия. Русия има богата история на опити да повлияе на изборите в постсъветските държави в своя полза чрез война, икономически натиск, политически заплахи, информационни операции и други начини на намеса.

Въпреки това Песков заяви, че всички в Русия ще подкрепят кандидатурата на беларуския президент Александър Лукашенко през януари 2025 година при все че изборите са "вътрешен въпрос". Едновременно с това говорителят на Кремъл повтори тезата, че Западът се е намесил в президентските избори в Беларус през 2020 г., тълкувайки като такава намеса протестите на опозицията. Уверението е обаче, че Беларус се е поучила от предишния си опит.

Руските власти реагираха бързо на ксенофобските бунтове в Коркино, Челябинска област, на 25 октомври, което е значителна промяна в сравнение с бавната и неорганизирана реакция на руските власти на антисемитските бунтове в Република Дагестан през октомври 2023 г. Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин разпореди разследване на федерално ниво на убийството на таксиметров шофьор, за което се предполага, че е извършено от член на местната ромска общност в Коркино, и последвалите безредици, по време на които около 150 души нападнаха няколко домове в циганското гето. Руските власти съобщават, че бързо са потушили бунта, задържали са 30 души и са блокирали канал в Telegram, обвинен в насърчаване на местните жители да участват в бунта.

Руските власти постоянно се борят да балансират между успокояването на ксенофобските настроения сред руските ултранационалисти и руските общности и поддържането на икономическата и вътрешната сигурност на Русия, особено като се има предвид зависимостта на Русия от мигрантите и неетническите руски общности за икономическия растеж и генерирането на работна сила.

Кремъл продължава да създава нови, свързани с държавата дружества и организации на ветерани, вероятно в рамките на продължаващите усилия да замени организациите на ветерани, които са били критични към воденето на войната в Украйна от страна на Русия.
Украинските сили напреднаха край Борки и си върнаха загубените територии край Часов Яр и Торецк.

Руските сили напреднаха край Сиверск, Покровск и си върнаха територията край Обуховка.

На 24 октомври германският оръжеен производител Rheinmetall обяви, че наскоро е доставил на Украйна още 20 бойни машини на пехотата Marder, и отбеляза, че Германия е финансирала доставката на машините.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания