Отидете към основна версия

3 052 54

Иран ще упражни правото си на отговор спрямо Израел

  • иран-
  • израел-
  • ливан-
  • ответен удар

Техеран подчертава необходимостта от спешно мобилизиране на международната общност за спиране на геноцида, войната и агресията срещу Газа и Ливан

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Иран, въз основа на Устава на ООН, се смята за длъжен да отговори на нападението на Израел срещу иранска територия, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Ислямската република.

"Министерството на външните работи на Ислямска република Иран остро осъжда агресивните действия на ционисткия режим (Израел - бел. ТАСС) срещу редица военни центрове в Иран и ги счита за явно нарушение на международното право и Устава на ООН, а именно принципът за въздържане от заплаха или използване на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на други страни“, се отбелязва в изявлението. В него се посочва, че „Въз основа на присъщото му право на законна защита, което е отразено и в член 51 от Устава на ООН, Иран счита, че има правото и задължението да се защитава срещу актове на чужда агресия".

Техеран „подчертава необходимостта от спешно мобилизиране на международната общност за спиране на геноцида, войната и агресията срещу Газа и Ливан и за ограничаване на ционисткия режим, който се опитва да подклажда война.“

Иранското външно министерство нарече всеобхватната военно-политическа подкрепа на САЩ и Запада за „престъпни действия“ Израел е основната причина за нестабилността в Близкия изток.

"Несъмнено продължаването на окупацията, незаконните действия и престъпления на ционисткия режим (Израел - бел. ТАСС) в региона, а именно геноцида над палестинския народ и агресията срещу Ливан, които се извършват с пълната военно-политическа подкрепа на САЩ и някои други западни страни, е основната причина за напрежението и нестабилността в региона“, се казва в документа.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 50 гласа.

Свързани новини