Last news in Fakti

2 Април, 2020 09:35 1 950 13

Предлагат нови дати за матурите

  • матури-
  • ученици-
  • коронавирус

Има деца, които не са включени в дистанционното обучение

Предлагат нови дати за матурите - 1

От 4 до 10 дни ще бъдат преместени дните за Националното външно оценяване. Новите дати ще бъдат на 30 май и на 1 юни. Това стана ясно по време на брифинг на образователния министър Красимир Вълчев в Министерския съвет.

Изпитите след седми клас се отлагат с няколко дни за 13 и 15 юни.

Матурите след 4 и 10 клас няма да се отменят.

Материалът ще се редуцира.

"Темпът на броя на заразените се увеличава, пикът предстои. Ще има преместване на приемните кампании навсякъде. Подготвени сме да издадем и по-рано дипломите на 12-класниците. Няма да имаме проблеми да приключим учебната година при този вариант", обясни той.

"Нямаме единна организация в дистанционна форма на обучение, имаме различно съотношение между обучение във виртуални класни стаи и разработването на проекти и даването на задачи. Имахме такива различия още преди, заради различните периоди на грипните ваканции.
Организираме по-професионална оценка как се случва на дистанционното обучение. Благодаря на родителите и учителите", каза още Вълчев.

"Затруднения създават несъобразяването на даваните задачи на децата от различните преподаватели, времето за работа. Няма да имаме и единно отучване впоследствие, някои деца ще бъдат включени в дейности за преодоляване на образователни трудности - който не е учил през учебната година, че отучва през лятото", добави Вълчев.

"Има деца, които не са включени в дистанционното обучение, 11 %, с тях работят медиатори и учители, 2/3 от тях използват интернет приложения и предоставени материали, поръчали сме предпазни облекла, в началото на следващата седмица ще бъдат доставени. Създаваме и национален виртуален център за работа с децата, които имат трудности при така създалата се ситуация. Обсъждаме дните 13-16 април, които са част от априлската ваканция да се използват за консултации, психологически и учебни, по 2-3 часа.

Ще поискаме малко отлагане на изпитите след 7 клас, за 13-15 юни, няма пречка да не се проведе външното оценяване. Външното оценяване не води до отпадане на ученик, то е само за обратна връзка. Последните теми и раздели могат да отпаднат от учебните програми", сподели министърът.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иде глад

    6 1 Отговор
    За мутра да станеш не се изиска матура. След като короната престане да ършее, единствените професии ще са за охранители и проститутки.
  • 2 цербер

    5 0 Отговор
    Матурите след 4 и 10 клас няма да се отменят. Материалът ще се редуцира. МАТ РИ Я ЛЪТ ВЕЧЕ ДОСТАТЪЧНО СЕ Е РЕДУЦИРАЛ,ВЕЧЕ Е ПОД 7 МИЛИОНА ДУШИ! който не е учил през учебната година, и че отучва през лятото", добави Вълчев. ВЪЛЧЕВ,май и ти трябва да отучваш,но да не ти се редуцира материала. ЧЕ ОТУЧВАШ ЛИ?
  • 3 шефчето

    5 0 Отговор
    Обясни как чистачките ще обучават децата. В големите градове чистачките в училищата са с основно и по-ниско образование. Изкарай една педагогическа преквалификация работи в училище и след това коментирай, как уловената цаца станала кит. Държавното образование е превърнато в ниско качество образование.
    Неадекватен си, дялан камък за караулката в Банкя.
  • 4 Това е един

    11 1 Отговор
    От най-калпавите министри на образованието. Некомпотентен, неадекватен. Пълна липса на воля и разум. Срам за всички български просветни дейци. Ами ще съсипе докрай българското образование и децата ни.

    Коментиран от #8

  • 5 Не съм съгласен

    8 1 Отговор
    Не съм съгласен с нито една от предложените от министъра мерки. Това е безобразие. Съсипвате бъдещето на деца ни. Удължете срока до месец Юли и работете. Да се преподаде пълният учебен материал и децата ни да са спокойни.
  • 6 Димитричка

    9 0 Отговор
    Стига циркаджилъци, Господин Министре! От Нова Година не сте работили. Направихте най-голямата гилдия в България, безделници и хрантутници. На лято ви замириса от Март месец. Учението не ви се отдава. Вземайте кирката и в трудови войски.
  • 7 Гост

    3 2 Отговор
    Май много добре знаят, че ще обявят нулева година. Струва ми се, че просто не смеят да го кажат отсега.
  • 8 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Това е един":

    Чудя се, за глупав ли да го смятам, или за некомпетентен?
  • 9 Всъщност

    7 1 Отговор
    доста много ученици не са обхванати от дистанционното обучение. Просто защото не можеш да ги задължиш. Аз в момента трябва да имам час, седя си във виртуалната класна стая сам и чакам някой ученик да благоволи да влезе... Та това е в момента българското образование.

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Всъщност":

    И да ги задължиш, няма как да стане. Не всички имат интернет и компютри. Особено тия, чиито родители са на работа и децата са при бабите, насело.
  • 11 бъдещт депутат и министър от герб

    2 1 Отговор
    Искам в дипломата ми да пише завършил БНТ2 с отличие и важи в целия ЕС и САЩ..
  • 12 миро

    1 0 Отговор
    Целта на образованието е децата да получат знания за да просъществуваме като нация.
    Целта на Работещите в МО е да се усвоят парите от дейността си, а децата какво получават е без значение
  • 13 министъра

    1 0 Отговор
    Абсолютно е неадекватен! Оставка!!!