Отидете към основна версия

1 108 20

Иран ще използва "всички възможни инструменти", за да отговори на атаката на Израел

  • иран-
  • израел-
  • хизбула-
  • ливан-
  • есмаил багаи

Американският президент Джо Байдън призова за прекратяване на ескалацията, която повиши страховете за пълномащабна война

Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран ще „използва всички възможни инструменти“, за да отговори на израелската атака срещу военни цели в страната през уикенда, съобщи днес говорителят на иранското външно министерство Есмаил Багаи, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

По-рано Техеран омаловажи израелската въздушна атаката в събота, като каза, че тя е нанесла само ограничени щети. Американският президент Джо Байдън призова за прекратяване на ескалацията, която повиши страховете за пълномащабна война в Близкия изток. „(Иран) ще използва всички възможни инструменти, за да даде точен и ефективен отговор на ционисткия режим (Израел)“, каза Багаи по време на седмичната си пресконференция.

Естеството на иранския отговор зависи от естеството на израелското нападение, добави той без да даде подробности. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей вчера посочи, че иранските власти трябва да решат как най-добре да покажат иранската мощ на Израел и добави, че израелската атака не трябва „да бъде подценявана, нито преувеличавана“.

В събота призори множество израелски самолети извършиха три масирани удара срещу военни заводи и други обекти близо до Техеран и в Западен Иран, съобщи израелската армия.

Двете тежко въоръжени вражески страни от месеци са в цикъл на размяна на удари в знак на отмъщение една срещу друга. Атаките в събота са в отговор на иранския масиран въздушен удар срещу Израел на 1 октомври. Израелските сили съобщиха, че противовъздушната отбрана е успяла да прехване повечето изстреляни срещу еврейската държава ракети. Техеран подкрепя ливанската групировка „Хизбула“, която води тежки сражения срещу израелските сили в Ливан, както и палестинската въоръжена групировка „Хамас“, с която Израел воюва в ивицата Газа.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

Свързани новини