Отидете към основна версия

371 4

Уругвай избира президент и парламент в неделя ВИДЕО

  • уругвай-
  • избори-
  • референдум

Същия ден се провежда и референдум за промяна на частната пенсионна система в страната с понижаване на възрастта за пенсиониране до 60 години и повишаване на пенсиите

Снимка: YouTube

Гласоподавателите в Уругвай се готвят за избори тази неделя, засенчени от гласуването за пенсиите в същия ден и опасенията, свързани с престъпността, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Уругвайците ще гласуват утре за президент, вицепрезидент и парламент, като според проучванията вероятно ще се стигне до втори тур на 24 ноември. За да се избегне това, някой от кандидатите трябва да получи над 50% от гласовете.

Гласуването започва в 7:30 ч., а резултатите се очакват след 9:30 ч. местно време. Според проучванията лявоцентристкият кандидат на коалицията "Широк фронт" Яманду Орси е начело в президентската надпревара, следван от кандидата на управляващата консервативна коалиция Алваро Делгадо.

Изборите, в които се състезават двама центристки кандидати, са в разрез с латиноамериканската тенденция на резки политически промени, отбелязва Ройтерс.

Орси е 57-годишен бивш кмет, който обеща да се фокусира върху икономическия растеж и да държи данъците ниски, има умерена платформа на "модерната левица".

55-годишният му съперник Делгадо е от сегашното правителство, като набляга на стабилността. Но приемствеността е нож с две остриета - повечето гласоподаватели като цяло са доволни от икономическите резултати, въпреки че престъпността и опасенията от наркобандите са ключови проблеми на гласоподавателите.

Кървави борби за територия между малки продаващи наркотици кланове в покрайнините на градовете и свързани с насилие престъпления шокираха малката, относително спокойна страна, която не е свикнала на насилие от страна на бандите.

На трето място след Делгадо и Орси е Андрес Охеда, 40-годишен кандидат, който се възползва активно от социалните мрежи. Той е обещал да подкрепи Делгадо, ако не успее самият той да достигне до втория кръг, поради което надпреварата вероятно ще е оспорвана, отбелязва Ройтерс.

Освен това в неделя се провежда и референдум за промяна на частната пенсионна система в страната с понижаване на възрастта за пенсиониране до 60 години и повишаване на пенсиите. Планът предизвиква разделение и притеснява политици и инвеститори, според които той ще има значителни последици за малката икономика, разчитаща на износа на селскостопански стоки.

Около 47% от гласоподавателите планират да подкрепят тази мярка, макар че това е понижение спрямо 53% през септември, показват най-новите социологически проучвания. За да се вземе решение са достатъчни гласовете на над половината гласували и резултатите му са обвързващи за властите.

Сред въпросите на референдума е също и дали да се позволи на полицията да извършва акции по домовете през нощта на фона на нарастването на насилието, свързано с промяната на пътя за трафик на кокаин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини