Отидете към основна версия

1 963 13

Предлагат нови дати за матурите

  • матури-
  • ученици-
  • коронавирус

Има деца, които не са включени в дистанционното обучение

От 4 до 10 дни ще бъдат преместени дните за Националното външно оценяване. Новите дати ще бъдат на 30 май и на 1 юни. Това стана ясно по време на брифинг на образователния министър Красимир Вълчев в Министерския съвет.

Изпитите след седми клас се отлагат с няколко дни за 13 и 15 юни.

Матурите след 4 и 10 клас няма да се отменят.

Материалът ще се редуцира.

"Темпът на броя на заразените се увеличава, пикът предстои. Ще има преместване на приемните кампании навсякъде. Подготвени сме да издадем и по-рано дипломите на 12-класниците. Няма да имаме проблеми да приключим учебната година при този вариант", обясни той.

"Нямаме единна организация в дистанционна форма на обучение, имаме различно съотношение между обучение във виртуални класни стаи и разработването на проекти и даването на задачи. Имахме такива различия още преди, заради различните периоди на грипните ваканции.
Организираме по-професионална оценка как се случва на дистанционното обучение. Благодаря на родителите и учителите", каза още Вълчев.

"Затруднения създават несъобразяването на даваните задачи на децата от различните преподаватели, времето за работа. Няма да имаме и единно отучване впоследствие, някои деца ще бъдат включени в дейности за преодоляване на образователни трудности - който не е учил през учебната година, че отучва през лятото", добави Вълчев.

"Има деца, които не са включени в дистанционното обучение, 11 %, с тях работят медиатори и учители, 2/3 от тях използват интернет приложения и предоставени материали, поръчали сме предпазни облекла, в началото на следващата седмица ще бъдат доставени. Създаваме и национален виртуален център за работа с децата, които имат трудности при така създалата се ситуация. Обсъждаме дните 13-16 април, които са част от априлската ваканция да се използват за консултации, психологически и учебни, по 2-3 часа.

Ще поискаме малко отлагане на изпитите след 7 клас, за 13-15 юни, няма пречка да не се проведе външното оценяване. Външното оценяване не води до отпадане на ученик, то е само за обратна връзка. Последните теми и раздели могат да отпаднат от учебните програми", сподели министърът.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.

Свързани новини

  • 7 ученици изолирани в Карнобат

    17-годишен ученик от Карнобат е дал положителна проба за Ковид-19. Момчето е сред 24 нови случая за последното денонощие. Той се е заразил от своя бащ ...
    05.04.2020
    4 702
    17
  • 90% от заразяванията с COVID-19 става от мръсни ръце

    Изследванията върху новия коронавирус вървят паралелно с разрастването на пандемията по света, като вече почти всички са убедени, че заразата се преда ...
    02.04.2020
    6 957
    14