Отидете към основна версия

6 099 35

Българи разработват молекула за лечение на коронавирус

  • коронавирус-
  • молекула-
  • лекари-
  • лечение-
  • филип фратев

Светът и държавата са в извънредно положение

Снимка: БГНЕС/ EPA

Няма одобрени лекарства за коронавирус. Има редица такива, които се използват за лечение на други болести и в момента са в експериментален период за коронавирус. Това каза по Нова телевизия химикът д-р Филип Фратев.

„Светът и държавата са в извънредно положение и съответно трябва да се вземат мерки в различни области. Трябва да се мисли и за икономиката“, коментира д-р Фратев. По думите му в момента има 5 подходящи лекарства, които могат да се ползват частично за борба с COVID–19, но на българския пазар те са недостъпни.

Той и Димитър Димитров са начело на проект за разработване на лекарствена молекула срещу коронавируса. „Правим противовирусен препарат, които ще става за лечение. Ние очакваме тепърва да се реализира пик на болестта. Според учени той ще е през септември. Идеята е максимално бързо да се създаде препарат за лечение на болните“, обясни още химикът.

Двамата са подготвили списък с тези лекарствени продукти. „Те са за други други индикации, но могат да се използват частично“, каза Димитър Димитров. По думите му първоначално за регистрирането на лекарственото средство ще са необходими 8,5 милиона. „Ние ще направим един щаб в „София Тех Парк“. Целта е да привлечем много учени от БАН, които са специалисти в различни области. Първо трябва да намерим подходящите лекарствени молекули, Оттам нататък те трябва да се синтезират. Паралелно с това ще работи и екип от биолози“, обясни Димитров.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини